tel: +420 221 922 688, Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Obsah Evropský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Personální rozvoj zaměstnanců a zaměstnankyň Ministerstva vnitra s ohledem na jejich specifické potřeby PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Koordinátorka problematiky.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Komunikační strategie ČIŽP
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Realizace politiky přípravy na stárnutí
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Realizace politiky přípravy na stárnutí
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Život bez střeva , Praha.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Obsah Evropský rok 2012 (dále jen „EY 2012“) Zajištění EY 2012 v ČR Národní program přípravy na stárnutí na období let 2013 – 2017 (dále jen „NPPS 2013 – 2017“) Prostor pro Vaše návrhy

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Důvod vyhlášení EY 2012: Současné demografické změny = jedno z hlavních politických témat v EU Strategie „Evropa 2020“ – Jedna z priorit: „Růst podporující začlenění“ Cíle: 75% zaměstnanosti obyvatelstva ve věku od 20 do 64 let a snížení počtu osob ohrožených chudobou o 20 milionů. Tyto cíle nebude možné splnit bez podpoření aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Webové stránky EY 2012:

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Cíle EY 2012 Zvyšování povědomí o příležitostech, které s sebou stárnutí obyvatelstva přináší; Podněcovat diskuzi, identifikace a šíření příkladů dobré praxe a podpora spolupráce na všech úrovních; Vytvoření inovativních řešení, dlouhodobých strategií, konkrétních cílů a sledování jejich plnění; Bojovat proti diskriminaci na základě věku, překonávat stereotypy související s věkem a odstranit bariéry, zejména pokud jde o zaměstnatelnost starších osob.

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Témata EY 2012 Zaměstnávání starších osob a jejich udržení na trhu práce do co nejvyššího možného věku; Posilování jejich zaměstnatelnosti skrze celoživotní učení; Rozvoj dobrovolnictví, smysluplné využití volného času seniorů; Posílení participace seniorů v rodině a ve společnosti; Podpoření mezigenerační solidarity a mezigeneračního dialogu; Zvyšování mediální kultury ve vztahu k seniorům; Boj proti věkové diskriminaci; Posilování činností vedoucích k důstojnému stárnutí; Vytváření podmínek pro zdravé stárnutí; Podpora pozitivního pohledu veřejnosti na stáří.

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Rozpočet EY 2012: Na úrovni EU: 5 mil. € – organizování konferencí, setkání, podpora sdílení informací a koordinace s ČS Na úrovni ČS: Nebyly vyčleněny zvláštní prostředky Financování ze stávajících zdrojů - např.: - ESF, PROGRESS, programy pro rozvoj ICT, programy v oblasti zdraví, apod.

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit EY 2012 v ČR: K dosažení cílů obsažených v rozhodnutí bude kladen důraz na spolupráci s relevantními aktéry Regionální a místní samosprávy – znalost místního prostředí a potřeb svých občanů Neziskové organizace – potenciál realizovat zajímavé, inovativní projekty na podporu aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity Ostatní ministerstva – téma EY 2012 přesahuje působnost jednoho ústředního orgánu státní správy – k dosažení cílů EY 2012 vyžaduje spolupráci všech ministerstev a dalších orgánů státní správy. Ostatní subjekty – např. firmy ziskové povahy – reflektování age- managementu, podpora NGO, uživatelsky přátelské výrobky a služby ke starším lidem

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit EY 2012 v ČR: Za účelem podpoření rozvoje spolupráce: Pracovní skupina EY 2012 složená ze subjektů, kteří se k EY 2012 přihlásili Pracovní skupina složená z osob zastupujících jednotlivá ministerstva, kraje a města (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) Rada vlády pro seniory a stárnutí populace → kromě otázek k EY 2012, budou mít možnost podílet na tvorběnového Národního programu přípravy na stárnutí na období let 2013 – 2017

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit ESF OP LZZ Individuální projekt – v OP LZZ v oblasti podpory 3.3 zaměřené na pomoc a posílení pracovní integrace osob sociálně vyloučených nebo ohrožených sociálním vyloučením s cílem odstranit bariéry, které jim brání nalézt uplatnění na trhu práce. Rozpočet projektu: Kč Působnost: Ústecký, Liberecký, Karlovarský kraj Grantové projekty – zohlednění v jednotlivých oblastech podpory formou informace o EY 2012 do stávajících nebo plánovaných výzev, z nichž některé budou zvýhodněny formou specifických kritérií Publicita v rámci ESF – na bude vytvořena sekce s informacemi o podpořených projektech zaměřených na cílovou skupinu 50+ a o jejich přínosuwww.esfcr.cz

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Individuální projekt MPSV – Podpora pracovního uplatnění starších osob - CÍLE Zvýšit zaměstnatelnost 50+ prostřednictvím zajištění vzdělávání dle jejich specifických potřeb, rekvalifikací a pomocí individuálního poradenství Zvýšit šance na získání zaměstnání prostřednictvím finanční motivace zaměstnavatele Podpořit interakci mezi uchazeči o zaměstnání a potenciálními zaměstnavateli Navrhnout nové metody vedoucí ke zvýšení zaměstnanosti starších osob na trhu práce se zapojením sociálních partnerů a spolupracujících organizací

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Individuální projekt MPSV – Podpora pracovního uplatnění starších osob - AKTIVITY Interaktivní setkání všech důležitých aktérů na TP – předvýběr uchazečů Individuální vzdělávání uchazečů se zaměřením na specifika starších osob – 3 okruhy: měkké dovednosti, získání pracovního místa a počítačové dovednosti Rekvalifikace a poradenství Kulaté stoly k přípravě doporučení vedoucích ke zvýšení zaměstnanosti starších osob Sdílená pracovní místa – starší a mladší pracovník na 1 pracovní pozici Závěrečná konference – shrnutí výstupů projektu

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Komunikační strategie Vytvoření partnerství – podpora publicity subjektů zapojených do EY 2012 Jmenování ambasadorů – zvýšení povědomí o EY 2012 a motivování veřejnosti, aby se tématy AA a MS zabývala Konference – otevírací konference – březen Medializace EY 2012 – spolupráce s tiskem, TV, odborně zaměřenými časopisy, apod. → soutěž mezi novináři Webové stránky EY 2012 a MPSV Tvorba a překlad materiálů – zmapování příkladů dobré praxe a uvedení na stránkách MPSV, popř. vydání brožury; překlad cizojazyčných materiálů

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit 11. Globální konference Mezinárodní Federace pro stárnutí Termín: až v Praze Pořadatel: o. s. Život 90. (spolu s IFA) Konání konference má velký význam pro seznámení zainteresovaných partnerů s nejmodernějšími přístupy v dané oblasti a v oblastech souvisejících a pro rozvoj politiky a problematiky stárnutí na mezinárodní úrovni Vzhledem k významnosti této akce se vláda ČR svým usnesením ze dne 22. března 2010 č. 232 zavázala finančně podpořit konání globální konference Mezinárodní federace pro stárnutí v Praze ve výši Kč. Více informací na:

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Národní program přípravy na stárnutí : Výstupy EY 2012 budou reflektovány v NPPS na období let Hlavní oblasti: Zaměstnávání / zvýšení zaměstnatelnosti / přizpůsobení pracovního místa starším osobám Vzdělávání / Celoživotní učení Dobrovolnictví starších osob a seniorů Mezigenerační dialog / Mezigenerační solidarita Participace seniorů ve společnosti a boj proti věkové diskriminaci Média a veřejnost Zdraví / Zdravé stárnutí

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Zaměstnávání / přizpůsobení pracovního místa starším osobám Nelze jen prodlužovat věk odchodu do důchodu → nezbytné: Přizpůsobovat pracovní podmínky specifikům starších pracovníků Rozvíjet nové formy age-managementu / flexibilní pracovní úvazky Ochrana zdraví při práci a prevence zdraví na pracovišti Boj proti věkové diskriminaci (při přijímání nových pracovníků především) → s tím souvisí také slaďování nabídky a poptávky na TP Spolupráce: AIVD, Byznys pro společnost

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Vzdělávání / Celoživotní učení Význam CVU: Přímý ekonomický dopad → zvyšování zaměstnatelnosti Nepřímý ekonomický dopad →podpora integrace, participace ve společnosti a celková pohoda („well-being“) člověka → a proto je nezbytné: Podporovat další vzdělávání v průběhu celého života – a to se zaměřením na ICT, jazyky a dle požadavků konkrétní prac. pozice Rozvoj U3V – rozšíření do menších měst skrze využití ICT (e-learning/přednášky přes video, aj.) Spolupráce: Asociace U3V, Ústav CŽV, NNO – akademie seniorů, kurzy PC

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Dobrovolnictví starších osob a seniorů Senioři nejsou „jen“ příjemci × sami dobrovolné aktivity poskytují Dobrovolnictví formální × neformální (péče o vnoučata) Po odchodu do důchodu → dobrovolnictví poskytuje alternativní příležitosti pro aktivní zapojení do společnosti →důležitý nástroj prevence sociálního vyloučení ve vyšším věku Důraz: Využití potenciálu pro rozvoj dobrovolnictví seniorů – navázání na EY 2011 Zajištění vhodného právního rámce Podpora dobrovolníků – seniorů (školení) Spolupráce – Hestia, Dobrovolnické centrum, o.s.

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Mezigenerační dialog/solidarita Měnící se demografická struktura a pravděpodobně nastupující ekonomická recese může vyvolávat: PNUTÍ MEZI GENERACEMI A PŘEDSTAVOVAT VÝZVU (OHROŽENÍ) PRO EXISTUJÍCÍ SOLIDARITU A SPOLUPRÁCI MEZI LIDMI V ROZDÍLNÝCH VĚKOVÝCH SKUPINÁCH → Nezbytné zabezpečit: Věkově přátelské prostředí Vhodné bydlení Reflektovat specifické potřeby starších osob Umožnit seniorům stát se aktivními členy v komunitě Spolupráce: Brno, kraj Vysočina, aj. - stěžejní roli mají místní a regionální samosprávy

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Zdraví a zdravé stárnutí Zvyšující se počet starších osob (hl.80+) – tlak na poskytování zdravotní péče → Dobré zdraví a prevence nemoci v průběhu života je důležitým předpokladem pro dobré zdraví ve starším věku: Pro všechny - podporovat zdravý životní styl Pro pracující - prevence nemoci v zaměstnání a vhodné nastavení pracovního místa Pro starší občany - umožnit přístup k preventivním zdravotním vyšetřením, osvěta, vytvářet vhodné prostředí Pro ty, co péči potřebují – dlouhodobá péče v komunitě – zajistit důstojné stárnutí, individuální potřeby, podpora pečujících, vhodné residenční služby Spolupráce: Národní síť zdravých měst, Českomoravská psychologická společnost, Státní zdravotní ústav, aj.

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Participace, boj proti věk. diskriminaci, média a veřejnost Senioři – ohroženi vyloučením (chudoba, chabé zdraví, nízké vzdělání, nedostatečná dopravní dostupnost, přístup ke službám, věková diskriminace, stereotypy) × Všechny věkové skupiny musí mít možnost podílet se na rozhodování o věcech, které se jich týkají → Zajistit participaci – sociální, politickou, ekonomickou Finanční a místní dostupnost k dopravě, bydlení a kultuře → senioři budou v budoucnu významnou spotřebitelskou skupinou rozpoznat specifické potřeby, zájmy a preference Zlepšování mediální kultury o seniorech, kampaně, semináře pro veřejnost, apod. Spolupráce: Diakonie, Eplida, o.s.,

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Co by rozhodně nemělo v novém NPPS 2013 – 2017 chybět? Zaměstnávání Celoživotní učení Dobrovolnictví Mezigenerační dialog / solidarita Participace seniorů a boj proti věkové diskriminaci Média a veřejnost Zdraví / Zdravé stárnutí SOUHLASÍTE? JAKÁ DALŠÍ TÉMATA ČI KONKRÉTNÍ OPATŘENÍ BY NEMĚLA PODLE VÁS CHYBĚT?

tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit