Program Česko/saské spolupráce Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji (Ultraschwarz) Eva Rychlíková,Ivan Beneš, Pavel Kutil,Jiří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a Ústeckém kraji
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Jak se vám dýchá?.
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Plíce po 20 letech kouření
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Koncepce péče o staré občany
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Ing.Miroslava Rýparová
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Srdce (Cor).
Zhodnocení koncentrací kovů v atmosférickém aerosolu v Litoměřicích. Identifikace zdrojů znečištění za pomoci faktorové analýzy Václav Synek, Jan Leníček,
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Projekt Ultrajemné částice a zdraví v programu Cíl3, frakce PM 1 v Ústí nad Labem Aleš Soukup ZÚ se sídlem v Ústí nad Labem
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Plíce: Michaela Sáblíková.
Vybrané studie zdravotního stavu. Evropský průzkum zdravotního stavu - EHES 2014 Evropský průzkum zdravotního stavu (EHES) je mezinárodním projektem,
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Vybrané studie zdravotního stavu
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
OdCom – Objektivizace stížností na zápach v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji – příspěvek k analýze příčin a zjišťování zdravotních následků Porada.
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Stipendia města Ostrava
Ing. Stanislava Správková
Emise a emisní inventura PM10
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Program Česko/saské spolupráce Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a v Ústeckém kraji (Ultraschwarz) Eva Rychlíková,Ivan Beneš, Pavel Kutil,Jiří Skorkovský, Josef Staněk,Alena Zemanová,Pavel Mašek,Martin Kováč,Jan Leníček Biomedicinský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích, Ústí nad Labem

Prioritní osa 3.1.Zlepšení situace přírody a životního prostředí Číslo oblasti odpory 3.1: kooperace v oblasti ochrany klimatu, ochrany přírody, péče o krajinu, a odpadového hospodářství Pro společný příhraniční prostor projekt poskytne: Takové návrhy pro rozhodovací orgány, průmysl a veřejnost pro vyrovnání zdravotních, ekologických podmínek a podmínek kvality života, aby se pohraniční území stalo přitažlivým životním prostorem. Opatření se neprojeví hned, ale položí fundované a vědecké základy

Cíle projektu: Dvouletý monitoring ultrajemných částic a ostatního znečištění ovzduší spolu se sledování ukazatelů zdravotního stavu, meteofaktorů a dopravy Vyhodnocení a zpracování dat, doporučení autoritám, zpracování programů ke zlepšení kvality ovzduší na základě zjištěných údajů a vztahů, vytvoření společné databáze dat, vytvoření týmu odborníků Informace veřejnosti Doporučení vztažené k limitním hodnotám UFP, PM1,0

Vedoucí partner: Technická universita Drážďany Spolupracující partneři: Saský zemský úřad pro životní prostředí a geologii Drážďany ) Saské ministerstvo životního prostředí Leibnizův ústav pro výzkum troposféry Lipsko Krajský úřad Ústí nad Labem ČHMÚ Ústí nad Labem Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem

Pro hodnocení vlivu jsou důležité počet velikost velikostní distribuce z hlediska efektu se uplatňují ještě: chemické složení velký povrch ve vztahu k jejich hmotnosti

Sledování kvality ovzduší Monitoring částic PM 0,1 a menších (ČHMÚ a Saský zemský úřad pro životní prostředí a geologii Drážďany) Analýza částic v 5 frakcích (Leibnizův ústav pro výzkum troposféry v Lipsku) Měření a analýza UFP a dalších částic ve čtyřech čtrnáctidenních kampaních k určení původu a zdravotní závažnosti (ZÚ Ústí n/L) Měření znečištění PM 10,PM 2,5,0 3, SO 2,NO 2 (ČHMÚ, ZÚ, Saský úřad pro životní prostředí)

Submikronové částice jsou generovány spalováním, konverzí plynů, nukleárním procesem nebo fotochemickým procesem, některé jsou emitovány přímo ze zdroje, ultrajemné částice tvoří většinu částic ve směsi částic ve venkovním ovzduší UFP setrvávají v ovzduší pouze krátkou dobu. Důvodem je jejich aglomerace a koagulace do větších částic.

Brook at al: Air Pollution and Cardiovascular disease, Circulation,2004,109:

Složení se místně liší, ale: Tisíce látek bylo zjištěno v částicích, ale přes to existují obecné složky, které se obecně opakují nitráty sulfáty elementární a organický uhlík organické látky(např. polycyclické aromatické uhlovodíky) biologické složky (např. endotoxiny, buněčné části), různé kovy (např. Fe, Cu, Ni, Zn, V).

EUROPEAN RESPIRATORY SOCIETY (2006) Existují silné důkazy o příčinné souvislosti mezi expozicí a negativní účinky na zdraví. K dispozici je široké spektrum účinků na dýchací a kardiovaskulární systém, týkající se dětí, děti, dospělých, starších osob, a nemocných. Obecně platí, že riziko se zvyšuje lineárně s expozicí a ne byl nalezen žádný důkaz o tom, že existuje hranice, pod kterou se nevyskytují žádné zdravotní efekty.

Dominici et.al.: Krátkodobá expozice PM 2,5 zvyšuje riziko hospitalizace na kardiovaskulární a respirační onemocnění. Dominici a spolupracovníci sledovala denní počty hospitalizací v USA pro primární diagnózu cerebrovaskulárních, periferní a ischemické choroby srdeční, srdečního rytmu, srdeční selhání, chronickou obstrukční plicní nemoc, a infekce dýchacích cest, a zranění jako kontrolu výsledku. Nalezla zvýšení 1.28% (95% CI 0.78%-1.78%) rizika na 10-μg/m3 nárůstu PM2.5 ve stejný den

Účinky částic na kardiovaskulární systém podle časového měřítka efektu (Donaldson). Efekt:Nástup efektu: Angina pectoris Akutní Atherogenese Chronický Atheromatózní plaky a Akutní/chronický destabilizace/ruptura Thrombogeneze Akutní Kardiální arytmie Akutní Variabilita srdeční frekvenceAkutní nebo chronický

Brook at al: Air Pollution and Cardiovascular disease, Circulation,2004

Sledování zdraví Sledování hospitalizace v Masarykově nemocnici ( ) a nemocnici v Annabergu – Buchholz pro nemoci kardiovaskulární a dýchací Sledování ošetřených/vyšetřených pacientů pro akutní zhoršení kardiovaskulárních a chronických dýchacích onemocnění

Hospitalizace-sledované kardiovaskulární diagnózy Popis kardiovaskulárních nemocí ICD-10 kódy Všechny kv. nemoci I00-I99 Ischemické nemoci srdeční I20-I25 Akutní infarkt myokardu I21 Plicní embolie,jiné kardiopulmonální nemoci,jiné nemoci plicních cévI26-I28 Selhání srdce I50 Paroxyzmální tachykardie, Fibrilace a flutter síní, jiné srdeční arytmie, I47, I48, I49 Cévní nemoci mozku I60-I69 Subarachnoideální krváceníIntracerebrální krvácení Jiné neúrazové intrakraniální krváceníI60 – I62 Mozkový infarkt, cévní příhoda nespecifikovaná a uzávěry nekončící mozkovým infarktem I63 –I66 Nemoci tepen, tepének a vlásečnicI70-I79

Hospitalizace-sledováné nemoci dýchacích cest popis ICD-10 kódy Všechna chronická respirační onemocněníJ 40 – J 99 Chronická bronchitidaJ 40 – J 42 Rozedma plicJ 43 Asthma, status asthmaticus J 45 – 46 Respirační nemoci ze zevních faktorůJ 60 – J 70 Zpracování statistických údajů o hospitalizaci a úmrtnosti obyvatel města Ústí n/L

UZIS

Denní hospitalizace v Krajské nemocnici (MN) v Ústí n/L - historie

Cross-over studie panelu pacientů s chronickými nemocemi : Sběr údajů o zhoršení zdravotního stavu u pacientů s kardiovaskulárními nemocemi ve spolupráci s ošetřujícími specialisty Sběr údajů o zhoršení zdravotního stavu u pacientů s chronickou obstrukční chorobou bronchopulmonální a astmatem ve spolupráci s ošetřujícími specialisty Výhled: Zhoršení zdravotního stavu u klientů domovů pro seniory

Výstupy projektu: Statistická analýza výsledků Zohlednění konfounderů a bias Zjištění vztahů a interpretace Prezentace výsledků měření Návrh opatření Doporučení k limitním hodnotám Informace veřejnosti a stakeholderů (průběžná a na konci projektu) Hodnocení metodik měření a návrh dalších možností, limitní hodnoty UFP Zpracování konečného reportu Konference, publikace

Děkuji za pozornost!