Prezentace Ochrana životního prostředí 3. února 2014 Ing. Milan ŠIMÁNEK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Třídění odpadů v závodu KNAUF Počerady
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Soustava veřejných rozpočtů II.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Odpady.
Institut environmentálního inženýrství 546
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Odpadové hospodářství
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Systém kontrolní činnosti SEI
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
MINISTERSTVO OBRANY INSPEKCE MINISTRA OBRANY
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Životní prostředí jako veřejný statek
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Dokumentace k zajištění BOZP
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Právní režim nakládání s odpady
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 24. 4
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 27. 4
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Odbor životního prostředí
Informačních systémů veřejné správy
VELKOOBJEMOVÝ A NEBEZBEČNÝ ODPAD
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Organizace a řízení logistiky
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Transkript prezentace:

Prezentace Ochrana životního prostředí 3. února 2014 Ing. Milan ŠIMÁNEK

Obsah Základní normy a předpisy všeobecně a v AČR Organizace ekologie na UO Přehled hlášení nadřízenému stupni Nařízená vedená dokumentace Systém ekologického odstranění odpadů na UO Zpětný odběr Třídění odpadů na UO Ekologicky šetrné výrobky Roční bilance nakládání s odpady na UO Základní povinnosti hlavních funkcionářů Základní povinnosti ekologa UO

Přehled základních právních norem: Ústavně právní základ ochrany životního prostředí je upraven v ústavním zákoně č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky (čl. 7). a v Listině základních práv a svobod, ústavní zákon č. 2/1993 Sb. (čl. 35).

Předpisy vztahující se na oblast životního prostředí obecně: zákon č. 17/1998 Sb., o životním prostředí; zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší; zákon č. 150/2010 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon); zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, novelizace č. 18/2010 Sb.; zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů - č. 169/2013; zákon č. 477/2001 Sb., o obalech; zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách;

Vnitřní předpisy Zákl - l Základní řád OS ČR, čl Vševojsk Povinnosti funkcionářů útvarů a jednotek pozemního vojska AČR. Všeob – P-37 Pravidla provozu vojenských vozidel. RMO č.11/2009 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci a při výkonu služby. OP pro hospodaření s majetkem MU 7.0čj. 46-6/DP – 2697 ze dne 14. března 2008, MO. Metodické upřesnění k realizaci úplatkových převodů druhotných surovin čj. 223 – 1/2013 – 2697, ze dne 15. března 2013, MO.

Organizace ekologie na UO Odbor hospodářské správy Brno - bezpečnostní referent UO, ekolog UO - kumulovaná funkce VZ Ing. Milan Šimánek, tel: Fakulta vojenského zdravotnictví Hradec Králové - Oddělení služeb - zástupce vedoucího oddělení, kumulovaná funkce VZ Ing. Jan Novák, tel:

Zpracovaná hlášení nadřízenému stupni Pololetní hlášení o stavu životního prostředí, Tříměsíční a roční vyhodnocení odpadů, v programu EisProW, Hlášení a starých ekologických zátěžích, Ekologicky šetrný výrobek.

Nařízená vedená dokumentace Souhlas nakládání s odpady, příslušný magistrát, Základní ekologická karta, Výpis z rozkazu č.1, Evidence odpadů - v elektronické podobě programu EisProW, Průběžná evidence vedená ve shromaždišti, Provozní řády, Smlouva s oprávněnou firmou, Identifikační listy nebezpečného odpadu, Ročních hlášeních o produkci odpadů, Bezpečnostní list nebezpečného odpadu.

Odpady se likvidují v rámci jednotlivých materiálových skupení a požadavků jednotlivých složek UO, Příslušní majetkoví manažeři a kontisté sledují jejich produkci, využívání nebo odstraňování podle platných nařízení a předpisů. Systém ekologického odstranění odpadů na UO

Ekologická likvidace, komodity, výběrová řízení Na základě požadavků materiálových orgánů a jednotek zpracuje ekolog UO podklady pro výběrové řízení na ekologickou likvidaci, Jednotlivé komodity jsou naceněny a přepočítány na tuny, Druhy komodit: Nebezpečný odpad - chemikálie, kaly, emulze, zbytky barev, Obyčejný odpad – dřevo, papír, objemný odpad, sklo.

televize, rádia, cd/dvd/vhs, počítače a jejich příslušenství, monitory chladící zařízení (lednice, mrazáky, mrazničky) minerální oleje pračky, myčky nádobí, sporáky, trouby, varné konvice elektrická topidla, přímotopy, teplomety zářivky – ty se odevzdávají na AHNM vysavače, čisticí stroje na koberce baterie pneumatiky Zpětný odběr na UO

Třídění odpadů na UO Agentura hospodaření s nemovitým majetkem (PS 0611) zabezpečuje kontejnery na komunální odpad, likvidaci listí a trávy, Úklidová firma STAEG zabezpečuje třídění odpadu do barevných kontejnerů, Kounicova 65, Kounicova 44, kasárna J. Babáka 2 – umístěny nádoby na tříděný odpad, Nebezpečný a ostatní odpad, likvidaci zabezpečuje ekolog UO na základě požadavků funkcionářů UO.

Třídění odpadů na UO

Ekologicky šetrný výrobek na UO Usnesení vlády č.159/1993 Sb., - zavedení označení ekologicky šetrných výrobků, Usnesení vlády č.465/2010 Sb., Pravidla uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek. Byl zpracován materiál o ekologicky šetrných výrobcích a předán vedoucímu Oddělení veřejných zakázek (jedna z podmínek výběrových řízení).

Roční bilance ekologické likvidace odpadů Za rok 2013 bylo ekologicky zlikvidováno: V Brně a Vyškově nebezpečný odpad - 46,33 tuny, obyčejný odpad - 81,17 tuny, Železo, příjem do státní pokladny - 8,14 tuny, V Hradci Králové nebezpečný odpad - 4,04 tuny, obyčejný odpad - 30,49 tuny, Celkem za UO - 170,17 tuny.

Finanční vyčíslení nákladů na ekologii u UO Brno a Vyškov Přiděleno: ,- Kč Čerpáno ,- Kč, Vráceno ,- Kč - požadavek na ,- Kč zrušen, odvoz panelů, průběžně odváží VZ 1970 Vyškov, Šrot a železo – příjem do státní pokladny ,-Kč, Hradec Králové Přiděleno: ,- Kč Čerpáno ,- Kč, Vráceno ,- Kč.

Základní povinnosti hlavních funkcionářů UO Rektor - velitel Zajišťuje kontrolování dodržování předpisů ochrany ŽP, provádí namátkové kontroly nakládání s odpady a vedení dokumentace, Musí umožnit orgánům státní správy přístup do objektů, V případě změny čísla útvarů zpracuje roční hlášení, Spolupracuje s orgány státní správy a poskytuje jim podklady.

Základní povinnosti funkcionářů UO Jsou odpovědni za zabezpečení ekologie ve svých prostorech, Jsou odpovědni za ukládání nebezpečných látek a směsí, zpracovávají provozní a havarijní řády, Spolupracují s ekologem UO, Zabezpečují odstranění nepotřebného a ekologického odpadu, Provádí pravidelné kontroly v oblasti ekologie, okamžitého hlášení závad, které mohou způsobit nebo způsobují znečištění či poškození životního prostředí, Povinnost podílet se dle možností na odstranění těchto závad či jejich následků.

Základní povinnosti ekologa UO Zabezpečuje plnění platných právních norem, Zpracovává a vede předepsanou dokumentaci, Účastní se školení u nadřízeného stupně a zabezpečuje školení u UO, Provádí kontrolní činnost, Zabezpečuje odpadové hospodářství, Podílí se na výběru firem pro odstranění odpadů, Spolupracuje s veliteli a vedoucími a poskytuje jim metodickou pomoc, Zpracovává hlášení nadřízenému stupni, Spolupracuje s orgány státní správy.