ZÁSADY pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Krajského programu prevence kriminality v roce 2010 odbor prevence kriminality.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informativní schůzka – dotace v oblasti dobrovolnické služby Ministerstvo vnitra.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
JEDNÁNÍ MONITOROVACÍ SKUPINY projektu Podpora procesů v soc. službách dne
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Krajský program prevence kriminality v roce 2011 odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Podpora materiálně technické základny sportu – ÚSC, SK a TJ investiční dotační podprogram sloužící k modernizaci a výstavbě sportovišť pro ÚSC a spolky.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
„IOP – šance pro váš rozvoj“
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Seminář pro příjemce OPVK
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Správa sociálního zabezpečení
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Krajský program prevence kriminality Karlovarského kraje pro rok 2011
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje 2017
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Komunitní centrum v přírodní zahradě
Program na podporu lesních ekosystémů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Ing. Stanislava Správková
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Nabízené služby společnosti
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

ZÁSADY pro poskytování dotací ze státního rozpočtu na výdaje realizované v rámci Krajského programu prevence kriminality v roce 2010 odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra

OPK MV 2009Radek Jiránek2 Schválení a informování Zásady byly schváleny Republikovým výborem pro prevenci kriminality dne 24. září 2009 schváleny ministrem vnitra 15. října 2009 manažeři PK krajů i měst je obdrželi em 23. října / budou zároveň do 30. října zveřejněny na internetu MV budou odeslány z MV hejtmanům spolu s výzvou k podání Programu a sdělením výše limitu státní dotace na rok 2010 po jednání RVPPK 29. října 2009

OPK MV 2009Radek Jiránek3 ÚČEL Krajský program prevence kriminality na rok 2010 může obsahovat projekty kraje nebo projekty předložené obcemi (konkrétní realizátor pak může být i další právnická osoba) Projekty shromažďuje kraj dle podmínek stanovených v Zásadách a ve své výzvě Kraj rozhoduje o podpoře jednotlivých projektů – komise, rada, zastupitelstvo NEINVESTIČNÍ projekt – příjemcem dotace je vždy kraj, který dotaci využije sám nebo ji postoupí obcím INVESTIČNÍ projekt – příjemcem je vždy realizátor = kraj nebo obec

OPK MV 2009Radek Jiránek4 ÚČEL Projekty musí bezpodmínečně: 1.Respektovat priority Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 (UV č. 1150/2007) NE oblast primární sociální prevence NE drogy a závislosti NE bezpečnost v silničním provozu 2.Respektovat Koncepci prevence kriminality kraje na léta 2009 až 2011 a jeho výzvu

OPK MV 2009Radek Jiránek5 ÚČEL Projekty prevence kriminality musí respektovat cílové skupiny: pachatelé oběti rizikoví jedinci v postavení potenciálních pachatelů nebo obětí (predelikventní děti a mládež; rodiny dětí s poruchami chování; sociálně vyloučení jedinci a skupiny; ženy; senioři; osoby se zdravotním postižením a sociálním handicapem; osaměle žijící osoby; cizinci; příslušníci národnostních a etnických menšin; dlouhodobě nezaměstnaní a obtížně zaměstnatelní; obyvatelé prostorově vyloučených lokalit; osoby mající problémy s placením nájemného a dalších finančních pohledávek; osoby propuštěné z výkonu trestu)

OPK MV 2009Radek Jiránek6 ÚČEL Projekty musí předcházet protiprávnímu jednání: majetková trestná činnost (např. krádeže vloupáním do rodinných domů, bytů, chat, chalup a ostatních objektů; krádeže prosté - věci z aut, auta a jejich součástky; kapesní krádeže, podvod a úvěrový podvod …); násilná trestná činnost (loupeže; násilná trestná činnost spáchaná na ulici, na veřejném prostranství, šikana …); trestná činnost směřující proti dětem, rodině a lidské důstojnosti (týrání svěřené osoby, obchodování s dětmi, ohrožování mravní výchovy mládeže …), další: korupce; obchodování s lidmi; domácí násilí; delikvence spojená s radikalizací diváckého násilí; vandalismus; rasově, národnostně či nábožensky motivovaná trestná činnost; protiprávní jednání v sociálně vyloučených lokalitách; přestupky (přestupky v oblasti občanského soužití a přestupky proti majetku).

OPK MV 2009Radek Jiránek7 ÚČEL Doporučují se účinná preventivní opatření: a) Sociální opatření komplexního charakteru (např. SVI) b) Sekundární a terciální prevence (např. resocializace, sanace, probace, recidivisté, domy na půli cesty) c) Situační opatření (např. rozšiřování pokrytí rizikových míst kamerovým monitorovacím systémem; zřizování poradenských místností (center) provozovaných Policií ČR i obecní policií, komplexní zabezpečování obytných domů v majetku samosprávy s užitím technických a režimových prvků, vytváření bezpečných zón a lokalit (viz Program Bezpečná lokalita); d) Informování občanů e) Vzdělávání (zvyšování právního vědomí problémových dětí a mládeže, vzdělávací programy zaměřené na nabídku alternativních sociálních vazeb, životní dovednosti, profesní poradenství, zprostředkování informací o sociálně patologických jevech a rizikovém chování, o prevenci školního násilí; vzdělávání pro policisty (Policie ČR a obecní policie) zaměřené na komunikaci s veřejností, řešení drobných pouličních sporů a na ochranu a podporu obětí trestných činů.

OPK MV 2009Radek Jiránek8 Postup poskytnutí dotace Kraj si určí podobu svého programu (výzva) a rozdělí přidělený limit na investiční a neinvestiční část (do 15. ledna 2010) Kraj zasílá žádost o dotaci (Program PK) na OPK MV do 27. února 2010 (projekty INVE + NEINVE) Městská úroveň zasílá žádost o dotaci do 12. února Kraj garantuje minimální 20 % podíl žadatele (nebo jiného subjektu odlišného od státu) na celkových nákladech na projekt. Pokud kraj nestačil vybrat neinvestiční projekty v termínu do 27. února 2010, zašle s Žádostí pouze seznam do té doby vybraných projektů, a uvede předpokládaný termín druhé etapy výběru projektů, který musí proběhnout nejdéle do 30. září 2010.

OPK MV 2009Radek Jiránek9 Obsah Žádosti a projektů stručná bezpečnostní analýza a vyjmenování hlavních bezpečnostních problémů kraje doklad o schválení Programu zastupitelstvem nebo radou kraje, prohlášení o vypořádání dotací kraje a obcí za rok 2009, kopie jednání krajské komise pro výběr projektů, seznam vybraných neinvestičních projektů kraje nebo obcí seřazený podle důležitosti (kraj/obec, název projektu, bezpečnostní analýzy, stručná charakteristika projektu, celkové náklady na projekt, požadovaná dotace, podíl kraje nebo obce),

OPK MV 2009Radek Jiránek10 Obsah Žádosti a projektů v případě investičních nároků musí Žádost obsahovat vyplněné samostatné formuláře Dílčího projektu ISPROFIN, které tvoří přílohu č. 3 Zásad. u projektů situační prevence stanovisko Policie ČR, u projektů situační prevence týkajících se kamerových systémů (Čl. 1 - parametry a,b,c) popis projektu zpracovaný v souladu s Rozšiřujícími podmínkami pro zpracování projektů a standardní postupy pro hodnocení účinnosti Městského kamerového dohlížecího systému (viz příloha č. 5 Zásad), u projektů sociální prevence z oblasti podpory sportovních areálů vyjádření žadatele o způsobu zajištění sociální práce s cílovou skupinou projektu.

OPK MV 2009Radek Jiránek11 Postup poskytnutí dotace NEINVESTICE Žádost obsahuje seznam krajem vybraných projektů kraje nebo obcí seřazených dle priorit. OPK provede kontrolu úplnosti a správnosti Žádosti. Žádosti s formálními nedostatky budou žadateli vráceny k přepracování. Nebude-li žádost přepracována, nebude podpořena.

OPK MV 2009Radek Jiránek12 Postup poskytnutí dotace NEINVESTICE OPK MV vydává dle § 14 zákona č. 218/2000 Sb. písemné Rozhodnutí, které stanovuje podmínky poskytnutí dotace a zašle jej kraji. OPK MV zasílá ekonomickému odboru MV žádost o uvolnění účelových prostředků státního rozpočtu příslušnému kraje. Kraj poskytuje finanční prostředky na projekty obcím. Pokud kraj nestačil vybrat a předložit neinvestiční projekty v termínu do 27. února 2010, zašle s Žádostí pouze seznam do té doby vybraných projektů a uvede předpokládaný termín druhé etapy výběru projektů, který musí proběhnout nejdéle do 30. září 2010.

OPK MV 2009Radek Jiránek13 Postup poskytnutí dotace INVESTICE v případě investičních nároků musí Žádost obsahovat vyplněné samostatné formuláře Dílčího projektu ISPROFIN, které tvoří přílohu č. 3 Zásad. projekty musí respektovat parametry programu schváleném MF (viz příloha č. 1 Zásad) OPK provede kontrolu úplnosti a správnosti žádosti, formální nedostatky budou vráceny k přepracování projekty nerespektující priority Strategie nebo parametry programu nebudou podpořeny

OPK MV 2009Radek Jiránek14 Postup poskytnutí dotace INVESTICE Úspěšní žadatelé budou vyrozuměni dopisem OPK MV – kopii obdrží kraj OPK MV uspořádá instruktážní školení Žadatel předloží investiční záměr + specifikační list – MV vydá Registrační list akce Po jeho vydání je možné realizovat výběrová řízení – smlouva (realizátor) – Rozhodnutí (MV) + „limitka“ k vyzvednutí dotace POZOR nutno počítat s krácením dotace v případě nižší částky realizace akce po proběhnutém výběrovém řízení

OPK MV 2009Radek Jiránek15 Schválené parametry INVESTIČNÍHO programu kamerové soubory, mobilní kamerové soubory, rozšíření kamerového souboru, zabezpečovací a vyhodnocovací soubory, mříže, osvětlení rizikových míst, oplocení rizikových míst, software-grafické soubory, hardware pro preventivní a bezpečnostní účely, soupravy pro sport, sportovní hřiště a plácky.

OPK MV 2009Radek Jiránek16 Povinné limity dotací investiční dotace musí mít minimální celkové náklady na projekt ve výši ,- Kč, vybudování městského kamerového dohlížecího systému – I. etapa (zahájení) max ,- Kč; rozšíření MKDS o kamerové body) max ,- Kč; je žádoucí, aby MKDS byly propojeny mezi obcí a Policií ČR, vybavení sportovních areálů (skate + on line) - max ,- Kč, odměny za práci nutnou k realizaci projektu (např. sociálních a pedagogických pracovníků, psychologů, psychoterapeutů, lektorné) ve výši max. 250,- Kč / 1 hodinu vykonané práce. Maximálně však v limitu stanoveném pro DPP zákoníkem práce, tj. 150 hodin v kalendářním roce nebo u DPČ v limitu max. 300 hodin / rok, resocializační víkendové a prázdninové pobyty max. 100,- Kč / 1 osobu / 1 den (bez dopravy), resocializační víkendové a prázdninové pobyty max. 150,- Kč/ 1 osobu / 1 den (včetně dopravy).

OPK MV 2009Radek Jiránek17 Nelze podpořit mzdy – výjimku tvoří: –inovativní a pilotní projekty pouze pro první rok realizace, a to jen tehdy, pokud nemůže dodavatel projektu čerpat finanční prostředky z jiných dotačních titulů –odměny za provedenou práci nutnou k vlastní realizaci projektu formou dohody o provedení práce (dále jen „DPP“) nebo dohody o pracovní činnosti (dále jen „DPČ“) na dobu určitou (po dobu plnění projektu), provozní náklady (nájemné, výdaje na energie, vodné a stočné, provoz telefonů, výdaje na kancelářské potřeby apod.) a náklady na stravu. –Výjimka je možná u realizace nových, inovativních a pilotních projektů v prvním roce realizace (viz Čl. 1, bod 8, písmeno d, první odstavec),

OPK MV 2009Radek Jiránek18 Připomenutí Dotace na rok 2010 nebude poskytnuta pokud žadatel (kraj i obec) neprovede vypořádání poskytnuté dotace z roku 2009 v rámci finančního vypořádání v termínu stanoveném vyhláškou č. 52/2008 Sb. a na formulářích této vyhlášky + vyhodnocení podle Zásad poskytování dotací na rok 2009

OPK MV 2009Radek Jiránek19 Nelze podpořit nákup věcí osobní potřeby, které přímo nesouvisejí s projektem, pojištění majetku a osob, motivační odměny vyplácené v penězích, nákup automobilů a jiných motorových vozidel, leasing, financování podnikatelských a výdělečných aktivit, úhradu cest a stáží do zahraničí, výdaje na pohoštění a dary, ceny do soutěží v hodnotě převyšující 500,- Kč za jednu cenu určenou pro jednu osobu.

OPK MV 2009Radek Jiránek20 Mgr. Radek Jiránek vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra tel mob