Školní stravování v základních a mateřských školách v městské části Praha 12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Advertisements

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení neškolských příspěvkových organizací Pracovně právní oblast, oblast odměňování, organizační záležitosti.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školní rok Změny na MŠMT  Nový ministr školství prof. PhDr. Petr Fiala, PhD., LL.M, od Náměstci: 1. Náměstek ministra Mgr. Jiří.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Odměňování pracovníků Minimální mzda. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Místní rozpočtové jednotky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Epidemiologicky rizikové činnosti
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Diferencované stravování
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Gastronomická zařízení - HACCP
Financování přímých NIV
Pracovnělékařské služby
Název projektu: Moderní škola
MVdr.Vratislav Krupka.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Informace pro školní jídelny školní jídelny - výdejny
Sebehodnocení školy z pohledu zřizovatele (obce)
Finanční plán stavební zakázky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Digitální učební materiál
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Školní stravování v základních a mateřských školách v městské části Praha 12

Školní stravování Pojmem školní stravování se rozumí stravovací služba, která je poskytována ve školních jídelnách pro děti a žáky, a to v rámci hmotného zabezpečení v době jejich pobytu ve škole. Školní stravování se řídí se výživovými normami a rozpětím finančních limitů na nákup potravin. Školní jídelny ve školských zařízeních začaly vznikat na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století.

Školní stravování v ZŠ v městské části Praha 12 Základní školy Školní stravování je součástí Školního vzdělávacího programu v každé základní škole. Ve většině základních škol je nabídka ze dvou druhů jídel. Tři druhy jídel nabízí dvě základní školy. Jsou zařazovány zeleninové talíře, denně je zařazováno čerstvé ovoce. Školní jídelny všeobecně málo sladí, masové šťávy a omáčky jsou málo zahušťovány moukou. Jsou zařazovány do jídelníčku luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky

Školní stravování v MŠ v městské části Praha 12 Mateřské školy Školní stravování je součástí Školního vzdělávacího programu v každé mateřské škole. Školní jídelny mateřské školy pouze 1 druh bez výběru. Cílem školních jídelen je příprava pokrmů, které vyhovují zásadám správné výživy: pokrmy se sníženým obsahem celkové energie, snížení tuků, cukrů a kuchyňské soli. Dostatek zeleniny, ovoce, netučného mléka, mořských ryb, luštěnin a výrobků. Všechny mateřské školy se pravidelně anketními otázkami dotazují na spokojenost skladby stravy rodičů v mateřských školách

Počty strávníků ve školním roce 2008/2009 Ve školním roce 2008/2009 se ve školních jídelnách celkem stravuje dětí a žáků V roce 2008 žáci v základních školách odebrali ve školních jídelnách obědů V roce 2008 děti v mateřských školách odebraly ve školních jídelnách obědů Stravovací služby jsou poskytovány ještě dospělým osobám buď v rámci závodního stravování, nebo v rámci doplňkové činnosti (hostinská činnost). Pro doplňkovou činnost mají jídelny zpracovány kalkulaci pro úhradu osobních a režijních nákladů

Financování nákladů ve školních jídelnách Potraviny – strávník v plné výši Náklady osobní (platy, odvody, zákonné sociální náklady) – státní rozpočet Náklady režijní (energie, služby, materiál…) – zřizovatel městská část

Objednávkový systém v základních a mateřských školách v městské části Praha 12 Objednávkový systém přes internet je zaveden ve třech základních školách: ZŠ a MŠ Angel, ZŠ Písnická, ZŠ Zárubova. Tento systém také plánuje zavést v průběhu letošních prázdnin ZŠ profesora Švejcara v Praze 12 V ostatních základních školách se využívá i objednávkový box přímo ve škole. V mateřských školách internetový systém není. Rodiče dětí v mateřských školách platí stravné převodem nebo osobně. Mateřská škola Montessori v Praze 12 a mateřská škola v Urbánkově ulici má jídelníček uveden na webových stránkách MŠ

Kritické body HACCP = Hazard Analysis Critical Control Points Systém HACCP (kritické body) je preventivní postup, který určuje a vyhodnocuje nebezpečí kontaminace (nákazy) jídla ještě předtím, než vznikne a dokumentuje tento stav. Jeho cílem je dodržování správné výrobní praxe především v těch místech, kde je největší nebezpečí výroby zdravotně nezávadného pokrmu zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví

Stanovení kritických bodů Kritéria jsou stanovena pro každé ochranné opatření. Nejčastěji se jedná o teplotu, čas a smyslové vjemy Kritický bod při vlastní výrobě jídel Kritický bod při konečné úpravě Kritický bod při výdeji a úschově stravy

Nápravná opatření pro kritické body Pro každý kritický bod se musí stanovit nápravná opatření Nápravnými opatřeními se musí pracovní operace vrátit do předepsaného stavu Musí též existovat instrukce o zacházení s produktem, který nesplnil kritéria a nelze jej dále použít

Kontrola při nákupu a skladování potravin Kontrola při příjmu potravin: záruční lhůty potravin, poškození obalů, vizuální kontrola Kontrola při skladování potravin: dodržování skladovacích podmínek, neslučitelnost jednotlivých druhů potravin, dodržování hygienických zásad při skladování potravin, dodržování sanitačního plánu apod. – teploměry ve skladech potravin, v chladících a mrazících boxech

Proškolování pracovníků Školení pracovníků je prováděno minimálně jedenkrát ročně zásady osobní hygieny zásady provozní hygieny zásady správné výrobní praxe k čemu slouží systém kritických bodů metoda sledování kritických bodů vedení dokumentace

Legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon) Zákon č. 274/2003 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování Vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v PO zřízených územními samosprávnými celky, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších Poslední novela vyhlášky č. 107/2005 proběhla v roce 2008 – změna finančních limitů

Úplata za školní stravování 1. Strávníci MŠ let 20,00 až 34,00 Kč (přesnídávka, oběd, svačina) 1. Strávníci MŠ - 7 let 23,50 až 42,50 Kč (přesnídávka, oběd, svačina) 2. Strávníci 7 – 10 let13,50 až 26,00 Kč (oběd) 3. Strávníci 11 – 14 let15,00 až 27,50 Kč (oběd) 4. Strávníci 15 let a více let16,00 až 29,50 Kč (oběd) Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle bodů 1 až 4

Kontrola školního stravování v městské části Praha 12 Česká školní inspekce, která provádí kontrolu dodržování právních předpisů, její součástí je i kontrola plnění výživových norem Hygienická stanice Hlavního města Prahy Pravidelné dohlídky provádí také odbor školství, kultury a vzdělávání MHMP

Rekonstrukce školních jídelen městské části Praha 12 V současné době musí městská část Praha 12 věnovat velkou pozornost rekonstrukcím školních jídelen, viz kapitola koncepce 7.4 „ Investiční výhled pro období 2009 – 2011“ V letošním roce je naplánována celková rekonstrukce školní jídelny v Základní škole a mateřské škole ANGEL v Praze 12

Závěr Pravidelně sledovat odborem školství čerpání finančních normativů, plnění spotřebních košů, pestrost jídelních lístků Dále pokračovat v rekonstrukci školních jídelen Sledovat alternativní zdroje financování