Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivana Kůtová Tereza Navrátilová
Advertisements

Milan Babický Štěpán Barák
stravovacích zařízení
Formy veřejného stravování
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.02 SOU Obořiště
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.03 SOU Obořiště
Nadacepartnerstvi.cz cyklistevitani.cz Cyklisté vítáni Certifikace služeb cestovního ruchu Minikonference cestovního ruchu Chrudimska 20. dubna 2010.
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Materiálně technické předpoklady
Klára Tomsová, Kateřina Jacinová
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 17. PowerPoint – zadání a ukázka – představení osoby NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Síť podniků stravovacích zařízení. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
H ISTORIE POHOSTINSTVÍ Pohostinnost je jedna ze základních vlastností člověka. Úroveň je poměrná úrovni společnosti a jejímu rozvoji. Původně byla poskytována.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUDUM 1 – Lomené výrazy – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Rozdělení odbytových středisek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Klasifikace hotelů a ubytovacích zařízení
Sortiment poskytovaných služeb v železniční dopravě; dopravní ceniny, tarify, slevy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Kategorie odbytových středisek
SLUŽBY CESTOVNÍHO RUCHU
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Odbytová střediska Hana Stejskalová Ns /2017.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 20 – Veřejné a účelové stravování, ubytovací zařízení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Veřejné a účelové stravování, ubytovací zařízení R OČNÍK I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník D ATUM TVORBY Prosinec 2013

Anotace: Tento materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti veřejného a účelového stravování – základní charakteristika jednotlivých forem veřejného a účelového stravování; též je uvedena základní charakteristika ubytovacího zařízení. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

VEŘEJNÉ STRAVOVÁNÍ

Dělení veřejného stravování podniky s funkcí stravovací podniky s funkcí společensko-zábavní podniky s funkcí doplňkového stravování

1. PODNIKY S FUNKCÍ STRAVOVACÍ Jídelny se samoobsluhou zřizují se v centrech větších měst, v turistických střediscích, na nádražích… přizpůsobují se víceúčelovému využití (poskytování snídaní, obědů, přesnídávek i večeří) Restaurace poskytuje teplé i studené pokrmy různé zaměření restaurací (atypický interiér, zaměření na jídla určitého národa – např. čínské, italské, řecké, francouzské)

Motoresty restaurace u frekvent. silnic s možností parkování Pohostinství jednoduchá zařízení, většinou se zřizují na venkově často plní funkci i společenskou nabízí jednoduchý sortiment pokrmů a nápojů Bary zřizovány v hotelích a na frekventovaných místech poskytuje stravování a rychlé občerstvení plní i společensko-zábavní funkci (především noční bary, které tím spadají do 2. kategorie)

2. PODNIKY S FUNKCÍ SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ Kavárny zřizovány v centru velkých nebo lázeňských měst jsou uzpůsobeny na delší pobyt hosta mohou být specializovány – taneční kavárny, koncertní kavárny, kavárny s možností společenských her (např. šachy) poskytují široký sortiment teplých a studených nápojů, cukrářské výrobky, studené pokrmy

Vinárny zřizují se v centru velkých měst, na sídlištích, v místech CR jsou přizpůsobeny na delší pobyt hosta nabízí široký sortiment kvalitních značkových vín a pokrmy studené kuchyně

Pivnice specializované zařízení určené k prodeji piva a k tomu vhodných pokrmů interiér většinou ovlivněn druhem podávaného piva Hostinec zřizuje se v menších obcích zabezpečuje doplňkové stravování, občerstvení plní též funkci společenskou

Koliba a salaš úzce specializovaná střediska, která se zřizují v horských oblastech zvláštní interiér, sortiment jídel, nápojů i způsob obsluhy

3. PODNIKY S FUNKCÍ DOPLŇKOVÉHO STRAVOVÁNÍ Bufet a občerstvení = střediska rychlého stravování, doplňkové stravování a prodej nápojů v místech s vysokou frekvencí obyvatelstva Výčep piva – hlavní funkcí je prodej piva, bývá zpravidla součástí jiných zařízení společného stravování Prodej přes ulici = způsob prodeje pokrmů do přinesených nádob a konzumovaných mimo provozovnu

STRAVOVÁNÍ V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Železniční doprava stravovací služby jsou poskytovány v restauračních nebo bufet. vozech (pouze u rychlíkových souprav) podáván úzký sortiment jídel a nápojů Letecká doprava využívá tzv. lunchboxů pokrmy jsou připravovány v letištních výrobnách, letušky pouze jídlo ohřívají a podávají cestujícím na podnosech na palubách letadel jedná se o tzv. catering = způsob podávání jídel mimo místo přípravy

Lodní doprava rozsah strav. služeb vychází z délky a účelu přepravy kratší vzdálenosti – pouze jednoduché občerstvení velké zámořské lodě – restaurace, kavárny, bary… Automobilová doprava využíváno motorestů v dálkových autobusech občerstvení s omezeným sortimentem nápojů osobní auta: fast food se servisem přímo do auta (Mcdrive)

ÚČELOVÉ STRAVOVÁNÍ

Závodní stravování jedná se o stravování zaměstnanců firem závodní jídelny většinou nedosahují zisku cena jídla vychází z vynaložených nákladů, ale pro strávníky je snížena o příspěvek podniku na závodní stravování

Školní stravování určeno k zabezpečení výživy a stravování dětí a mládeže ve školách (jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, OÚ, VŠ) způsob přípravy stravy se liší podle požadované energetické a biologické hodnoty podávané stravy

Ústavní stravování jedná se o nemocniční stravování, stravování v armádě, stravování v nápravných zařízeních každá z forem ústavního stravování se řídí vlastními předpisy

UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ

poskytují ubytovací služby pro širokou veřejnost jsou založena na komerčním základě

DRUHY UBYTOVACÍCH ZAŘÍZENÍ Hotel ubytovací zařízení, které má minimálně 10 pokojů pokoje musí mít 2, max 3 lůžka dle úrovně hotelu i vybavení v hotelu musí být zřízeno odbytové středisko s možností celodenního stravování Hotel GARNI = ubytovací zařízení typu hotelu, nezajišťuje celodenní stravování

Motel = ubytovací zařízení (typu hotelu) pro motoristy, v prostoru motelu jsou zřízena parkoviště Botel = ubytovací zařízení (typu hotelu) na trvale zakotvené lodi Ubytovací hostinec = ubytovací zařízení, které nesplňuje podmínky pro zařazení do kategorie hotelů; určeno pro méně náročné hosty; v jednom pokoj maximálně 4 lůžka

Turistická ubytovna = určena pro ubytování turistů; 6-12 lůžek v jednom pokoji Autokempink = ubytovací zařízení pro ubytování motoristů ve stanu/srubu, možnost zaparkovat auto v blízkosti stanu/srubu Veřejné tábořiště = vyhrazený prostor, ve kterém si turisté mohou postavit vlastní stan nebo jiný ubytovací prostředek

LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN