Měření svalové aktivity u cvičení v představě na vybraných svalech pomocí povrchové EMG a význam této terapie Bc. Majkusová AnetaBc. Majkusová Aneta Bc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Otázky a odpovědi Sekce veřejných knihoven SKIP
Hodnocení kvality výuky 2014 – 2015 LS Říjen 2015.
WORKSHOP „Prioritizace“ a pravidlo „De Minimis“ Kamil Nejezchleb Svatomartinská konference
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Naučit svoji mysl spolupracovat, nikoli bránit výkonu Pochopit hluboké příčiny svých úspěchů a neúspěchů a čerpat z nich Najít efektivní řešení šité na.
HODNOCENÍ TIMINGU VYBRANÝCH SVALOVÝCH SKUPIN U JEDNOTLIVÝCH TYPŮ POSAZOVÁNÍ (POSTAVENÍ) POMOCÍ SEMG Seminární práce Zpracovaly: Lucie Glacnerová Jana Grebeníčková.
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
POROVNÁNÍ POSILOVACÍCH TECHNIK PRO M
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Stavební uzávěra základní informace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Téma 11: Finanční plánování
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
Didaktika sportovních činností
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Název projektu: POROVNÁNÍ ÚČINNOSTI DVOU RELAXAČNÍCH TECHNIK U ISCHIOKRURÁLNÍCH SVALŮ Vypracovaly: Hýžová H. Kacrová.
Organizace úmyslných pohybů
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
Myšlenková mapa Zařízení prodejny.
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Orofacionální cvičení I
13. Růst lidské populace, demografie
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
1.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Volby do Zastupitelstev obcí říjen 2018
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Centra kolegiální podpory
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Seminář o stavebním spoření
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Měření svalové aktivity u cvičení v představě na vybraných svalech pomocí povrchové EMG a význam této terapie Bc. Majkusová AnetaBc. Majkusová Aneta Bc. Mikesková Pavla Bc. Mikesková Pavla

Cíl práce -zjištění, zda při představě, po zadání přesně definovaného povelu, dochází v daném svalu k aktivitě -stanovení podmínek při provádění této terapie

Motorické představy Aktivují podobné oblasti mozku jako motorické akceAktivují podobné oblasti mozku jako motorické akce Aktivuje se při nich rozsáhlý systémAktivuje se při nich rozsáhlý systém dorsolaterální prefrontální kůra, premotorická kůra, kůra před doplňkovou motorickou oblastí, dolní temenní kůradorsolaterální prefrontální kůra, premotorická kůra, kůra před doplňkovou motorickou oblastí, dolní temenní kůra motorická a přední temenní kůra, thalamus a mozeček na stejné straně, současně se tlumí činnosti dolní čelní kůrymotorická a přední temenní kůra, thalamus a mozeček na stejné straně, současně se tlumí činnosti dolní čelní kůry

Metodika práce Pro měření bylo vybráno 6 probandů ženského pohlaví ve věku let. Pro měření bylo vybráno 6 probandů ženského pohlaví ve věku let. Snímání svalové aktivity při izometrickém pohybu bylo provedeno na 4 probandech,Snímání svalové aktivity při izometrickém pohybu bylo provedeno na 4 probandech, při fázickém pohybu na dvou probandech, kteří absolvovali rovněž měření aktivity v izometrii.při fázickém pohybu na dvou probandech, kteří absolvovali rovněž měření aktivity v izometrii.

Metodický postup: Příprava probanda na měřeníPříprava probanda na měření Měření svalové aktivity pomocí osmi- kanálového polyelektromyografu - přístroj Myosystem firmy Noraxon USA, snímání probanda videokamerouMěření svalové aktivity pomocí osmi- kanálového polyelektromyografu - přístroj Myosystem firmy Noraxon USA, snímání probanda videokamerou Vybrané svaly: m. deltoideus sin et dx., m. triceps br.sin et dx., m. rectus femoris sin. et dx,Vybrané svaly: m. deltoideus sin et dx., m. triceps br.sin et dx., m. rectus femoris sin. et dx, Zpracování signálu v programovém systému MYORESEARCHZpracování signálu v programovém systému MYORESEARCH

Povely při snímání svalové aktivity: Izometrický pohybIzometrický pohyb Fázický pohybFázický pohyb Představa izometrického nebo fázického pohybuPředstava izometrického nebo fázického pohybu Výsledky měření Výsledky měření

Výsledky

Vyhodnocení míry svalové aktivity při představě pohybu U 1. probanda byla u aktivity na m.rectus sin naměřena v představě v izometrii větší hodnota ( 7, 06) než je hodnota aktivační (6,59) U 2. probanda nedošlo u žádného vybraného svalu při představě v izometrii k překročení aktivační hodnoty.

Vyhodnocení míry svalové aktivity při představě pohybu U 3. probanda nedošlo u žádného vybraného svalu při představě v izometrii k překročení aktivační hodnoty. U 4. probanda došlo k překročení aktivační fodnoty u 4 ze 6 svalů: m.deltoideus.sin - 13,63 (12,49) m.deltoid.dx – 9,33 (8,12) M. triceps brachii sin – 8, 43 (5,41) M.triceps br.dx – 5,37 (4,91)

Vyhodnocení míry svalové aktivity při představě pohybu U 5. probanda při představě fázického pohybu nedošlo v žádnem z měřenych svalů k překročení aktivační hodnoty U 6. probanda při představě fázického pohybu rovněž nedošlo v žádnem z měřenych svalů k překročení aktivační hodnoty

Fakta vyplývající z měření  zvolení adekvátních podmínek  nutnost mnoha opakování a dostatku času pro nácvik  nutná příprava ve smyslu zklidnění a koncentrovanosti probanda  správná volba povelů a poskytnutí prostoru pro samotnou představu  snaha oddělit představu od vlastní izometrie

Možnosti využití mentálního tréninku v praxi  vrcholový sport  hudba  fyzioterapie: oIMF terapie, ovyužití v kombinaci s jinými metodami – Bazální programy v kinezioterapii aj.

D ě kujeme za pozornost D ě kujeme za pozornost