Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Dějiny pedagogiky NÁZORY JANA ÁMOSE KOMENSKÉHO Mgr. Irena Kudláčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Jan Amos Komenský 1592 – pedagog vytvořil ucelenou soustavu poznatků o výchově vytvořil ucelenou soustavu poznatků o výchově propracovaný program.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Předmět didaktiky chemie. Cíl: Seznámení s prostředky materiálními i immateriálními, kterými je možné mladého člověka vychovávat a vzdělávat Podstata.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Plánování ve školní tělesné výchově
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
UČENÍ.
Didaktické zásady Literatura:
WORD Číslování stránek
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Gymnasium Jižní Město Praha
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
Andragogika Vzdělávání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Člověk a jeho svět Vlastivěda
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Věcné učení První pomoc
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Návykové látky Alkohol
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Dějiny pedagogiky NÁZORY JANA ÁMOSE KOMENSKÉHO Mgr. Irena Kudláčková

Východiskem jsou filozofické názory Postoj k životu – idealistický Největší autorita – Bůh

Zdroje poznání 1. zdroj teorie poznání je MATERIALISMUS Základem je hmota. Podle Komenského je to VĚC. Věc podle Komenského poznáváme prostřednictvím zrcadel poznání. Zrcadla poznání: Ruka – každou věc, kterou chci poznat, vezmu do ruky (smysly) Jazyk – Pídím se po tom, jak se ta věc jmenuje (vytváření pojmů) Rozum (mysl) – Logicky si zdůvodňuji, proč ta věc tady je, jak se s ní zachází.

2. zdroj teorie poznání je SENZUALISMUS (senzus – smysl) Poznání se má dít pomocí smyslů 3. zdroj – EMPIRISMUS (empirie – zkušenost) Pro uchování poznatků je důležité, aby došlo k opakování, používání v praxi – vytváření zkušenosti.

4. zdroj – PEDAGOGICKÝ REALISMUS (OPTIMISMUS) - Protože máme smysly, svět je pro nás poznatelný. - Z každého člověka lze vychovat člověka dobrého. - To se promítá do jeho PEDAGOGICKÝCH ZÁSAD.

ZÁSADY 1) NÁZORNOSTI – výchova se má dít přirozeným způsobem. Prostřednictví smyslů (senzualismus) 2) PŘIROZENOSTI – člověk je součástí přírody. - Snaha o napodobení požadavků přírody. - Čím dříve začneme výchovně působit, tím lépe. (Na malé děti – menší požadavky, na větší děti – větší) - Dnes hovoříme o individuálnímu přístupu – respektování věkových a individuálních zvláštností jedince

3) DEMOKRATIČNOSTI – výchova a vzdělání je určeno všem: bez rodílů pohlaví původu sociálního rozdělení Výchova a vzdělávání by mělo probíhat: v mateřském jazyce a celý život 4) AKTIVITY - Člověk má poznávat sám. Vlastní aktivitou a činností. Žák má být aktivní. Učitel jen usměrňuje žáka.

5) PEDAGOGICKÝ OPTIMISMUS Z každého lze výchovou vytvořit dobrého člověka. Ve výchově se objevují všechny zásady. Napomáháme k přirozenému vývoji, neboť vše pozdější závisí na úrovni předchozího, nebo se o předchozí úroveň opírá a závisí na ní. Pedagogika je NÁSTROJ K PŘETVÁŘENÍ SVĚTA. Prostředkem je ŠKOLA – DÍLNA LIDSKOSTI.

VELKÁ DIDAKTIKA (DIDAKTIKA MAGNA) Napsána česky. Vznikla v Lešně. Rozdělena na 3 části: 1. část – problematika OBECNÉ PEDAGOGIKY ( kapitola) 2. část – PROCES VZDĚLÁVÁNÍ A VYUČOVÁNÍ ( kap.) 3. část – ORGANIZACE ŠKOLNÍHO VYUČOVÁNÍ ( 26. kap. až do konce)

PROBLEMATIKA OBECNÉ PEDAGOGIKY (1.část) Cíl výchovy – Povznesení se k Bohu. - Prostředkem toho je zbožnost. - Dosáhnout tohoto vrcholu může pouze vyvolený. Povznesení se k Bohu má 3 předstupně: POZNÁNÍ SEBE A SVĚTA – prostředkem je vzdělání. OVLÁDNUTÍ SEBE – sebepoznání a snaha změnit se k lepšímu. Prostředem je MRAVNOST. POVZNESENÍ SE K BOHU

PROCES VZDĚLÁVÁNÍ A VYUČOVÁNÍ – 2. část 1) Komenský byl propagátorem HROMADNÉHO VYUČOVÁNÍ, v mateřském jazyce a s jedním učitelem Výhody: - učí se všichni bez ohledu na pohlaví - proces sebevzdělávání – učení z chyb ostatních 2) VŠICHNI STEJNÉ POMŮCKY 3) NEPŘETĚŽOVAT ŽÁKA zbytečným učením. Pravidelně denně 4 vyučovací hodiny. Požadavek na prázdniny.

5. Nutnost MÍRNÉ KÁZNĚ BEZ POUŽITÍ NÁSILÍ metody: - příklad - pravidla - cvičení - poučování 6. ve vyučování vycházíme ze SYNKRETICKÉ METODY (aktivizující metoda jedince). - Vychází z myšelnkových operací (analýza, syntéza, abstrakce, dedukce, indukce...)

ZÁSADY NA VYUČOVÁNÍ Spíše málo než mnoho Nejprve blízké, později vzdálené – nejdříve by dítě mělo poznat jemu blízké, později další cíle Nejprve pravidelné, později nepravidelné – nejdříve musíme vytvořit pravidelný režim – např.spánek. Později můžeme zařadit nepravidelnost – např.necháme dítě déle vzhůru.

ŠKOLSKÝ SYSTÉM - 3.čás t Aktivnost v získávání poznatků zdůrazňuje: systematičnost posloupnost respektování individuálních zvláštností V PAMPÉDII VE VŠEVÝCHOVĚ (PANSOFIA) – myšlenka na všeobecný systém vzdělávání. - Mělo by se začínat už před početím a před narozením. - Před narozením probíhá výchova k manželství, k rodičovství, péče o plod v mateřském těle.

VÝVOJ: 1.období – do 6.let – DĚTSTVÍ ŠKOLA KLÍNU MATEŘSKÉHO (rodina) - Napsal příručku Informatorium školy mateřské. - Určena rodičům, učitelům, chůvám, pomocníkům kapitol – od kapitoly se věnuje složkám výchovy. Objevuje se výchova tělesná, pracovní, mravní, náboženská. - Rozpracovává obsahovou náplň, metody a prostředky. 2.období – let – CHLAPECTVÍ ŠKOLA OBECNÁ - Měla by být v každé obci a všechny děti ji navštěvovat Výuka v mateřštině.

3.období let – JINOŠSTVÍ ŠKOLA LATINSKÁ - Dívky spíše v rodině, ve vzdělávání pokračují chlapci. - Vyučuje se zde i latina. - Latinská škola by měla být v každém větším městě. 4.období – let – MUŽNÝ VĚK AKADEMIE Ve velkých městech. Završení vzdělávání. Před usazením a založením rodiny, by měl mladík procestovat svět. Ve 24.letech by proces výchovy neměl končit. ŠKOLA DOSPĚLOSTI – (profesní) ŠKOLA STÁŘÍ ŠKOLA SMRTI

KOMENSKÝ – závěr - Už za svého života byl velmi uznávaný a vyhledávaný. - Celý život byl knězem - Jeho pedagogické názory jsou moderní stále dnes – UČITEL NÁRODŮ - Velmi pilný spisovatel – napsal asi 150 děl - Procestovat Evropu a seznámil se s mnoha názory

Informační zdroje: Vlastní materiály z dob studií na střední škole CIPRO, Miroslav. Průvodce dějinami pedagogiky. 1.vyd. Praha: Panorama, 1984.