NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_16_Motivace_potreby_frustrace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potřeby Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov10 Autor Mgr. et.
Advertisements

POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Psychické stavy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
PSYCHICKÉ JEVY.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Občanská výchova Milan Šimek
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Emoce (city).
Personální management
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Náročné životní situace
VY_32_INOVACE_PSYPS14060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYPS13860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Motivace Miroslava Fuksová.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy z psychologie Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ON.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Domácnost a její potřeby. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Náročné životní situace DUM_11. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Ing. Veronika Dostálková MBA
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Náročné životní situace
Náročné životní situace (Všeobecný adaptační syndrom) Psychologie 4. S
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_1A_16_Motivace_potreby_frustrace TÉMA SADY: ZSV pro 1.a 2. ročník SŠ ROČNÍK: 1. ročník DATUM VZNIKU: Duben 2013 AUTOR: Mgr. Irena Hanzalová Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Hanzalová

Anotace Materiál seznamuje žáky formou úkolů a prezentace s pojmy motivace, potřeby, hodnoty, frustrace, deprivace. Nejdříve se žáci sami zamyslí nad danými pojmy a nad tím, co ovlivňuje jejich jednání. Poznají koncepci A. Maslowa a jednotlivé pojmy. Rozbor textů na konci DUMu umožňuje žákům lépe pochopit frustraci a deprivaci. Hodnocení z výuky: DUM slouží k probírání i procvičování, je srozumitelný a praktické příklad žáky baví.

Motivace, potřeby, frustrace, deprivace

1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické, psychické a kulturní 3. Udělejte v každé skupině pořadí tří pro vaši spokojenost nejdůležitějších potřeb

Potřeba = stav nedostatku nebo nadbytku něčeho Vede jedince k činnosti a) Potřeby biologické (primární, vrozené) - vytváří se ve vztahu jedinec - příroda - potřeba dýchání, potravy, vyprazdňování, spánku, pohybu, rozmnožování, bezpečí… b) Potřeby sociální 1. kulturní – vznikají ve vztahu člověk – kultura, individuální - potřeba vzdělání, číst noviny, poslouchat hudbu, navštěvovat galerii,… 2. psychické – vznikají ve vztahu člověk – člověk, utváří se individuálně, ve všech etapách lid.života - potřeba radosti, štěstí, lásky, přátelství, úcty, úspěchu, opory, zázemí, pomoci,

Pyramida potřeb: Abraham Maslow  Potřeby na nižší úrovni klasifikace musí být dostatečnou měrou uspokojeny dříve, než se uplatní potřeby vyšší  Výjimky Láska x úcta Seberealizace x fyziologická frustrace chybí potřeba lásky (u poruch osobnosti) Potřeba bezpečí Fyziologické potřeby Potřeba lásky Potřeba úcty Sebe- realizace

Motivace  Vnitřní proces člověka, který aktivizuje lidské chování – dodává energii  základním prvkem je MOTIV (pohnutka) Motiv = specifický aktivační činitel, který vede ke konkrétnímu chování či jednání jedince zaměřenému na uspokojení jeho určitých potřeb Hlavní motivy: potřeby, zájem, ideál, zvyk Aktivita člověka začíná motivem a končí realizací motivu.

- spojena s uspokojováním potřeb = vlastnost, kterou jedinec přisuzuje objektu, situaci, události, činnosti - vytváří se a rozrůzňují v procesu socializace Např.: jedinec přisuzuje hodnotu materiálnímu zabezpečení, proto bude usilovat (má potřebu) o vysoký výdělek. Hodnota

 Zájem: Získaný motiv, projevuje se kladným vztahem člověka k předmětům, činnostem, které ho upoutávají po stránce poznávací nebo citové vyvíjejí se v činnosti z potřeb, vloh, schopností a citových vztahů  Záliba – vyhraněný, ústřední zájem

Frustrace  Psychický stav a chování člověka vyvolané překážkou na cestě k určitému cíli / k uspokojení potřeb  Doprovázena pocity zklamání, vzteku, bezmoci  Ovlivňuje chování člověka – stres x aktivační činitel  Frustrační tolerance = schopnost snášet frustrační stav, je individuální

Deprivace = strádání - Projevuje se ve vývoji člověka, v chování i prožívání - Dlouhodobé (chronické) neuspokojování potřeb nebo nedosahování vytyčených cílů - biologická – nedostatek tepla, světla, spánku - senzorická – nedostatek podnětů - sociální – sociální izolace, ztráta kontaktů - citová – neuspokojení potřeby lásky, jistoty - motorická – nemožnost přiměřeného pohybu

Rozlište frustraci x deprivaci 1. Fanoušek, který stál dlouhou frontu, aby si zakoupil lístek na vytoužený koncert oblíbené skupiny, těsně před tím, než se dostal na řadu, však lístky vyprodali. 2. Zanedbávané dítě, které nepociťuje lásku a pozornost rodičů. 3. Starý a osamělý člověk, o kterého se příbuzní a děti nezajímají. 4. Pracovník, který pozná, že výsledky jeho nadstandardně odváděné práce nevedou k předpokládanému zvýšení platu, na rozdíl od druhého kolegy, který neodevzdává tak dobrou práci, ale je „zadobře s nadřízeným“.

Mají uvedené osoby frustrační toleranci vysokou či nízkou? Jak byste reagovali vy? 1. Jana si byla jistá, že se líbí spolužáku Milanovi, že ten jí vyzná lásku. Namísto vyznání ji však Milan poprosil, zda by mu domluvila rande se svou nejlepší kamarádkou. Zdrcená Jana utekla s pláčem domů, kde vyházela všechnu svou kosmetiku do odpadkového koše s výkřiky, že „to stejně nemá cenu, aby o sebe dbala“, a poté snědla celé balení zmrzliny a zapila ho půl lahví maminčina likéru.

2. Karel stál již od rána frontu na vstupenky na koncert své oblíbené zahraniční kapely, která u nás hostuje poprvé a pouze jedním koncertem. Těsně před ním však lístky doprodali. Karel si ulevil peprnou nadávkou a pak se odebral domů, kde začal na internetu hledat další místa, kde bude kapela pokračovat v turné a kde by se mohl jejich koncertu zúčastnit.

3. Paní Nováková čerstvě vytřela podlahu. O několik minut později se vrátil domů její manžel ze zahrady a přes vytřenou podlahu přešel ve špinavých botách. Paní Nováková ho hlasitě připodobnila k domácímu zvířeti a přetáhla ho po hlavě mokrým hadrem na podlahu.

4. Maminka se s malou dcerou chystala na rodinnou oslavu. Obě byly již téměř na odchodu, když se dítě s výkřikem „pít“ natáhlo na stůl pro sklenici kakaa, a protože pořádně nedosáhlo, zvrhlo její obsah na sebe a zamazalo si bílé sváteční šatičky. Maminka se několikrát zhluboka nadechla, poté vzala dítě do koupelny, kde je umyla, převlékla do jiných šatů. Na místo MHD objednala taxíka a s dcerou odjely.

Zdroje DOLEŽALOVÁ, Ladislava; VLKOVÁ, Marie. Občanský a společenskovědní základ. Psychologie: cvičebnice: řešení. Kralice na Hané: Computer Media, 2012, ISBN DVOŘÁK, Jan a kol. Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Didaktis, 2008, ISBN ČÁP, Jan; MAREŠ, Jiří. Psychologie pro učitele. Praha: Portál, 2001, ISBN X. DENGLEROVÁ, Denisa a kol. Společenské vědy pro střední školy, 1. díl. Učebnice. Brno: Didaktis, 2009, ISBN