Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy 28.5.20161. snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy 28.5.20162.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Konference se zaměřením
OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Koncepce péče o staré občany
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBEZITA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Plánování ošetřovatelské péče
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zdravé stravování KC3.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Nutriční poradenství.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
PESTROST STRAVY.
Výživa v chirurgii.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
5-denní jídelníček.
Malnutrice.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Typy pracoviště: Ambulantní složky
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Výživa!? Mgr. T. Starnovská Kralupy

snížená chuť onemocnění podvýživa ekonomika deprese, nevůle Kralupy

3 Kvalita života Nutriční stav Samostatnost Soběstačnost Zdravotní stav Malnutrice základní příčina chátrání ve stáří

Guidelines požadují: vstupní identifikaci nutričního stavu, průběžné sledování a intervenování výživových problémů a nutričních deficitů, řešení těchto problémů prostřednictvím nutričních terapeutů jako nedílné součásti multiprofesního týmu, včasné zahájení adekvátní nutriční podpory všemi formami výživy, včetně enterální, případně parenterální, dokumentování realizované nutriční péče všemi podílejícími se členy týmu, aktivní zájem o řešení nutričního stavu pacienta u všech členů týmu. Kralupy

LZE PODÁVAT STRAVU PER OS ? ano, v dostatečném množství BĚŽNÁ STRAVA částečně SIPPING ne LZE POUŽÍT TRÁVICÍ TRAKT ? SONDOVÁ VÝŽIVA KOMBINACE EV + PV TPV ano částečně ne Kralupy

Včasná identifikace nutričně problémových osob nám umožňuje zajistit jim adekvátní nutriční péči a zamezit tak dalšímu zhoršování jejich nutričního i zdravotního stavu. 6 Identifikace nutričního stavu klientů Kralupy

7 Nástroje k hodnocení nutričního stavu  Nutriční dotazník identifikace nutričních rizik  Váhy identifikace tělesné hmotnosti  Identifikace příjmu stravy a tekutin systematické sledování příjmu stravy a tekutin Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy

Nutriční screening slouží pro základní posouzení stavu výživy,  musí být jednoduchý a dostupný v každých podmínkách,  provádí jej zpravidla všeobecná sestra,  znalost nutričního screeningu je důležitá pro každého nemocného a jeho příbuzné,  včasně zahájenou nutriční podporou je pak možné zabránit řadě komplikací, které jsou spojeny s onemocněním (ztráta svaloviny, zhoršené hojení ran, zvýšené riziko vzniku proleženin, zhoršená rehabilitace apod.). Kralupy

9 MNA nutriční dotazník základní nástroj pro identifikaci nutričních rizik Kralupy

10 Klient bez nutričního rizika nutričně rizikoví Nutriční terapeutka MNA nutriční dotazník 11 a méně bodů dle MNA skóre 12 a více bodů dle MNA skóre Všeobecná zdravotní sestra Kralupy

11 Sledování příjmu stravy a tekutin nástroj pro identifikaci nedostatečného příjmu stravy a tekutin  Systematické sledování  Formulář – 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin  Správné hodnocení příjmu stravy !! Kralupy

Faktory vedoucí k nedostatečnému příjmu výživy  Nedostatky při podávání stravy (množství, kvalita, pomoc během jídla apod.)  Vliv léčby (chirurgie, chemoterapie, radioterapie, antibiotika)  Vynechávání jídla Kralupy

Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Klient v domácím prostředí může postupně ztrácet zájem o jídlo a pití.  Ztráta zájmu o stolování jako společenskou aktivitu.  Postupně se snižuje chuť k jídlu a pocit žízně.  Pokud se tento problém nezjistí včas, klient rychle ztrácí fyzické i psychické síly a stává se zcela nesamostatným.  Zhoršují se duševní funkce, klient působí dojmem onemocnění - obraz mozkové příhody, počínající demence = nedokrvení mozku z nedostatečného přijmu tekutin. Kralupy

Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Pokud necháme klienta s nedostatečným přívodem živin týden bez intervence, projeví se u něj nedostatečná výživa, podvýživa, postupně vedoucí k malnutrici.  Tento stav zhorší základní onemocnění.  Dojde k oslabení organismu a tím i k vyšší vnímavosti k infekčním chorobám, k úbytku svalové hmoty, fyzickému oslabení, k tvorbě proleženin, jejichž léčba je pak výrazně složitější. Kralupy

Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu jídla a pití v domácí péči  Nejlepší je podávat vodu mírně ochucenou citrónovou šťávou – 1,5 - 2 litry.  Při každé návštěvě klienta pobízet a sledovat vypité množství.  Při zvýšené okolní teplotě, nebo horečce je třeba vypít větší množství.  Pokud se situace se sníženým příjmem stravy a tekutin opakuje po několik dní je nutné na tuto skutečnost upozornit lékaře.  Lékař v tomto případě nedostatečný příjem jídla pokryje naordinováním tekuté výživy k popíjení, v dávce, kterou klient potřebuje. Kralupy

„Potravina pro zvláštní výživu - potravina pro zvláštní lékařské účely“ * * * * Formulář 3 denního sledování příjmu stravy a tekutin Kralupy

17 Identifikace příjmu stravy a tekutin Nastavení pravidel  Kdy a jak často se provádí  Systematické sledování každý den Formulář nedojídá-li klient tři po sobě jdoucí hlavní jídla  Kdo ho provádí   Kdo zavede Formulář všeobecná zdravotní sestra  Kam se zakládá Vyhodnocení formuláře do ošetřovatelské dokumentace Kralupy

 Málo bílkovin,  málo tekutin,  nedostatek vitamínů, minerálních látek,  málo energie. K doplnění: Vyváženou skladbu živin x posílení dávky bílkovin. Vyváženou dávku minerálních látek a vitamínů. Ale ne formou mnoha „pilulek“. Typické stravování Kralupy

 Měkká, pestrá a barevná strava.  Malé porce.  Kombinované malými svačinkami?  Doplnění přípravkem k popíjení! Konzumační forma Kralupy

 Co k lékaři (na odběr krve).  Co na cesty k dětem, přátelům.  Co doma do rezervy pro případ potřeby.  Snadné na přepravu.  Bezpečné při manipulaci.  Opakovaně uzavíratelné.  Snadné na konzumaci (nedrobí se, nezašpiní, nezatíží umělý chrup). Časté potřeby k řešení Kralupy

 Energetickou hodnotu.  Optimální množství jednotlivých živin.  Ochranné látky = vitamíny, minerální látky,…  Dostatečné množství tekutin.  Specifické složky (zinek, vápník, antioxidanty,..) ve vztahu k aktuálnímu problému či deficitu. CO je třeba zajistit Kralupy

Informace !!!!! ? Co se dozvíte o stravování pacienta? ? Co se dozvíte o vývoji jeho hmotnosti? ? Co se dozvíte o jeho stravování ve vazbě na léky? Kralupy

MUST (Malnutrition Universal Screening Tool = Univerzální nástroj pro odhalení podvýživy) Adaptováno dle BAPEN 2003, ISBN  určen zejména pro dospělé ambulantní nemocné,  hodnotí BMI, pokles hmotnosti a skutečnost, zda nemocný v posledních pěti dnech přijímal potraviny perorálně,  rozděluje osoby do 3 skupin:  s nízkým rizikem podvýživy – 0 bodů  se středním rizikem podvýživy – 1 bod  s vysokým rizikem podvýživy - >= 2 body Kralupy

Hodnocení BMI (Index hmoty těla) BMI kg/m2 Skóre > , <18,5 2 Kralupy

Hodnocení poklesu hmotnosti Neplánovaný pokles hmotnosti za posledních 3-6 měsíců v % Skóre < >10 2 Kralupy

Vliv akutního onemocnění Pokud je sledovaná osoba akutně nemocná a nebo pokud nebude jíst více než 5 dní Skóre 2 Kralupy

Zhodnocení stavu podvýživy  Skóre 0 – nízké riziko Opakujte screening v domácích podmínkách minimálně každý rok, zvláště u skupin starších 75 let  Skóre 1 – střední riziko Sledujte příjem potravy 3 dny Pokud se příjem potravy zlepšil nebo je adekvátní, pravděpodobnost vzniku komplikací spojených s podvýživou není vysoká Pokud je příjem potravy nízký, oznamte to ošetřujícímu lékaři Zopakujte screening minimálně 1x za 2-3 měsíce  Skóre 2 a více – vysoké riziko Oznamte skutečnost ošetřujícímu lékaři, který pomůže sám, nebo zajistí léčbu odborníkem zaměřením na klinickou výživu. Je bezpodmínečně nutné zvýšit celkový příjem výživy. Stav výživy je třeba monitorovat a výživový plán upravit v domácích podmínkách 1x měsíčně. Kralupy

Základní vybavení  Váha  Měřítko výšky  BMI kolečko  Formulář (papír a tužka)  Sledování vývoje v čase Kralupy

Kralupy Doporučené denní dávky energie a živin ? Výživa seniorů Doporučené denní dávky energie a živin ? pohlavíMuži Ženy věk r.75 - r r.75 - r. Energie kcal/kg/den Bílkoviny g/kg/den0,80,90,80,8-0,9 Tuky g/kg/den0,90,85 1 Sacharidy g/kg/den5,654,64,24,4 29

Kralupy Doporučené denní dávky energie a živin Výživa geriatrických nemocných Doporučené denní dávky energie a živin pohlavíMuži Ženy věk r.75 - r r.75 - r. Energie kcal/kg/den Bílkoviny g/kg/den1,0 (14%) 1,2 (14%)1,01,2 Tuky g/kg/den1,0 (31%)1,2 (32%)1,01 Sacharidy g/kg/den4 (56%)4,5 (54%)44 30

Kralupy Potřeba tekutin (ml) Hmotnost pacienta (kg) T 22°C místnost, bez zvýšené TT T 22°C místnost, při zvýš. TT 37°C T 22°C místnost při zvýš. TT 37°C a exudátu

Mýty  Starší člověk musí jíst méně, má málo pohybu.  K úhradě bílkovin stačí doplnit stravu mlékem.  Individualizace a nutriční plán nejsou nutné, stejně by jedl kávu s pečivem. Kralupy

Chyby  Pravidla zdravé výživy.  Redukční režimy.  Neznalost NH.  Neznalost skutečné konzumace.  Paušalizace pravidel.  Souvisle nesledujeme příjem stravy.  Neidentifikujeme nutriční stav.  Úpravy stravování při průjmu (inkontinence?). Kralupy  33

Co tedy uděláme? Jak můžeme snadno identifikovat ? 1.Z diagnózy a důvodu indikace HC? 2.Z informací od klienta? 3.Z informací od jeho blízkých? Kolik máme času ? Co máme reálně k dispozici ? Co můžeme požadovat od klienta ? Kralupy