Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie14. 5. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace v oblasti léčiv
Advertisements

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ PACIENTŮ S. IDIOPATICKÝMISTŘEVNÍMI
Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Centrová léčba roku několik poznámek
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
LÉKOVÁ POLITIKA Marcela Segeťová.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
O pravých kořenech… Tomáš Julínek ministr zdravotnictví.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Česká republika a Slovensko dvě země, dvě reformy Dialogem ke změně – slovenská zkušenost CERGE-EI, Praha, PhDr. Lucie Antošová Ministerstvo.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ Praha,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Jak prosadit protikrizová opatření ve zdravotnictví? 16. června 2009.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
Léková politika v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva GML Podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR – Praha DOPADY CENOVÝCH.
SLEDOVÁNÍ DOPADU REGULAČNÍCH POPLATKŮ
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
HOSPITAL MANAGEMENT 2017 PharmDr. Lenka Vostalová, Ph.D.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie

Léková politika - regulace Léková politika  zajištění dostupnosti bezpečných a účinných léčiv  regulace cen a úhrad z veřejného zdravotního pojištění  dohled a úprava lékárenství, e-preskripce, předepisování a výdeje léčiv včetně reklamy

Léková politika Malá reforma lékové politiky  novela zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech s účinností v 2. pol  novela zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění s účinností (resp )  novela zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy s účinností od r. 2013

Léková politika – zákon o léčivech Novela zákona o léčivech o transpozice novel evropských směrnic o úprava sledování bezpečnosti, hlášení nežádoucích příhod, kontroly jakosti o úprava stahování léčiv z oběhu, náhrady škody pacientům, distribučnímu řetězci a zdravotním pojišťovnám o omezení vyvážení levných léčiv z ČR do zahraničí o zajištění dostupnosti i neregistrovaných léčiv pro české pacienty (specifický léčebný program, individuální dovoz a použití mimo schválené indikace, apod.)

Léková politika – zákon o veřejném zdrav. pojištění Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění o změna v regulačních poplatcích (30 Kč za celý recept) o změna cenové regulace (způsob stanovení maximálních cen) – snížení maximálních cen až 1/3 regulovaných léčiv o cca 10 % o rychlejší vstup generik na trh – posílání hospodářské soutěže, tlak na snižování cen a doplatků o individuální hodnocení vysoce inovativních léčiv a jejich vstup do systému po dohodě se zdravotními pojišťovnami o zrevidování (racionalizace) skupin, ve kterých má být zajištěn alespoň jeden plně hrazený léčivý přípravek o zrušení úhrad podpůrným a doplňkovým lékům a volně prodejným lékům

Léková politika – dopady změn Dopady změn v lékové politice z pohledu zdravotní pojišťovny o permanentní revize úhrad, jejichž výsledkem je v naprosté většině případů úspora zdravotních pojišťoven náklady zdravotních pojišťoven na léky na recept ,9 mld. 33,4 mld. 37,6 mld. 35,2 mld. 35,1 mld. o zrušení úhrad volně prodejných léčiv a podpůrné a doplňkové farmakoterapie = další úspora o větší role zdravotních pojišťoven při rozhodování o vstupu nových vysoce inovativních léčiv do systému

Léková politika – dopady změn Dopady změn v lékové politice z pohledu pacienta o částečné zvyšování doplatků (zvýšení relativního podílu spoluúčasti na ceně léčiva) – převážně krátkodobě o rozšíření dostupnosti vysoce specializované léčby v centrech – ročně 20 % nárůst výdajů zdravotních pojišťoven na centrové léky! o některé skupiny léčiv zcela bez úhrady (volně prodejné léky, podpůrné a doplňkové) o racionalizace skupin léčiv, ve kterých má být alespoň jeden plně hrazený lék

Náklady na vybrané skupiny centrových léčiv biologická léčba aj. - revmatoidní artritida, psoriatická artritida, těžká psoriáza, Bechtěrevova choroba, Crohnova choroba, ulcerózní colitida, transplantace Léková politika – dopady změn

Náklady na vybrané skupiny centrových léčiv cytostatika Specializovaná centra – dopady na zdravotní pojištění

Léková politika – globální pohled Léková politika jako součást zdravotnictví globální pohled o léková politika (především náklady na léky) je častým terčem pro hledání jednoduchých řešení všeho špatného ve zdravotnictví a pro hledání viníka v nespokojenosti se zdravotní péčí v České republice o málokdo pátrá po faktech a zasazuje je do celkového přehledu o stavu zdravotnictví ČR – včetně pacientů, politiků i médií

Léková politika – globální pohled

Léková politika jako součást zdravotnictví pohled pacienta o podíl spoluúčasti na celkových výdajích na zdravotnictví tvoří necelých 17 % o ke každé 1 koruně, kterou pacient vynaloží na zdraví, mu stát (zdrav. pojišťovny, kraje, obce) přispěje dalšími 5 korunami o pouze polovinu z oněch 17 % tvoří doplatky na léky

Léková politika – globální pohled Léková politika jako součást zdravotnictví pohled pacienta o české zdravotnictví má jednu z nejnižší míry spoluúčasti v Evropě

Léková politika – globální pohled Léková politika jako součást zdravotnictví pohled pacienta o náklady pacientů na banální onemocnění sice rapidně stoupají, ale tyto většinou nejsou život ohrožujícími o náklady na závažná onemocnění stoupají méně, většinou pouze dočasně v řádu několika málo měsíců, než se stabilizuje cena na trhu o doplatek na léčiva je pouze zlomek toho, co stojí lék celkově o většina pacientů ze systému více čerpá než do něj dává z daní o ostatní mohou spoléhat na to, že pokud se jim něco stane, bude jim poskytnuta ta nejlepší zdravotní péče a v naprosté většině hrazena z veřejného zdravotního pojištění o ač to někdy nevypadá, žijeme v sociálním státě se solidárním zdravotnictvím založeném na solidaritě zdravých s nemocnými

Léková politika – globální pohled Léková politika jako součást zdravotnictví pohled zdravotní pojišťovny o od roku 2007 se navýšily veřejné výdaje na zdravotnictví celkem o 18 % o v absolutních cenách dokonce o 21 % o za stejné období vzrostly náklady zdravotních pojišťoven na léky na recept pouze o 3,5 %

Léková politika – globální pohled Léková politika jako součást zdravotnictví pohled zdravotní pojišťovny o náklady na léky tvoří zhruba 20 % celkových nákladů zdravotních pojišťoven na péči o náklady na těchto 20 % dlouhodobě stagnují o není zapotřebí soustředit se na výdaje v jiných segmentech zdravotní péče??? o léky nejsou segmentem zdravotní péče, kde lze uspořit potřebné miliardy…

Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie