© 2004. Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP 2007-13 Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

ČR EU Obecná strategická úroveň
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Výhled Nové programovací období SF 2007 – Obsah prezentace  Cíle podpory  Pravidla podpory  Národní rozvojový plán  Národní strategický referenční.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Programování snaha o zjednodušení celého systému změna struktury programových dokumentů změna v zaměření priorit => omezený počet priorit,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Podpora podnikání ze SF
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005

© Berman Group. Stanoviska ex-ante hodnocení Analýza potřeb intervencí Průběžně ke strategii a prioritním osám – metodické výhrady Průběžně k počtu a rámcovému zaměření OP – problémová místa a možné důsledky Průběžně k finančním alokacím na OP – blízké zpracovatelům NRP Dílčí studie Účast na pracovních skupinách

© Berman Group. Výčet prioritních os Ochrana a zlepšení kvality ŽP Dostupnost a infrastruktura Konkurenceschopný podnikatelský sektor Rozvoj CR Podpora VaV, inovací Vzdělávání a vzdělanost Modernizace veřejné správy Zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti Posilování sociální soudržnosti Vyvážený rozvoj regionů, městských a venkovských oblastí Evropská územní spolupráce

© Berman Group. Prioritní osy a jejich vztah k OP ČR - atraktivní prostředí pro investice, práci a život obyvatel Konkurenceschopný podnikatelský sektor Rozvoj cestovního ruchu Ochrana a zlepšení kvality životního prostředí Dostupnost a infrastruktura Posílení inovačního potenciálu a budování znalostní společnosti Zvyšování zaměstnanosti a posilování sociální soudržnosti Zvyšování zaměstnanosti a zaměstnatelnosti Posilování sociální soudržnosti Vyvážený rozvoj území Vyvážený rozvoj regionů, městských a venkovských oblastí Evropská územní spolupráce ROPy ERDF IROP ERDF Dop. FS/ERDF ŽP FS/ERDF VV, In. ERDF Vzděl. ESF Zaměst. ESF Podpora VaV, inovací Modernizace veřejné správy Vzdělávání a vzdělanost Podn. ERDF Rozvoj venkova EAFRD TA ERDF Cíl Konvergence

© Berman Group. Návrh – snížení počtu prioritních os 1.Metodická změna – zjednodušení 2.Lepší strategické zaměření, včetně doplnění cílů prioritních os 3.Posílení Lisabonské agendy  zacílení intervencí (CO chceme a PROČ)  měřitelnost (i na úrovni prioritních os)  lepší vyjednávání s Evropskouo komisí OBSAH - POKRYTÍ TÉMAT PRIORITNÍCH OS ZŮSTÁVAJÍ NEZMĚNĚNY

© Berman Group. Návrh strategie Diagram A: Vysvětlení logiky NRP Národní důchod Rozvoj lidských zdrojů, vzdělávání a sociální inkluze (Faktor tržní konkurenceschopnosti) TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Vyšší konkurenceschopnost Infrastruk- tura Životní prostředí Doprava (Externí faktory tržní konkurenceschopnos ti) Podpora konkurenceschopnos ti soukromého sektoru: průmysl, služby, cestovní ruch Interní faktory tržní konkurenceschopnosti Rozvoj měst a městských oblastí (Externí faktory tržní konkurenceschopnos ti) Regionální konkurence - schopnost a soudržnost (Externí faktory tržní konkurenceschopnosti ) Faktory efektivnosti a rovnosti růstu ekonomiky

© Berman Group. Nové prioritní osy Posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky (soukromý sektor, prostředí-veřejný sektor) –Konkurenceschopný soukromý sektor, věda, výzkum, inovace, cestovní ruch Rozvoj moderní a konkurenceschopné společnosti –Vzdělávání, zaměstnanost, sociální soudržnost, moderní veřejná správa Dostupnost a infrastruktura –Ochrana a zlepšení ŽP, dostupnost a dopravní infrastruktura Rozvoj území –Vyvážený rozvoj regionů, městských a „venkovských (???)“ oblastí

© Berman Group. Struktura NRP Globální cíl Konkurenceschopnost a kvalitní prostředí v ČR Atraktivní prostředí Inovace a znalost. ek. Zaměstnanost, soudržnost Vyvážený rozvoj území Konkurence schopnost ekonomiky Moderní společnost Dostupnost, infrastruktura Rozvoj území OP PP OP Vzděl ROP OP TA OP VVI OP ŽP IOP OP Zaměst OP Dop.

© Berman Group. Problémové oblasti v ROP administrativní vs. strategické zdůvodnění podobnost všech ROP -> respektovat CSG a Nařízení, vychází z kompetencí krajů, rozdělení mezi ROP a SOP Kde bude hranice mezi SOP a ROP ? (Jaké intervence budou v ROP?) Jak (organizačně i obsahově) zajistit podobnost ROP ? legislativní a administrativní problémy s ROP – finanční kontrola, postavení ŘO na úrovni NUTS II momentální absorpční kapacita – může do budoucna vzrůst koordinace mezi ROP navzájem a mezi ROP a IOP a ROP a ostatními SOP

© Berman Group. Možnosti ROP z hlediska NSRR Posílení administrativní a absorpční kapacity krajů v dlouhodobém pohledu Významný podíl vlastního financování intervencí ROP ze strany krajů (spolufinancování ERDF) Větší vlastictví ROP ze strany krajů (než je tomu u SROP) Odpovědnost za formálně správné využití finančních prostředků Stále zůstává možnost financovat aktivity krajů i z jiných OP – kraje jako zprostředkující subjekt nebo konečný příjemce Posílení projektové role krajů – financování vlastních projektů, nejen přerozdělování finančních prostředků třetím osobám

© Berman Group. Město a „venkov“ Povinnost výslovně řešit problematiku měst vyplývá z dokumentů EU Souvislost s IOP a ROP Možnost „integrovaných“ projektů – financované z IOP/ROP i z jiných OP v rámci jednoho místního „městského programu“ Nutost rozdělení problematiky měst – doporučení ex- ante ve 3 úrovních Venkov nenáleží ERDF ale EAFRD – malá města a jejich zázemí mohou být financováná z ERDF

© Berman Group. Finanční alokace na OP Faktory ovlivňující finanční alokace Povinné oblasti podpory – Lisabon, Goteborg, EES, CSG Rozložení EU fondů Druh zamýšlených intervencí – rámcové náklady Zdůvodnění OP v kontextu strategie – potřeby Administrativní kapacita – řízení programu Absorpční projektová kapacita Poptávka cílových skupin Předchozí alokace z národních programů

© Berman Group. Návrh alokací finančních prostředků Původní návrh zpracovatele OP ŽP OP Dop. OP PP OP VVI OP Zam. OP Vzdě IOPROPTA 20% 9% 10% 2% Návrh ex-ane hodnocení 20% 10%6%9% 15%2% Alokace na ROP je velice závislá na hranici se SOP, a může být významně menší i větší (např. realizace infrastruktury??)