Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Ing. Mgr. Martin LUX, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
ZÁKLADY BYDLENÍ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
1. Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o Kč Počet osob s PnB –
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
MARKETINGOVÝ MIX.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Sociální zabezpečení Sociální služby
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Financování obcí II.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Podpora dostupnosti bydlení pro domácnosti ohrožené sociálním vyloučením M artina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Zhodnocení finanční dostupnosti bydlení … - podkladová studie Druhá schůze Lokálního partnerství, Roudnice nad Labem Oddělení socioekonomie bydlení.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
RASC Financování Smart City
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Ing. Mgr. Martin LUX, Ph.D. Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i Jilská Praha 1

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 2 Struktura prezentace  Koncepce sociálního bydlení – východiska, hlavní a dílčí cíle  Zkušenosti ze zahraničí  Návrhy a diskuse nástrojů sociálního bydlení

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 3 Obecná východiska koncepce sociálního bydlení  Bydlení je privátním ekonomickým statkem a odpovědnost za zajištění vlastního bydlení nese prioritně člověk sám, resp. jeho rodina;  Právo na bydlení jako sociální právo upravené v několika mezinárodních dokumentech není dnes vnímáno jako právo nárokové, ale vyplývá ze specifik týkajících se privátního trhu bydlení ve vyspělých zemích, která však nejsou triviální;  Všechny vyspělé země světa oprávněně přichází s nástroji bytové politiky snažícími se zvýšit finanční dostupnost kvalitativně standardního a přiměřeného bydlení pro domácnosti, které si ho nemohou dovolit za tržních podmínek;  Podpora nabídky versus podpora poptávky (v posledních dekádách upřednostnění podpory poptávky);  Podpora vlastnického bydlení versus podpora nájemního bydlení (v posledních dekádách upřednostnění vlastnického bydlení).

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 4 Východiska koncepce sociálního bydlení - bytová politika v České republice  bytová politika vychýlena ve prospěch vlastnického bydlení, což samo o sobě snižuje její efektivnost (zacílení na příjmově slabší domácnosti omezené);  současný mix veřejné podpory upřednostňuje podporu poptávky před podporou nabídky (vyváženo jednorázovými „privilegii“charakteru podpory nabídky);  systém sociálního bydlení není definován na centrální úrovni a je pouze v některých případech definován na úrovni obcí;  regulace nájemného aplikovaná na neuvolněné nájemní byty postavené před rokem 1992 nemá charakter sociálního opatření (velká část uživatelů regulovaného nájemního bydlení příjmově nejsilnější domácnosti);  počet uvolněných bytů je nízký a část uvolněných bytů je obcemi zpětně pronajata za tržních podmínek;  některé programy podpory nabídky zavedené v průběhu ekonomické transformace namísto snížení sociálních nerovností tyto nerovnosti spíše vytvářely;  od roku 2003 snaha o větší zacílení podpory nabídky (programy podporovaného a sociálního bydlení); marginální z pohledu celkové veřejné podpory, nedostatečné.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5 Hlavní cíl koncepce sociálního bydlení Zajištění dlouhodobého nájemního bydlení pro domácnosti, které nemohou za tržních podmínek získat přiměřené, kvalitativně standardní a prostorově nevyloučené dlouhodobé nájemní bydlení.  Cílovou skupinu domácností lze rozdělit do dvou základních skupin: » první skupina - domácnosti, které jsou na trhu bydlení diskriminovány, a to z důvodu jejich etnického původu či z důvodu náležitosti do „rizikové“ skupiny domácností, avšak mají dostatek kompetencí k bezproblémovému využívání nájemního bydlení; tyto domácnosti mohou čelit diskriminaci i přes to, že jejich členové mají zaměstnání a díky příspěvku na bydlení by pro ně přiměřené nájemní bydlení bylo finančně dostupné. » druhá skupina - domácnosti v akutní bytové nouzi, tj. domácnosti bez přístřeší nebo domácnosti, která disponují pouze určitou formou dočasného, nejistého nebo nevyhovujícího bydlení, kterým z různých důvodů chybí kompetence k udržení dlouhodobého nájemního bydlení.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 6 Hlavní cíl koncepce sociálního bydlení  Prioritou (cílovým stavem) zůstává zabezpečení bydlení z vlastních zdrojů, resp. zdrojů rodiny; výpomoc by neměla vést k závislosti nýbrž motivovat k řešení problému vlastními prostředky;  Koncepce sociálního (podporovaného) bydlení musí být definována v širokém vymezení a nikoliv se zaměřit pouze na jednu či jen několik skupin domácností potřebujících pomoc v této oblasti (v žádném případě by neměla vymezovat cílové domácnosti na etnickém principu);  Výpomoc by neměla být založena na jednom nástroji, ale na kombinaci nástrojů (nabídky i poptávky; státu, obce a neziskových organizací; privátního a veřejného financování) - neexistuje jeden optimální nástroj ani jedna optimální kombinace nástrojů;  Výpomoc by neměla vést ke „znásilnění“ specifických preferencí v oblasti bydlení cílové populace, jak co do umístění bydlení, tak co do právního důvodu bydlení.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 7 Dílčí cíle koncepce sociálního bydlení Udržení či zajištění sociálního promísení (sociálního mixu), sociální a prostorová integrace cílových domácností.  Výpomoc při zajišťování bydlení cílové populace by neměla vést k vytváření vyloučených lokalit, koncentraci cílových domácností v jedné lokalitě;  Sociální integrace je žádoucí stav, nikoliv však dogma – určitá forma segregace je přirozená, neodstranitelná žádnou intervencí demokratického státu;  Výpomoc by neměla v obci vytvářet napětí, pocit nespravedlnosti, bariéry – naopak by měla přispívat k uklidnění napětí, zvýšení pocitu spravedlnosti a sociální soudržnosti - je nutně podmíněna otevřeností vůči všem potřebným a zároveň aktivní účastí cílové domácnosti na řešení svých problémů;  Výpomoc musí být, v delším časovém horizontu, legitimní před zraky volené obecní samosprávy i voličů (není možné vše svádět na rasové předsudky, diskriminaci).

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 8 Dílčí cíle koncepce sociálního bydlení Efektivita (úspěšnost a hospodárnost) veřejné pomoci.  Pro úspěch reintegrace je nutné zajistit fungování všech stupňů pomoci v rámci koncepce sociálního bydlení, zejména pak posledního stupně, tedy snadného přechodu do dlouhodobého nájemního bydlení bez dalších sociálních služeb;  Pro úspěch reintegrace je v českých podmínkách nutné zvýšit roli (a odpovědnosti) neziskových organizací i obcí v oblasti zajišťování bydlení cílové populace a zejména zdůraznit nutnost jejich vzájemné spolupráce v této oblasti;  Hledat protržní řešení, malé veřejné výdaje, co nejmenší tržní distorze (žádná nová ghetta, žádná masová výstavba sociálních bytů).

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 9 Zaměření koncepce sociálního bydlení na nájemní bydlení  Podpora vlastnického bydlení příjmově regresivní, opomíjená rizika, dnes už maximální podpora státu, většina nedosáhne na hypoteční úvěr  nástroje v oblasti nájemního bydlení  Malý počet obecních bytů (dnes pravděpodobně převládá soukromé nájemní bydlení nad bydlením obecním), dlouhá čekací lhůta na přidělení bydlení, „privilegovaný“ sektor, sociální vyloučení, pomalá výstavba sociálních a podporovaných bytů, velmi omezený výběr pro cílovou domácnost  zapojení soukromého nájemního bydlení

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 10 Zkušenosti z evropských zemích  trend: větší flexibilita nástrojů, větší zapojení soukromého kapitálu i soukromého nájemního bydlení (různými formami „prostřednictví“), větší role neziskových organizací v oblasti bytové správy, resp. užší spolupráce obcí s neziskovým sektorem  „prostřednictví“, zprostředkování soukromého nájemního bydlení, poskytování garancí – Belgie, Francie, Irsko, Španělsko, Velká Británie  propojené poradenství - spojení pomoci v oblasti bydlení i trhu práce (např. Fachstelle v Německu)  prevence – bytové poradenství (např. Středisko pro bezpečný nájem – Vídeň)

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 11 Housing first versus housing ready  HOUSING FIRST » samostatné bydlení v první řadě » dlouhodobé řešení situace bydlení by mělo být dosaženo co nejdříve a dokonce by mělo předcházet řešení jiných oblastí společenského života  HOUSING READY » samostatné bydlení teprve tehdy, když je na to klient připraven » úspěchy v jiných oblastech společenského života umožňují postup k dlouhodobému bydlení » vícestupňový model  kritika vícestupňového modelu  bydlení místo ubytování  housing first – není housing only

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 12 Agence Immobiliere à Vocation Sociale – AIVS (Francie)  Bytový fond patří soukromým pronajímatelům.  Nezisková organizace vybírá nájemníky a poskytuje záruky pronajímatelům za nájemníky, garantuje placení nájemného i ostatních nákladů (devastace bytu) a v případě problémů intervenuje; částečné prostřednictví - klient je nájemníkem uvedeným v nájemní smlouvě s pronajímatelem.  Organizace působí jako sociální realitní kancelář; svoji činnost financuje díky honorářům od pronajímatelů a veřejným grantům.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 13 Private sector leasing scheme (Velká Británie)  Neziskové bytové asociace a obce získávají byty soukromých pronajímatelů pro sociální účely (jen v Londýně v současnosti pronajímáno okolo bytů).  Prostředníkem pro uzavření nájemního vztahu (jedná se úplné prostřednictví; prostředník se stává nájemníkem a klient podnájemníkem) jsou v tomto případě obce, bytové asociace nebo společnosti specializující se na správu rezidenčních nemovitostí (Orchard & Shipman). Soukromí pronajímatelé získají: » Garance příjmu z nájmu. Bez ohledu na to, zda je byt skutečně pronajat nebo ne, prostředník platí pronajímateli měsíční nájemné. » Žádné administrativní poplatky. Pronajímatel neplatí žádné poplatky spojené s hledáním nájemníků a správou nájemních smluv. Tyto ušetřené prostředky jsou však vyváženy nižší úrovní nájmů. » Minimální náklady na údržbu. Pronajímatel neplatí téměř žádné výdaje spojené s běžnou údržbou bytu a zároveň případné poškození bytu je odstraněno na náklady prostředníka. » Minimální náklady spojené s nuceným odstěhováním nájemníka. Jestliže se nájemník odmítne odstěhovat na konci nájmu, prostředník podnikne legální kroky k odstěhování, avšak pronajímateli je stále hrazeno nájemné. » Etická stránka. Mnoho pronajímatelů pociťuje osobní uspokojení nad tím, že pomáhá poskytovat bydlení skutečně potřebným. » Pomoc s rekonstrukcí. Některé obce poskytují půjčky a granty na rekonstrukci prázdných bytů za účelem pronájmu v rámci tohoto programu.  Příjem z nájmu je pro pronajímatele obvykle o % nižší, než je výše tržního nájemného, ovšem nižší výnos z nájmu vyvažují nižší náklady.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 14 Situace v ČR  Dosavadní praxe programů reintegrace domácností neřeší dostatečně problém sociálního a prostorového vyloučení, neboť se nedaří završit reintegrační proces získáním samostatného bydlení mimo sociálně vyloučené lokality (úspěšnost je kriticky nízká);  Nedostatečné zapojení neziskových organizací v oblasti zajišťování bydlení či prostřednictví (i když zvyšující se zájem);  Neochota obcí aktivně působit v této oblasti (i když více než dříve pronajímají pro účel tréninkového bydlení neziskovým organizacím, stále však nedostatečně);  Neexistence garančních schémat, pojišťovacího mechanismu, cílené veřejné podpory – nemožnost uplatnění modelu prostřednictví;  Nemožnost pobírání příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení v podnájemním vztahu či nemožnost získat peníze na opravy cizího majetku pro neziskové subjekty.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 15 Návrh nástroje - první skupina domácností  Poskytování garancí splácení nájemného soukromým pronajímatelům ze strany obcí a neziskových organizací – garance na 5 let, částečné prostřednictví, garantované bydlení » Podmínky pro pronajímatele: Byt bude splňovat minimální kvalitativní požadavky sociálního bydlení stanovené zákonem; Výše nájemného bude nejméně o 10 % pod úrovní obvyklého tržního nájemného pro srovnatelný byt ve stejné lokalitě a nesmí převyšovat medián tržního nájemného v dané obci; Akceptace znění nájemní smlouvy předložené obcí/neziskovou organizací, jež bude uzavřena mezi pronajímatelem a cílovou domácností, garantující cílové domácnosti: 1) dobu nájmu nejméně na 5 let; 2) změnu výše nájemného v budoucích letech pouze na základě navrženého systému (konstantní nájem, růst dle vývoje CPI, růst dle vývoje indexu cen stavebních prací apod.); 3) udělení výpovědi ze strany pronajímatele pouze v důvodech taxativně vymezených v zákoně; Akceptace znění garanční smlouvy (včetně povinnosti výpovědi); Umožnit přehlášení trvalého bydliště.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 16 Návrh nástroje - první skupina domácností » Podmínky pro cílovou domácnost (domácnosti, pro něž je trhem nabízené bydlení bez veřejné pomoci finančně nedostupné a které jsou na trhu bydlení z tohoto i jiných důvodů diskriminovány, avšak mají dostatečnou kompetenci k udržení dlouhodobého nájemního bydlení): Obec má právo zkoumat její příjmové a majetkové poměry při uzavření nájemní smlouvy, které budou následně k datu zkoumání explicitně uvedeny ve smlouvě o poskytnutí garancí uzavřené mezi cílovou domácností a obcí/neziskovou organizací, včetně uvedení sankcí v případě nepravdivé výpovědi; Výběr bytu z nabídky pouze těch soukromých pronajímatelů, kteří se na základě již uzavřených smluv s obcí/neziskovou organizací účastní garančního programu – nemohou si vybírat jakýkoliv byt zcela podle své vůle, ale nabídka pronajímatelů v databázi může být relativně široká; Pronajímatel a cílová domácnost nejsou v žádném příbuzenském vztahu; Pokud nemají členové cílové domácnosti trvalé bydliště v obci, pak by si na základě zařazení do programu museli trvalé bydliště přehlásit do příslušné obce; Akceptace znění nájemní smlouvy a zvláštní smlouvy o poskytnutí garance uzavřené s obcí. Smlouva s obcí bude obsahovat podmínky poskytnutí garance (příjmové a majetkové poměry, věk partnerů, bezdlužnost, reference od dřívějších pronajímatelů) a ustanovení o formě úhrady dluhu za nájemné, dojde-li ke dluhu a případné výpovědi z nájmu.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 17 Finanční stránka  Obce/neziskové organizace by se proti rizikům (neplacení nájemného, devastace bytu) pojistily prostřednictvím komerčního pojistného produktu  snadno kalkulovatelný náklad;  při předpokladu nájemného bytu 2+1 ve výši Kč 5-letá garance, pojistné ve výši nájemného za jeden měsíc Kč za celé období 5 let;  minimální investiční náklady spojené s výstavbou jednoho vstupního obecního bytu stejné velikosti se při předpokladu zabezpečení obecního pozemku zdarma pohybují okolo Kč (byt 50 m2, náklady výstavby Kč/m2); po odečtení dotace MMR ve výši Kč by činila anuitní splátka úvěru na krytí nákladů nekrytých státní dotací ( Kč, doba splatnosti 20 let, úroková sazba 6 %) přibližně Kč ročně, Kč za 5 let. Po odečtení nájemného vybraného z podporovaného bytu (pro byt 50 m2 ve výši Kč měsíčně, Kč za rok, Kč za 5 let) a přičtení minimálních nákladů (bez osobních nákladů) správy/údržby bytového fondu připadající na jeden byt (500 Kč měsíčně, Kč ročně, Kč za 5 let) by činily náklady Kč - minimálně 5krát vyšší  v případě koupě existujícího bytu (bez státní dotace, avšak za stejné nájemné jako soukromník) výsledek stejný – náklady Kč

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 18 Finanční stránka  Za stejnou částku veřejných prostředků by bylo možné za využití soukromého nájemního bytového fondu uspokojit ne jednu, ale pět domácností, přičemž obec/nezisková organizace by již měla pojištěna rizika proti nesplácení nájemného i poškození bytu, nemusela by pečovat o vlastní bytový fond (řešit stížnosti, provádět údržbu, mít významné osobní náklady, nezapočtené do výše uvedené kalkulace, spojené se správou bytů) a nenesla další rizika (ale také výnosy) vyplývající z vlastnictví bytů.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 19 Závěr k systému garantovaného bydlení  Má oporu v mnoha vyspělých zemích (efektivní, pro-tržní, moderní nástroj) – Francie, Belgie, Velká Británie, Irsko a další;  Využívá segmentu soukromého nájemního bydlení pro sociální účely, zvyšuje význam soukromého nájemního bydlení;  Pro cílové domácnosti zvyšuje nabídku výběru vhodného bytu a neomezuje ji pouze na obecní bytový fond – pro obce to znamená menší tlak na přidělování obecních bytů;  Jako pomoc směřující do oblasti nájemního bydlení napravuje vychýlení státní bytové politiky ve prospěch vlastnického bydlení a z důvodu, že se nejedná o zásadní zásah do trhu, nekřiví žádným zásadnějším způsobem preference v oblasti bydlení;  Jako pomoc směřující do oblasti nájemního bydlení je efektivnější (lépe zacílená) než pomoc směřující do oblasti pořízení vlastního bydlení;  MMR by mělo napomoci s vytvořením komerčního pojišťovacího produktu, kam by se obce mohly proti rizikům pojistit (riziko nesplácení nájemného a devastace bytu).

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 20 Návrh nástroje – druhá skupina domácností  Třístupňový model propustného bydlení » Cílová skupina: domácnosti s nedostatečnou kompetencí pro udržení dlouhodobého nájemního bydlení » princip individuálního postupu mezi jednotlivými stupni a průchod všemi stupni nemusí být podmínkou k získání samostatného nájemního bydlení. » intenzivnější spolupráce mezi příslušnými odbory města (místního odboru sociálních služeb a místního bytového odboru) a s místními neziskovými organizacemi zaměřenými na problematiku sociálního vyloučení; alternativně významné posílení role, aktivit i odpovědnosti neziskových organizací v oblasti poskytování a správy bydlení domácnostem ohroženým sociálním vyloučením. » Tři základní úrovně: 1.krátkodobé ubytování typu azylový dům, 2. tréninkové bydlení, 3. samostatné garantované bydlení (soukromé nájemní nebo obecní bydlení)

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 21 Tréninkové bydlení  Tréninkové bydlení zaměřené na klienty azylových domů po dosažení kompetence a lidi, kteří bydlí v nekvalitních komerčních ubytovnách  Předpokládá individuální intenzivní sociální práci s klientem před přestěhováním do tréninkového bydlení (zvýšení odpovědnosti, pochopení povinností nájemníka a nutnosti jejich plnění, zvládání vedení rodinného rozpočtu).  Podmínkou programu pro klienta je aktivní spolupráce s terénními pracovníky, aktivní hledání zaměstnání či absolvování rekvalifikačních kurzů, nulový dluh na nájemném (případně aktivní splácení vzniklého dluhu).  Tréninkové bydlení formou nájemní nebo podnájemní smlouvy - zpravidla půlroční s možností prodloužení na dobu maximálně dvou let.  Tréninkové bydlení by se z hlediska standardů poskytnutého bydlení nikterak nelišilo od bydlení ve standardním nájemním bytě  V případě nutnosti může být nezisková organizace nebo obec pro první fázi tréninkového bydlení zvláštním příjemcem dávek státní sociální podpory spojených s úhradou nákladů na bydlení.  Zajištěn přechod z tréninkového bydlení do garantovaného bydlení (soukromých pronajímatelů, obcí)

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 22 Tři základní koncepty tréninkového bydlení  Tréninkové bydlení v bytech vlastněných neziskovou organizací. Klient je nájemníkem, pronajímatelem je nezisková organizace.  Tréninkové bydlení v bytech vlastněných obcí. Klient je nájemníkem, pronajímatelem je obec.  Tréninkové bydlení v bytech najímaných neziskovou organizací od jiných pronajímatelů. Klient je podnájemníkem, nájemníkem je nezisková organizace, pronajímatelem je obec nebo soukromý pronajímatel – pronajímatel získává implicitní garanci platby nájemného.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 23 Závěr k systému vícestupňového bydlení  Ačkoliv koncept „housing first“ dosahuje ve vyspělých zemích lepších výsledků, vzhledem ke specifikům v ČR je vhodnější flexibilní systém vícestupňového bydlení.  Důležitou součástí je stupeň tréninkového bydlení.  Předpokládá větší zapojení neziskových organizací, než je dnes obvyklé.  Neziskové organizace ve spolupráci s obcí by měly zajistit přechod do nevyloučeného dlouhodobého nájemního bydlení (garantované bydlení).  Dodatečné náklady tréninkového bydlení a individuální sociální práce: přijetí nových forem sociální práce a jejich financování v rámci zákona o sociálních službách ze zdrojů MPSV a krajů.

Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením – mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR Debata se zástupci neziskového sektoru, Praha, Oddělení socioekonomie bydlení Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 24 „Nová“ role neziskových organizací  Aktivní role v modelu částečného prostřednictví, zajišťování garantovaného bydlení v segmentu soukromého (obecního) nájemního bydlení, poskytování garancí;  Aktivní role při zajišťování tréninkového bydlení – vlastnictví nebo pronájem bytů pro účel tréninku kompetencí;  Vlastnictví a správa dočasných (azylových) forem bydlení;  Výhledově: vlastnictví a správa sociálních a podporovaných (dlouhodobých) nájemních bytů (alt. původních obecních bytů).  Vlastnictví bytového fondu zvyšuje ekonomickou soběstačnost a posiluje finanční stabilitu neziskového sektoru – organizace se stávají privátními aktéry (investory) se sociálním cílem; díky vlastní nájemní politice realizují výnosy, které zpětně vkládají do naplnění sociálních cílů;  Aktivnější role neziskových organizací v oblasti bydlení zvyšuje jejich váhu při politickém vyjednávání, možnost účinnějšího lobování, prosazení vlastních zájmů (dnes spíše ve prospěch obcí);  Aktivnější role neziskových organizací vytváří nová pracovní místa.

Děkuji za pozornost.