Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU 20 – Veřejné a účelové stravování, ubytovací zařízení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Veřejné a účelové stravování, ubytovací zařízení R OČNÍK I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník D ATUM TVORBY Prosinec 2013
Anotace: Tento materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti veřejného a účelového stravování – základní charakteristika jednotlivých forem veřejného a účelového stravování; též je uvedena základní charakteristika ubytovacího zařízení. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
VEŘEJNÉ STRAVOVÁNÍ
Dělení veřejného stravování podniky s funkcí stravovací podniky s funkcí společensko-zábavní podniky s funkcí doplňkového stravování
1. PODNIKY S FUNKCÍ STRAVOVACÍ Jídelny se samoobsluhou zřizují se v centrech větších měst, v turistických střediscích, na nádražích… přizpůsobují se víceúčelovému využití (poskytování snídaní, obědů, přesnídávek i večeří) Restaurace poskytuje teplé i studené pokrmy různé zaměření restaurací (atypický interiér, zaměření na jídla určitého národa – např. čínské, italské, řecké, francouzské)
Motoresty restaurace u frekvent. silnic s možností parkování Pohostinství jednoduchá zařízení, většinou se zřizují na venkově často plní funkci i společenskou nabízí jednoduchý sortiment pokrmů a nápojů Bary zřizovány v hotelích a na frekventovaných místech poskytuje stravování a rychlé občerstvení plní i společensko-zábavní funkci (především noční bary, které tím spadají do 2. kategorie)
2. PODNIKY S FUNKCÍ SPOLEČENSKO ZÁBAVNÍ Kavárny zřizovány v centru velkých nebo lázeňských měst jsou uzpůsobeny na delší pobyt hosta mohou být specializovány – taneční kavárny, koncertní kavárny, kavárny s možností společenských her (např. šachy) poskytují široký sortiment teplých a studených nápojů, cukrářské výrobky, studené pokrmy
Vinárny zřizují se v centru velkých měst, na sídlištích, v místech CR jsou přizpůsobeny na delší pobyt hosta nabízí široký sortiment kvalitních značkových vín a pokrmy studené kuchyně
Pivnice specializované zařízení určené k prodeji piva a k tomu vhodných pokrmů interiér většinou ovlivněn druhem podávaného piva Hostinec zřizuje se v menších obcích zabezpečuje doplňkové stravování, občerstvení plní též funkci společenskou
Koliba a salaš úzce specializovaná střediska, která se zřizují v horských oblastech zvláštní interiér, sortiment jídel, nápojů i způsob obsluhy
3. PODNIKY S FUNKCÍ DOPLŇKOVÉHO STRAVOVÁNÍ Bufet a občerstvení = střediska rychlého stravování, doplňkové stravování a prodej nápojů v místech s vysokou frekvencí obyvatelstva Výčep piva – hlavní funkcí je prodej piva, bývá zpravidla součástí jiných zařízení společného stravování Prodej přes ulici = způsob prodeje pokrmů do přinesených nádob a konzumovaných mimo provozovnu
STRAVOVÁNÍ V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Železniční doprava stravovací služby jsou poskytovány v restauračních nebo bufet. vozech (pouze u rychlíkových souprav) podáván úzký sortiment jídel a nápojů Letecká doprava využívá tzv. lunchboxů pokrmy jsou připravovány v letištních výrobnách, letušky pouze jídlo ohřívají a podávají cestujícím na podnosech na palubách letadel jedná se o tzv. catering = způsob podávání jídel mimo místo přípravy
Lodní doprava rozsah strav. služeb vychází z délky a účelu přepravy kratší vzdálenosti – pouze jednoduché občerstvení velké zámořské lodě – restaurace, kavárny, bary… Automobilová doprava využíváno motorestů v dálkových autobusech občerstvení s omezeným sortimentem nápojů osobní auta: fast food se servisem přímo do auta (Mcdrive)
ÚČELOVÉ STRAVOVÁNÍ
Závodní stravování jedná se o stravování zaměstnanců firem závodní jídelny většinou nedosahují zisku cena jídla vychází z vynaložených nákladů, ale pro strávníky je snížena o příspěvek podniku na závodní stravování
Školní stravování určeno k zabezpečení výživy a stravování dětí a mládeže ve školách (jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, OÚ, VŠ) způsob přípravy stravy se liší podle požadované energetické a biologické hodnoty podávané stravy
Ústavní stravování jedná se o nemocniční stravování, stravování v armádě, stravování v nápravných zařízeních každá z forem ústavního stravování se řídí vlastními předpisy
UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ
poskytují ubytovací služby pro širokou veřejnost jsou založena na komerčním základě
DRUHY UBYTOVACÍCH ZAŘÍZENÍ Hotel ubytovací zařízení, které má minimálně 10 pokojů pokoje musí mít 2, max 3 lůžka dle úrovně hotelu i vybavení v hotelu musí být zřízeno odbytové středisko s možností celodenního stravování Hotel GARNI = ubytovací zařízení typu hotelu, nezajišťuje celodenní stravování
Motel = ubytovací zařízení (typu hotelu) pro motoristy, v prostoru motelu jsou zřízena parkoviště Botel = ubytovací zařízení (typu hotelu) na trvale zakotvené lodi Ubytovací hostinec = ubytovací zařízení, které nesplňuje podmínky pro zařazení do kategorie hotelů; určeno pro méně náročné hosty; v jednom pokoj maximálně 4 lůžka
Turistická ubytovna = určena pro ubytování turistů; 6-12 lůžek v jednom pokoji Autokempink = ubytovací zařízení pro ubytování motoristů ve stanu/srubu, možnost zaparkovat auto v blízkosti stanu/srubu Veřejné tábořiště = vyhrazený prostor, ve kterém si turisté mohou postavit vlastní stan nebo jiný ubytovací prostředek
LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, ISBN