Možnosti získání dotačních prostředků na investiční záměry potravinářských firem Ing. Markéta Bajerová, Ing. Tomáš Vacek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V ZDĚLÁVÁNÍM K VYŠŠÍ ADAPTABILITĚ ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI O.K. T EXTIL, S. R. O. CZ.1.04/1.1.02/
Advertisements

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Možnosti získání dotačních prostředků na investiční záměry potravinářských firem Ing. Markéta Bajerová, Ing. Tomáš Vacek

Zdroje dotačních prostředků na investiční záměry potravinářských firem Národní zdroje Národní dotace (MZe ČR) Zdroje z Fondů EU (2007 – 2013) Operační program Podnikání a inovace Operační program Životní prostředí Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Rybářství Program rozvoje venkova

 Národní dotace (MZe ČR) Zásady pro poskytování dotací, podle § 2 a §2d zákona o zemědělství, jsou vydávány Ministerstvem zemědělství na příslušný kalendářní rok v návaznosti na schválený rozpočet. 13. Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu Účel: Zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, resp. krmiv na evropském trhu, hlavně s ohledem na jakost, nezávadnost a dohledatelnost výrobků. Zabezpečení funkčnosti a účinnosti jakostních systémů (včetně Integrované prevence a omezování znečištění).

Národní dotace (MZe ČR) Subjekt: výrobce potravin podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jehož podíl tržeb z vlastní výroby potravin je vyšší než 50 % nebo registrovaný výrobce hotových krmiv pro zvířata poskytující potraviny podle zákona č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění pozdějších předpisů, jehož podíl tržby za prodej krmiv ku tržbám za prodej vlastních výrobků a služeb je vyšší než 50 % a který zaměstnává více než 250 osob nebo jeho roční obrat převyšuje 50 mil. EUR a zaměstnává méně než 750 osob a/nebo jehož roční obrat je nižší než 200 mil. EUR. Výše dotace: do 25 % prokazatelně vynaložených nákladů dle předloženého projektu.

Národní dotace (MZe ČR) Předmět dotace Dotaci lze poskytnout pro: modernizace výrobních zařízení, zavádění nových technologií, zlepšení a racionalizaci postupů zpracování zemědělských produktů, investice ke zlepšování a monitorování kvality potravinářských výrobků, resp. krmiv, zavádění technologií šetrných k životnímu prostředí, zavádění technologií souvisejících s dohledatelností potravinářských výrobků, resp. krmiv.

Operační program Podnikání a inovace Základní programový dokument Ministerstva průmyslu a obchodu ČR pro čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů v letech 2007 – 2013 s celkovou alokací téměř 100 mld. CZK Celkem 15 programů podpory Financováno z 85% ze strukturálních fondů EU a 15% ze státního rozpočtu ŘÍDÍCÍ ORGÁN PRO PROGRAM a VYHLAŠOVATEL VÝZEV: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT: Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest Informace:

Operační program Podnikání a inovace Prosperita Nemovitosti (11. červen 2012) Školící střediska Spolupráce Start Progres Rozvoj Marketing (2. květen 2012) Inovace Eko-energie ICT a strategické služby ICT v podnicích Záruka Potenciál Poradenství Programy :

Operační program Podnikání a inovace Příjemce dotace: Malý a střední podnik (MSP), tj. podnik, který splňuje podmínky stanovené v příloze č. 1 Nařízení Komise (ES) č. 800/2008 Velký podnik Příjemcem dotace nemůže být podnikatel, pokud ke dni podání žádosti vykonává podnikatelskou činnost v odvětví prvovýroby zemědělských produktů, rybolovu a akvakultury (CZ-NACE A 01 a 03) Výše dotace: do 60% způsobilých výdajů

Operační program Životní prostředí Nabízí možnost získat finanční podporu na realizaci projektů zaměřených na ochranu a zlepšování životního prostředí z Fondu soudržnosti (FS) a Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) Podpora projektů v 7 oblastech (tzv. prioritních osách) Výše dotace pro dále uvedené oblasti podpory OPŽP do 85% celkových způsobilých výdajů na projekt. ŘÍDÍCÍ ORGÁN PRO PROGRAM a VYHLAŠOVATEL VÝZEV: Ministerstvo životního prostředí ČR ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT: Státní fond životního prostředí Informace:

Operační program Životní prostředí Oblasti podpory a typy projektů, na které mohou získat dotace podnikatelé a živnostníci: Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní (1.1.2 Snížení znečištění z průmyslových zdrojů – příjem Žádostí o dotaci: listopad, prosinec 2012) Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí (2.1 Zlepšení kvality ovzduší a 2.2 Omezování emisí – kontinuální příjem Žádostí o dotaci 2.1. a 2.2.: březen až srpen 2012) Zkvalitnění nakládání s odpady (4.1 - příjem Žádostí o dotaci: červen, červenec 2012)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Program je zaměřen na snižování nezaměstnanosti, prostřednictvím aktivní politiky na trhu práce, profesního vzdělávání, dále je zaměřen na začleňování sociálně vyloučených obyvatel zpět do společnosti, zvyšování kvality veřejné správy a mezinárodní spolupráci v uvedených oblastech. ŘÍDÍCÍ ORGÁN PRO PROGRAM a VYHLAŠOVATEL VÝZEV: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Informace: Prioritní osa I – Adaptabilita profesní vzdělávání podporované zaměstnavateli, tvorba nových vzdělávacích programů pro zaměstnance, včetně přípravy podnikových lektorů a instruktorů, uplatňování pružných forem organizace práce apod.

Operační program Rybářství Je střednědobý programový dokument, na základě něhož je čerpána podpora pro oblast rybářství z Evropského rybářského fondu (EFF). Program slouží k prosazování cílů Společné rybářské politiky ES. Pokrývá oblasti, na které se vztahuje cíl „Konvergence“ (tj. celé území České republiky, vyjma hlavního města Prahy) ŘÍDÍCÍ ORGÁN PRO PROGRAM a VYHLAŠOVATEL VÝZEV: Ministerstvo zemědělství ČR ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT: Akreditovaná platební agentura a zprostředkovatel finanční podpory z EU a národních zdrojů - Státní zemědělský intervenční fond Informace :

Operační program Rybářství Cíle Operačního programu Rybářství: udržení stávající produkce sladkovodních ryb v ČR zlepšení investičních možností výrobních a zpracovatelských podniků snížení vlivu činností, v odvětví rybářství, na životní prostředí a podpora produkčních metod šetrných k životnímu prostředí podpora modernizace výroby za použití inovativních výrobních metod a technologií zlepšení jakosti a rozšíření sortimentu výrobků ze sladkovodních ryb modernizace zpracovatelských kapacit

Operační program Rybářství OSA II - Akvakultura, zpracování produktů rybolovu a akvakultury a jejich uvádění na trh Opatření Investice do zpracování a uvádění na trh zaměřeno na rozšíření, vybavení a modernizaci podniků, které zpracovávají a uvádějí na trh produkty rybolovu a akvakultury a na zavedení energeticky úsporných a ekologicky šetrných technologií v těchto podnicích.

Operační program Rybářství Příjemce dotace: mikropodniky, malé a střední podniky (prioritou jsou mikropodniky a malé podniky) podniky, které nespadají pod definici mikropodniků, malých a středních podniků, pokud mají méně než 750 zaměstnanců nebo roční obrat nižší než 200 milionů EUR fyzické nebo právnické osoby, jejíž příjmy pocházejí z akvakultury nebo ze zpracování ryb provozované vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a riziko Výše dotace: pro fyzické nebo právnické osoby vyhovující definici mikropodniku, malého a středního podniku, činí dotace 60 % způsobilých výdajů pro fyzické nebo právnické osoby, které nespadají pod definici mikropodniků, malých a středních podniků, avšak mají méně než 750 zaměstnanců nebo roční obrat nižší než 200 milionů EUR činí dotace 30 % způsobilých výdajů

Program rozvoje venkova Program zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a určuje politiku rozvoje venkova v ČR v období 2007 – 2013 ŘÍDÍCÍ ORGÁN PRO PROGRAM a VYHLAŠOVATEL VÝZEV: Ministerstvo zemědělství ČR ZPROSTŘEDKUJÍCÍ SUBJEKT : Akreditovaná platební agentura a zprostředkovatel finanční podpory z EU a národních zdrojů - Státní zemědělský intervenční fond Informace :

Program rozvoje venkova Cíle Programu rozvoje venkova: Rozvoj venkovského prostoru Zlepšení životního prostředí Zvýšení konkurenceschopnosti potravinářských komodit Diverzifikace zemědělských aktivit na venkově

Program rozvoje venkova OSA I - Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Opatření - I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům Podopatření – I Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům (v průběhu r se nepředpokládá spuštění příjmu žádostí k tomuto podopatření) Podopatření – I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp. inovací) v potravinářství (MZe zvažuje otevření příjmu žádostí k tomuto podopatření v průběhu r. 2012; konkrétní termín není znám)

Program rozvoje venkova I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp. inovací) v potravinářství Dotace je zaměřena na rozvoj inovací v rámci zemědělsko – potravinářské výroby spoluprací se subjekty podílející se na výzkumu a vývoji

Program rozvoje venkova Inovací se rozumí: vytvoření a zavedení nové technologie nového výrobního postupu či výrobku zlepšení stávající technologie výroby nebo produktu Cíle inovace: zvýšení efektivity výroby (nejen z hlediska produkovaného množství) zvýšení konkurenceschopnosti eliminaci rizika snížení bezpečnosti a jakosti produktu

Program rozvoje venkova I Spolupráce při vývoji nových produktů, postupů a technologií (resp. inovací) v potravinářství Příspěvek EU činí 75 % veřejných zdrojů. Příspěvek ČR činí 25 % veřejných zdrojů. Dotaci lze poskytnout žadateli, který splňuje Obecné i Specifické podmínky Pravidel platných pro dané kolo příjmu žádostí. Příjemce dotace: výrobce potravin nebo surovin určených pro lidskou spotřebu výrobce krmiv zemědělský podnikatel Výše dotace: do 50% způsobilých výdajů, na které lze poskytnout dotaci

Program rozvoje venkova Investice se musí týkat zpracovávání a odbytu výrobků/produktů Přílohy I Smlouvy o založení Evropského společenství, kromě produktů rybolovu, kapitoly 13 a 24. (tzn., že vstupy a výstupy procesu zpracování jsou uvedeny v Příloze I Smlouvy o založení Evropského společenství).

Příčiny neúspěchů a časté chyby při předkládání žádostí o dotaci a při realizaci projektů v rámci PRV Nedostatek zkušeností s realizací podobných projektů Příliš obecný či nekompaktní popis projektu Nepodložená fakta Nesoulad mezi údaji v Žádosti o dotaci a projektové dokumentaci Nepřiměřený rozpočet projektu Neodůvodněná či nedoložená potřebnost (popř.inovace) projektu

Příčiny neúspěchů a časté chyby při předkládání žádostí o dotaci a při realizaci projektů v rámci PRV !!! Nepodepisovat žádné smlouvy o dodávkách, službách či stavebních pracích bez řádně provedeného zadávacího řízení !!! Chybně realizované zadávací řízení vede ke kritickému ohrožení realizace celého projektu, resp. úspěšného proplacení dotace!

Příčiny neúspěchů a časté chyby při předkládání žádostí o dotaci a při realizaci projektů v rámci PRV Neprokázání způsobilosti výdajů Oprávněnost dodavatele Nedodržování publicity Personální zajištění projektu Nenahlášení změny v projektu !!! Postupovat v souladu s příslušnými Pravidly PRV a Dohodou nejen během realizace projektu, nýbrž i po dobu vázanosti projektu na účel !!!

Výzkum, vývoj a inovace – cesta ke zvyšování konkurenceschopnosti Účinná spolupráce ve výzkumu a vývoji mezi podniky a výzkumnými organizacemi Cílem aplikace získaných poznatků v podobě inovací je posílení výkonnosti ekonomických subjektů a růst konkurenceschopnosti přínosem je zvýšení efektivity výzkumu a vývoje a zavádění výsledků s vysokým potenciálem pro uplatnění v nových produktech, výrobních postupech (popř. službách) do praxe

Výzkum, vývoj a inovace – cesta ke zvyšování konkurenceschopnosti Inovace na základě aplikací výsledků výzkumu a vývoje : progresivní technologie, materiály a systémy ochrana zdraví (bezpečnost potravin) energetické zdroje ochrana a tvorba životního prostředí, včetně udržitelného rozvoje

Výzkum, vývoj a inovace – cesta ke zvyšování konkurenceschopnosti Podmínky: odborná způsobilost výzkumného týmu ekonomická způsobilost investora (popř. žadatele) k řešení projektu materiální a technické zázemí znalost situace problematiky existence významných tržních příležitostí a schopnost těchto příležitostí využít ekonomická efektivnost projektu (přiměřenost nákladů x výsledky projektu)

Novela zákona o veřejných zakázkách Dne 24. února 2012 byl ve Sbírce zákonů s účinností od 1. dubna 2012 vyhlášen zákon č. 55/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Rozšíření okruhu dotovaných zadavatelů Dotovaným zadavatelem je právnická nebo fyzická osoba, která zadává veřejnou zakázku hrazenou z více než 50 % z peněžních prostředků z veřejných zdrojů nebo pokud peněžní prostředky poskytnuté na veřejnou zakázku z těchto zdrojů přesahují Kč; peněžní prostředky jsou poskytovány z veřejných zdrojů i v případě, pokud jsou poskytovány prostřednictvím jiné osoby

Děkuji Vám za pozornost.

Kontakt: Poradenské centrum projektů ČTPP Počernická 96/ Praha 10 – Malešice Tel.: ,