XX. celostátní foniatrické dny E. Sedláčkové, 1.-3.10., 2009, Liberec ČESKÁ VERZE DOTAZNÍKU VOICE HANDICAP INDEX pro kvantitativní hodnocení hlasových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezioborová komunikace na OCSS ve FN Hradec Králové
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Autoevaluační nástroje na naší škole
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Dobrovolnické programy na onkologických pracovištích v ČR
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
FUNKČNÍ HODNOCENÍ V NEUROREHABILITACI
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Pád pacienta – národní indikátor kvality ošetřovatelské péče
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Adaptace klinických doporučených postupů Radim Líčeník Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ REGIONÁLNÍ KOLA SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ STUDENTSKÝ INOVATIVNÍ PODNIKATELSKÝ.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Biologické, psychologické a sociální dimenze
SHLUKOVÁ ANALÝZA FUNKČNÍCH PLOCH PRO SLEDOVÁNÍ URBÁNNÍHO VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Vedoucí práce: Mgr. Jana Svobodová Martin Klícha Gisáček
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Případová studie Seminář 2014.
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 17. března 2015 MgA. Stanislav Urbánek.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
Případ 10 E. Krejčí Sklíčkový seminář Ústavu patologie FN Brno a Oddělení patologie MOÚ, Telč,
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Rozhodnutí o kvalitě místa bydlení dle různých atributů Projekt do ISR Jaromír Hloch ARI.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Hlasové pole P. Weberová Celostátní foniatrický seminář Brno
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Tipy a triky AC Mgr. et Mgr. Veronika Víchová registrovanný klinický psycholog Praha 2016 Mgr. et Mgr. Veronika Víchová, registrovaný klinický psycholog.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
DSI – Dysphonia Severity Index Lejska,M., Bártková,E., Havlík,R.,Weberová,P.,Frostová, J. Audio-Fon centr. Brno.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Boj o pacienta, boj o peníze
Jana Frostová AUDIO – Fon centr. Brno
Hodnocení poruch hlasu handicapovým testem
DSI – Dysphonia Severity Index
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Pozvánka Brno, Filozofická fakulta, A. Nováka 1
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
ORL. Otorinolaryngologie, zkráceně ORL chirurgický lékařský obor, který se specializuje na diagnózu a léčbu chorob ušních, nosních a krčních. Vedle toho.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

XX. celostátní foniatrické dny E. Sedláčkové, , 2009, Liberec ČESKÁ VERZE DOTAZNÍKU VOICE HANDICAP INDEX pro kvantitativní hodnocení hlasových potíží vnímaných pacientem Švec J.G. 1,2, Lejska M. 3, Frostová J. 3, Zábrodský M. 4, Dršata J. 5, Král P. 6 1 Oddělení biofyziky, Katedra experimentální fyziky Př.F., Univerzita Palackého, Olomouc 2 Hlasové centrum, Praha 3 Audio-Fon Centrum, Brno 4 Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha 5 5 Klinika ušní nosní krční, Fakultní nemocnice, Hradec Králové 6 Katedra anglistiky a amerikanistiky F.F., Univerzita Palackého, Olomouc

Úvod n WHO: Cíl léčby pacienta: nejen přežití ale i maximální kvalita života pacienta n Současné požadavky medicíny: Evidence a kvantifikovatelnost výsledků léčby

Rok 1997 – zlom v hodnocení léčby poruch hlasu: První psychometricky ověřený dotazník hodnotící kvalitu života a vnímání hlasových potíží pacientem

VOICE HANDICAP INDEX (Index hlasového postižení): n Původně v angličtině (vyvinut v USA) n Přeložen do řady jazyků (F, D, NL, IT, SWE, POR, HEB, ARAB,...) n V současnosti pravděpodobně nejvíce používaný standardizovaný dotazník na světě pro kvantifikaci hlasových potíží pacienta n V r uznán nezávislou expertní komisí (Agency for Healthcare Research and Quality, U.S. Department of Health and Human Services) jako jeden z mála nástrojů pro stanovení postižení v oblasti hlasových poruch, který splňuje podmínky na spolehlivost, validitu a dostupnost normativních hodnot (vedle MDVP).

Celkem 30 dotazů rozděleny do 3 částí: 1) Funkční 2) Fyzická 3) Emoční

HISTORIE VHI V ČR: n Přeložen do češtiny a používán nezávisle na několika pracovištích n Překlady se navzájem od sebe lišily n Problém s kompatibilitou a srovnatelností výsledků CÍL PRÁCE: Vytvoření sjednocené, lingvisticky ověřené verze dotazníku VHI pro klinickou praxi v ČR

METODA PŘEKLADU: n 3 navzájem nezávislé, odlišné klinické překlady z různých pracovišť n Tyto poskytnuty lingvistovi / translatologovi n ze 3 verzí vytvořena jedna: Kritéria: 1) Jednoznačnost 2) Srozumitelnost pro všechny 3) Logičnost a hodnotitelnost na škále nikdy-někdy-vždy 4) Jednotná terminologie n Lingvistický překlad poskytnut týmu autorů sdělení ke schválení a finálním úpravám

PROCES PŘEKLADU:

VÝSLEDEK - POZNATKY: U žádného ze 30 dotazů nebyly původní 3 překlady shodné! Bez nutnosti změn ligvista akceptoval pouze 4 z původních 90 překladů dotazů! (5%) Zbytek překladů (95%) musel být lingvisticky změněn Překlady navržené lingvistou byly ještě v 9 případech (30%) změněny po diskusi.

VHI: Fyzická část

VHI: Funkční část

VHI: Emoční část

DISKUSE K POUŽITÍ DOTAZNÍKU: Výsledné skóre je možné použít pro: A) kvantifikaci míry potíží pacienta (čím vyšší skóre, tím větší potíže, min: 0, max.: 120 ) ALE nepodceňovat nízká skóre u hlasových profesionálů!

DISKUSE K POUŽITÍ DOTAZNÍKU: Výsledné skóre je možné použít pro: B) kvantifikaci efektu léčby (čím větší změna skóre, tím účinnější léčba) Za statisticky významné jsou u jednoho pacienta považovány změny celkového skóre o 18 bodů a více *Angl.: Muscle Tension Dysphonia

ZÁVĚR: Standardizovaná česká verze VHI je k dispozici Zavedení do praxe poměrně nenáročné finančně i časově (pacient může vyplnit sám) Validace dotazníku pro českou populaci je v plánu – potřeba dostatek dat Překlad dotazníků není triviální záležitost! (poučení pro překlad dalších dotazníků do češtiny)

Více informací: viz článek v posledním čísle časopisu Otorinolaryngologie a foniatrie

Děkuji za pozornost Podpořeno projektem GAČR 101/08/1155