Postavení mladých lidí ve vědě: problémy a výzvy PhDr. Marta Vohlídalová, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 27.11.2014, Brno, CEITEC 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
DĚTSKÉ SKUPINY A KUDY DÁL?! Jak mohou profesní organizace pomoci v rozvoji předškolní péče Jan Schneider.
Co brání ženám ve výzkumu
Podpora částečných úvazků?
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro II South Moravian.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Personální politika na vysokých školách v České republice Jiří Nantl CEITEC Brno, 26. Bbřezna 2015.
1 South Moravian Programme for Distinguished Researchers Programme of the Region of South Moravia – co-funded by Marie Curie Actions SoMoPro a další programy.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Sociální práce s rodinou 4
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Rodinná politika Sociální politika II.
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Rodičovství biologické a pěstounské
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

Postavení mladých lidí ve vědě: problémy a výzvy PhDr. Marta Vohlídalová, Ph.D. Sociologický ústav AV ČR, v.v.i , Brno, CEITEC 1

PROMĚNA ROLE VĚDY VE SPOLEČNOSTI: věda jako nástroj poznání a lidské emancipace (měřítkem užitečnosti je obecný společenský prospěch) → věda jako prostředek ekonomického růstu a prosperity (měřítkem užitečnosti je (okamžitý) ekonomický profit) ( Linková, Stöckelová 2012) PROMĚNA FINANCOVÁNÍ VĚDY A JEJÍHO HODNOCENÍ: Zavedení Metodiky hodnocení v roce 2004, od roku 2009 Metodika jako základ pro výpočet institucionální dotace Zvyšování závislosti institucí VaV na účelovém financování (Např. AV ČR: institucionální dotace 2007: 62 %, 2013: 35 %), kritika ze strany mezinárodního auditu výzkumu, vývoje a inovací v ČR (hranice 50 %) Snižující se úspěšnost žadatelů GA ČR (35,7 % , 20,8 % , 16,5 % ) PROMĚNA USPOŘÁDÁNÍVĚDECKÉ PRÁCE: Zvyšující se důraz na akademickou mobilitu – mobilita jako předpoklad excelence (viz i pravidla pro žadatele o Juniorské granty GAČR) a budování konkurenceschopné vědy a potažmo i ekonomiky (viz tzv. ERA Comminucation 7/2012). 2 PROMĚNY VĚDY

Dynamizace uspořádání vědeckých týmů: mizení pozic samostatných vědeckých pracovníků, nárůst počtu dočasných postdoktorských pozic vyžadujících extrémní mobilitu (prostorovou, časovou) i soutěživost (Linková, Červinková 2013) Doktorské a postdoktorské pozice: často nízké pracovní standardy, většina smluv na dobu určitou, část z nich není kryta sociálním pojištěním, v případě doktorandů často DPP, DPČ (x sociální pojištění, mateřská) Problémy pracovních smluv na dobu určitou: ztráta nároku na odstupné v případě ztráty pracovní pozice, celková ekonomická nejistota, rodičovství a mateřství; řetězení postdoktorských stáží Zákaz řetězení pracovním smluv na dobu určitou: novela zákoníku práce z roku 2011 rušící výjimku pro instituce VaV a VŠ ohledně řetězení pracovních smluv (dnes: pravidlo „dvakrát a dost“, max. délka smlouvy 3 roky) x realita Představy o ideální pracovní dráze: Ph.D., postdoktorská stáž, samostatná/vedoucí pozice x reálné možnosti jejího naplnění 3 ROSTOUCÍ NEJISTOTA A PREKARIZACE VĚDECKÉ PROFESE I

Jak se s touto situací vyrovnávají mladí vědci a vědkyně? (viz Cidlinská, Linková 2013) Silná normalizace nejistoty práce, trvalá pracovní pozice jako nadstandard, nejčastější odpověď týkající se profesních plánů (s výjimkou ukončení Ph.D.): „nevím“ V ěda je mladými lidmi chápána spíše jako zaměstnání (intelektuálně a časově náročné), nikoliv jako poslání, kterému je třeba obětovat vše a který je hlavním smyslem života Možnost odchodu z vědy jakožto nedílná součást uvažování o další kariéře: Perspektiva uplatnění mimo vědu? Omezený soukromý výzkumný sektor, akademická orientace doktorských programů, stereotypní představy zaměstnavatelů (překvalifikovanost, nedostatek praxe), absence kariérního poradenství na VŠ/institucích VaV Selhávající „ekonomie příslibu“: velké pracovní nasazení, flexibilita a nejistota na začátku pracovní dráhy byly tradičně vykupovány příslibem budoucího osamostatnění se, stability a tvůrčí svobody, které však již nelze garantovat 4 ROSTOUCÍ NEJISTOTA A PREKARIZACE VĚDECKÉ PROFESE II

KOMBINACE VĚDECKÉ PRÁCE A RODIČOVSTVÍ Vědci/kyně mezi dvěma mlýnskými kameny (Vohlídalová 2013, Linková, Červinková 2013) Nastavení vědeckého pracovního prostředí: ideál lineární pracovní dráhy nepřerušovaný kariérními přestávkami, časová rozpínavost práce, soutěživost → preferovaný model: „minimální mateřství“ – Banalizace problému kombinace práce a rodičovství –flexibilita jako všelék, individualizace problému, důraz na roli vlastní volby a svobodného rozhodnutí kombinace práce a péče Nastavení institucionálních podmínek péče: -Konzervativní rodinná politika (důraz na dlouhý pobyt žen s dětmi v domácnosti, reálná nedostupnost volby zkrácené varianty rodičovské, nedostupnost zařízení péče i pro děti starší 3 let, absence zařízení pro děti mladší 3 let) – Preferovaná podoba mateřství: „intenzivní mateřství“ (Hays 1996) – maximální pozornost věnovaná dítěti, dlouhodobý pobyt matky v domácnosti – Představa o nesouladu mezi zájmy dítěte a ekonomickou aktivitou matky (x Fr a jiné kulturní kontexty) (Dudová, Hašková 2010) – Tradiční dělba genderových rolí v domácnosti (včetně dvoukariérních párů) Reálná volba možnosti kombinace práce a péče je značně omezená a podmínky pro kombinaci vědecké profese a rodičovství jsou nevyhovující, což negativně ovlivňuje zejména ženské pracovní dráhy

AKADEMICKÁ MOBILITA Akademická mobilita jako jedna z priorit Evropských vědních politik Z mobility se stává předpoklad kariérního růstu → vylučování těch, co nejsou (nemohou) být mobilní – Genderové rozdíly (zkušenosti s mobilitou v ČR - HEI sektor 45% m, 33% ž, veřejní výzkumný sektor 70 % m a 53 % ž; EC 2010) ; – odlišné vzorce: ženy kratší stáže do 6 měsíců v době PhD, muži častěji delší pobyty a postdoktorské stáže a regulérní pracovní pozice – Rodinný stav a rodičovství a zejména mateřství (Moguérou 2004, Shauman a Xie 1996) Malá pozornost věnovaná dopadům mobility na soukromý život migrujících vědců a jejich rodin a partnerů Metodologie: 16 rozhovorů s vědci a vědkyněmi se zkušeností s mobilitou, 16 společných rozhovorů s akademickými páry

AKADEMICKÁ MOBILITA, PARTNERSKÝ A RODINNÝ ŽIVOT, NÁVRATY Genderové rozdíly v uspořádání soukromého a rodinného života v důsledku mobility (migrující vědkyně – LAT, migrující vědci – stěhování rodin) (Vohlídalová 2014, Červinková 2010, Vohlídalová, Červinková 2013) Genderové rozdíly v argumentaci Dopady mobility na partnerky mobilních vědců: – „two-body problem“ (Wolf-Wendel 2009) – problémy s hledáním práce, uzavřené pracovní trhy a nedostatečná podpora ze strany institucí (x podmínky migrujících pracovních elit) – stagnace pracovní kariéry, zvětšování mezery mezi jeho a její kariérou – pocity ztráty životní náplně, deprese, partnerské konflikty Problémy spojené s kombinací mobility a rodičovství: – vysoké pracovní vypětí spojené s postdoktorskými stážemi – finanční nákladnost – problémy v podobě pojištění členů rodiny (mimo EU) – zátěž pro děti Problémy při návratu a integraci do českého vědeckého prostředí -zahraniční zkušenost a seznam kvalitních publikací negarantuje dobrou pracovní pozici a adekvátní finanční ohodnocení po návratu (viz selhávající ekonomie příslibu).

ZÁVĚREM Kdo může v takto nastaveném pracovním prostředí prospívat? Kdo bude schopen a ochoten v takto nastavené vědě pracovat? Jaké znalosti a jaká výzkumná témata tito „vyselektovaní“ pracovníci přinesou? Budou tato zjištění prospěšná všem skupinám společnosti? Děkuji za pozornost!

Linková, Cidlinská, Tenglerová, Vohlídalová, Červinková: Nejisté vyhlídky: proměny vědecké profese z genderové perspektivy, SLON 2013

LITERATURA European Commission (2010). Study on mobility patterns and career paths of EU researchers. Final Report. Brussels: EC. ( European Commission. (2012a). Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: A Reinforced European Research Area Partnership for Excellence and Growth. Brussels: EC. Červinková, A. (2010). „Postdokovat po světě“: genderové politiky akademické mobility. Gender rovné příležitosti výzkum, 11(1), 49–59. Moguérou, P. (2004). A double gender-family inequality phenomenon in the international mobility of young researchers. ( Dudová, R., Hašková, H „Diskursy, instituce a praxe péče o děti do tří let ve francouzsko-české komparativní perspektivě“. Gender, rovné příležitosti, výzkum 12 (2): Hays, S The cultural contradictions of motherhood. New Haven, CT: Yale University Press. Linková,M., Červinková, A „Vlastní laboratoř“: Akademické trajektorie a gender v současných biovědách.“ Gender, rovné příležitosti, výzkum 14 (1): Linková, M., Stockelová, T „Public accountability and the politicization of science: The peculiar journey of Czech research assesment.“ Science and Public POlicy 39 (2012): Shauman, K., & Xie, Y. (1996). Geographic mobility of scientists: sex differences and family constraints. Demography 33(4), Vohlídalová, M., Červinková, A Vědci a vědkyně v pohybu: o akademické mobilitě. Praha: SOÚ AV ČR. Vohlídalová, M „Acadmic mobility in the context of linked-lives“. Human Affaires 24 (1): Vohlídalová, M „Vědkyně mezi dvěma mlýnskými kameny: o podmínkách kombinace práce a rodičovství ve vědecké profesi“ Pp in Linková, M. et al. Nejisté vyhlídky: proměny vědecké profese z genderové perspektivy. Praha: Sociologické nakladatelství. Wolf-Wendel, L., S.B. Twombly, S. Rice. (2003). The Two-Body Problem. Baltimore: The Johns Hopkins University Press.