TISKOVÁ KONFERENCE 10. 5. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Advertisements

Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Houbový koláč s parmezánem
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
VÝROBA A ZPRACOVÁNÍ LISTOVÉHO TĚSTA
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
PEČIVO – SPECIÁLNÍ DRUHY Z HOTOVÝCH SMĚSÍ
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výrobky z kynutých těst
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Donuty. Donuty pečené ve speciální „pekárně“ Příprava těsta a pečení: Sypké suroviny smíchat.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
JAPEK s.r.o. – PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI. HISTORIE FIRMY Pekárna postavena v r – Sesterská pekárna byla ve Velebudicích a vyráběla sladké pečivo a.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
HOŘICE TRUBIČKY – DOPLŇOVÁNÍ Y,I,Ý,Í - ČESKÝ JAZYK – 6. r
Výroba dezertních hmot 3
Vratislav Janda ředitel pro korporátní záležitosti Nestlé ČR
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Třené hmoty.
Transkript prezentace:

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR

Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

HOŘICKÉ TRUBIČKY - HISTORIE -Podle legendy sdělil paní Líčkové recept na výrobu trubiček raněný osobní kuchař císaře Napoleona při svém návratu přes České země po porážce v Rusku v roce 1812, jako odměnu za své ošetřování. -Existence obdobné pochoutky je doložena již na stole francouzského Krále Slunce Ludvíka XIV. a její zobrazení je zachyceno i před dobou jeho panování na obraze z roku Jiná legenda však hovoří též o tom, že Napoleon Bonaparte trpěl již v době svého tažení do Ruska žaludečními potížemi a jeho osobní kuchař mu proto pekl tenké dietní oplatky z proseté pšeničné mouky jen s trochou mléka, žloutku, oleje, cukru a soli, jež si Napoleon oblíbil. Nápad se sypáním a stáčením oplatek do trubiček se tak prý zrodil až v Hořicích.

HOŘICKÉ TRUBIČKY - HISTORIE -Rodinnou recepturu výroby pak zdokonalil Karel Kofránek, cukrář, který se do rodiny přiženil. Kofránek vyráběl tuto pochoutku pod názvem Kofránkovy hořické trubičky. S pomocí Františka Křižíka vznikl elektrický přístroj na výrobu oplatek (dvě pánve, přiklápějící se proti sobě, mezi něž se lilo těsto a vznikla tak oplatka). Za tento přístroj zdokonalující pečení oplatky byl roku 1898 udělen patent. -Trubičky však ve městě vyrábělo i mnoho dalších výrobců. Po roce 1949 byly všechny výrobny znárodněny a výroba soustředěna do národního podniku Pardubický perník, později do podniku Průmysl trvanlivého pečiva Praha, obchodní výroba byla postupně přemístěna mimo Hořice, třebaže hořičtí pro vlastní potřebu pekli dále. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena až po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

CHZO HOŘICKÉ TRUBIČKY CHZO Hořické trubičky – od r SPECIFIKACE: Trubičky o délce 5-19 cm, vnitřním průměru mm, stáčené z jedné 0,9 - 1,2 mm silné oplatky, světle béžové barvy, oplatkové vůně a chuti, křupavé textury, s hladkým povrchem a jemnými póry, k jejichž výrobě jsou jako výrobní suroviny užívány pšeničná hladká mouka, sušené mléko, rostlinný olej, sušené vaječné žloutky, cukr a voda

CHZO HOŘICKÉ TRUBIČKY Hořické trubičky se vyrábějí v několika druzích: např. plněné, sypané, aj. a mohou být plněny sladkým našlehaným tukovým krémem polotuhé konzistence.

CHZO HOŘICKÉ TRUBIČKY Způsob produkce: Příprava těsta Pečení oplatek Zrání oplatek Proces stáčení Příprava krému Plnění trubiček Proces máčení Balení Prodej

doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

HOŘICKÉ TRUBIČKY a PALMOVÝ OLEJ Palmový olej vzbuzuje řadu vášní ve společnosti Hořické trubičky jsou zmiňovány jako příklad výrobků s palmovým olejem – Seminář k palmovém oleji v Poslanecké sněmovně ( ) – Konference Dialogem ke zdraví v IKEMu ( ) Diskuse, proč tradiční výrobek používá palmový olej Návrhy používat tuzemské suroviny Jak to je? „Chutě s příběhem“

3 TUKY V HOŘICKÝCH TRUBIČKÁCH Těsto na oplatku Automatické dávkování na pečící pláty Řídká konzistence Funkční vlastnosti při stáčení Použitý tuk: řepkový olej Posyp oplatky Cukr, skořice Chuť Spojení s oplatkou Použitý tuk: přepuštěné máslo Náplň do oplatky Oplatka je křehká, náplň nutno protlačit skrz celou trubičku aniž by se rozlomila Správná konzistence náplně Chuť Rozpustnost v ústech Trvanlivost Použitý tuk: speciální druh palmového tuku

Z ČEHO VYRÁBĚLI NAŠI PŘEDCI Historie Hořických trubiček od roku 1812 Ve Francii ještě dříve – obraz Louvre 17. století Technologie ztužování tuků - patent 1902 Je to rozpor? Není! Hořické trubičky byly v počátcích bez náplně

HOŘICKÉ TRUBIČKY - CHZO Základní surovina pro náplň – ztužený rostlinný tuk

OBSAH TFA V HOŘICKÝCH TRUBIČKÁCH dTEST 2014

HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ Zabiják Sentenza (Zlý) Lee Van Cleef Bandita Tuco (Ošklivý) Eli WallachBlonďák Joe (Hodný) Clint Eastwood

ZMĚNA SPECIFIKACE HOŘICKÝCH TRUBIČEK Upravený text – základní surovina ztužený nebo neztužený rostlinný tuk Výrobci mají volbu, jaký tuk zvolit

STUDIE ČTPP Červenec / srpen výrobků jemného a trvanlivého pečiva a nečokoládových cukrovinek 22 obsahovalo částečně ztužené tuky 12 nebylo řádně označeno – což počet výrobků s částečně ztuženými tuky ještě zvýší palmový olej vhodná náhražka Velcí výrobci částečně ztužené tuky nepoužívají Všechny výrobky s částečně ztuženými tuky pocházely z ČR a zemí střední a východní Evropy Soulad s informacemi, že střední Evropa je na tom hůře než západní Zavedení limitu v rámci EU? Reformulace výrobků budou následovat, dobrovolné dohody nebo legislativní opatření Změny, které přicházejí na základě iniciativy malých a středních firem je nutno uvítat a podpořit 17

Děkujeme za pozornost