OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044. GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poezie.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Speciální péče na naší škole
Jakub Weinstein: Comenia Script.
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
City Pavel Šuranský.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Základní vstupní zařízení
Word – Zásady psaní textu
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Mluvená a psaná forma jazyka
Neverbální komunikace
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Funkční styly.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Alternativa ve výuce psaní
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
KOMUNIKACE MEZI LIDMI Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jak psát výstupní hodnocení E-learningový kurz, 5 lekcí Co má výstupní hodnocení obsahovat podle zákona, pravidla hodnocení, čeho se vyvarovat, posouzení.
Jak psát a editovat text
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Vnímání BEREZNYAKOVA SOFYA
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Nástroj pro prezentace
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Alternativní a augmentativní komunikace
VÝVOJOVÁ DYSFÁZIE složitý multifaktoriální problém
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Neverbální komunikace
Diagnostika a reedukace
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Martina Braunerová.  Trénovat řadu kompetencí z oblasti algoritmizace (oddálení vykonání příkazu, ladění programu, dekompozice problému…)  Naučit.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Výuka elementárního čtení a psaní podle genetické metody
Word – textový editor.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Technické písmo Psaní volnou rukou pomocí šablony počítačem
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Obecné poučení o jazyce
NÁZEV ŠKOLY:ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
Temperament, charakter, motivace
Piktogram reklama logo
Čtení a psaní genetickou metodou
Jazykové skupiny (rodiny)
Metody výuky počátečního čtení
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044

GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová

Základní formy češtiny Mluvená – zvuková (jednororměrná, plyne v čase) Psaná – grafická (dvojrozměrná, horizontálně a vertikálně členěná, lehce přehlédnutelná)

Vlastnosti písemného projevu - zaznámenání mluvené řeči - formulace složitějších myšlenek - hromadění informací - trvalá hodnota textu - odtržení od aktuální situace

Písmo (grafika) = soustava grafických znaků Základní grafická jednotka = písmeno (grafém) Čeština používá latinku (42 písmen, z toho 26 prostých, 15 s diakritickým znaménkem a spřežka CH). Každé hlásce odpovídá jeden grafém.

Typy písma Tiskací Psací Ustálené spojení grafických znaků = abeceda

Řecká abeceda

Česká abeceda

Co je grafologie? Z lat.grapho = píší, logos = nauka (psychologie písma) Nepíšeme pouze pomocí svalů ruky, ale také mozkem. Psát se naučí osoba, která již dovede mluvit. Je možné naučit se psát nohou nebo ústy. Písmo je vždy stejné. Rukopis je centrálně řízen nervovou soustavou. V písmu projevuje se projevuje stav naší psychiky. Vzhledem k rozdílnosti lidí, odlišují se i naše rukopisy.

Grafologické znaky Každý grafologický znak má svůj psychologický význam. Sklon vpravo - citliví a citově založení lidé (přecitlivělost, vášnivost, ale i žárlivost) Kolmé písmo - upřednostňování rozumu před city (racionálnost) Sklon vlevo – těžkosti při uvolněném a přirozeném chování. Obvykle prožili silné životní zklamání.

Jak se dělají rozbory rukopisů Fáze při rozboru písma: –Dojmová: první dojem z rukopisu. Poznamenat si své osobní dojmy, pocity při prvním pohledu, jak na nás text působí. –Poznávací: důsledné shormažďování grafologických znaků. –Významová:jeden grafologický znak zastupuje mnoho významů, psát charakteristické významy a shromáždit jich co nejvíc. –Psychoterapeutická: informace uvedeme do náležitých vztahů.

Rozbor rukopisu Muž, 20 let, je přátelský a velkorysý. Často dbá na dobrou pověst, snaží se mít vybrané způsoby chování, mírná citlivost a lehkomyslnost. Díky mírnému tlaku písma má sklony k ženskosti, upovídanosti a taky nerozhodnosti. Často trpí únavou, sklíčeností a beznadějí.

Zdroje: uhlir.info/maturita/c01_Grafemika.doc