Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové."— Transkript prezentace:

1 Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

2 Obsah prezentace Smysl zadání BP. Popis řešení práce. Algoritmus řešení. Zpracovaná část a její předvedení. Kdy byla, nebo bude práce ověřena v praxi a jaký byl, nebo se předpokládá její přínos. Postřehy, přínosy, problémy. Závěr.

3 Smysl zadání BP Cíl – zapojení, monitoring a správa UPS  analýza stavu  potřeba a nutnost mít UPS v důležitých RD monitorované a ve správě  centrální monitoring UPS v síti  přehledy stavů UPS (včetně aktuálního zatížení, poruchy apod.)  zvýšení dostupnosti sítě a služeb  v případě poruchy UPS je vygenerována událost

4 Popis řešení práce 1) Analýza 2) Zapojování UPS do sítě 3) Příprava konfiguračních souborů pro SW automatického vypnutí serverů 4) Instalace SW 5) Integrace do HP OpenView NNM

5 Popis řešení práce Analýza  rozbor požadavků RD na UPS  analýza UPS dle výrobců z pohledu monitorovacího SW  informativní tabulka porovnání UPS několika výrobců  informativní měření UPS APC SmartUPS-620  analyzování SW pro síťový management UPS

6 Popis řešení práce Zapojování UPS do sítě  změna pojmenování již zapojených UPS  příprava IP adres a DNS jmen a zavedení do systému pro požadované UPS  nastavení a připojení monitorovacích modulů Tato část byla časově nejnáročnější vzhledem k nutnosti seznámení se s možnosti management kartami různých UPS rozdílných výrobců.

7 Popis řešení práce Příprava konfiguračních souborů pro SW automatického vypnutí serverů  dle výrobců a typu UPS připraven konfigurační soubor nebo postup instalace pro SW obsluhující automatické vypnutí serverů: APC :  SW apcupsd (Linux, MS Windows, opensource SW) Elteco :  Winups32 (MS Windows, licencovaný)  NSA agent (MS Windows, OS Linux, licencovaný)

8 Popis řešení práce Instalace SW Pro UPS výrobce APC jsou připraveny jednotlivé konfigurace dle UPS, tyto jsou při instalaci použity. Instalace SW pro Elteco UPS je popsáno pomocí popisu krok za krokem při instalaci.

9 Popis řešení práce Integrace do HP OpenView NNM Pro UPS byla použita již vytvořená skupina na mapě HP OV NNM. Důležité události zasílané UPS jsou vizuálně zvýrazněny uživateli tohoto systému.

10 Zpracovaná část UPS zapojeny do sítě včetně původně nepožadovaných. SW pro automatické vypnutí instalován pro ups24-1, pro další připraven konfigurační soubor. Požadované i nově zapojené UPS integrovány do HP OpenView NNM. Ověřena funkčnost jak SW, tak i komunikace UPS s HP OpenView NNM.

11 Uvedení práce do praxe UPS postupně dle možností zapojovány do sítě. Konfigurace a instalace SW následovala bylo-li to možné. V HP OpenView NNM jsou UPS v jedné skupině. SNMP komunikace a zasílání trapů ověřeno. Práce je již kompletně uvedena do praxe.

12 Postřehy, přínosy, problémy Prohloubení znalosti UPS, jejich managementu a OS Linux. Po zhotovení BP jsou UPS v důležitých RD monitorovány a je tak možno v případě problému cíleně reagovat. Použití SW Apcupsd společně multimon.cgi a Gapcmon poskytuje správci pohled na stav včetně historie volně a zdarma. Realizace zpočátku pozdržena poruchou serverové UPS a SNMP modulu jiné UPS.

13 Závěr  V rámci BC práce též provedena analýza zátěže UPS (součásti statě „Studie“)  Během práce byly zapojeny do sítě i UPS, které původně nebyly v zadání  Návratnost okamžitá vzhledem ke zvýšení spolehlivosti sítě a souvisejících služeb  Korelace s HP OpenView NNM

14 Obrázková prezentace UPS Byla připravena i malá obrázková prezentace různých výstupů monitoringu UPS. Umístění v souboru: „prezentace-obrazky.html“

15 Poděkování Děkuji za Váš čas a pozornost Josef Karliak, DiS. (3EPi) Fakultní nemocnice Hradec Králové, Odbor Výpočetních systémů – Správa sítí a elektronické pošty


Stáhnout ppt "Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google