1). Základní informace Dětství a mládí Mimoliterární život Dílo - rozbory jednotlivých děl (Childe Haroldova pouť, aj.) Smrt a její okolnosti Vliv do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Advertisements

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Jaroslava Haška.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
RUDOLF II..
Staré pověsti české Alois Jirásek
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Trestní zodpovědnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Úvodní a seznamovací hry
Pohádky v nás.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_08_Literatura 19. století Romantismus
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Žít svůj život naplno.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
Životní cyklus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Magnetické vlastnosti látek
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ŽENA MEZI K V Í T Í M V.B.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
Transkript prezentace:

1)

Základní informace Dětství a mládí Mimoliterární život Dílo - rozbory jednotlivých děl (Childe Haroldova pouť, aj.) Smrt a její okolnosti Vliv do budoucnosti Shrnutí Zdroje 2)

* 22. leden 1788 † 19. duben 1824 básník, filhelén, romantik jeden z největších evropských básníků romantismu proslul i svým divokým stylem života – extravagance, skandály „Je šílený, zlovolný a je nebezpečné ho znát.“ Caroline Lambová, bývalá milenka 3)

označení lord (šlechtický titul), rodina měla špatnou pověst otec brzy opustil rodinu, zanechal dluhy matka trpěla hysterií, psychicky nemocná trpěl vrozenou nemocí nohy, i přesto však měl skvělou kondici jeho chůva mu traumatizovala život; promiskuita, výstřednosti s přáteli ze studií podnikli dvouletou cestu po Evropě „Láska se rodí z maličkostí, z nichž žije a pro ně umírá.“

díky titulu se směl účastnit zasedání mezi lordy hájil práva dělníků, zavrhoval zavádění strojů, proti trestu smrti sportovní výkony, sečtělost, duševní schopnosti střet snů s realitou přátelství s P. B. Shelleym – ovlivnilo jej 3 roky žil v Itálii byl obviněn z incestu a sodomie „Mužova láska a jeho život nejsou totéž, ženina láska je její celá existence.“ 4) Geografická mapa Řecka

odkazuje převážně na jím prožité věci pesimismus, melancholie rozpor člověka s reálným světem boj člověka za lidská, přirozená práva „byronská povídka“ = proti společenským konvencím, tyranii „To, co nás činí v lásce šťastnými, je nešťastná láska.“ vedlejší díla: Džaur, Kain, Korzár, Vězeň chillonský 5) Portrét od Thomase Phillipse

lyricko-epická romantická sbírka, 4 části osamělý poutník bloudící Evropou, hledá klid úvahy nad historií a náhledy do budoucnosti Haroldova cesta končí na ostrově – vytoužený klid zejména oblíbená – 3. a 4. část – setkání se Shelleym 6) Pomyslný vrchol příběhu – klid, ráj „Strašné je, že není možno žít ani s ženami, ani bez nich.“

7) Childe Haroldova pouť – 1.vydání (1812)

satirický pikareskní epos uvolněná realistická tvorba Don Juan představen jako rouhač, nikoliv rebel 8) 9)

filozofická dramatická báseň na faustovské téma formuluje základní lidské otázky hledá odpovědi Manfred se chce zbavit pocitu ze smrti milované Astarté kladen důraz na otázky etické odpovědnosti 10) 11) Alpská příroda ve Švýcarsku12)

po pobytu v Itálii a milostných patáliích odjel do Řecka r se nechal kooptovat do řeckého výboru v únoru 1824 dostal záchvat, po několika týdnech zemřel „Na životě je nejstrašnější, že člověk může sebe sama nejvíce milovat a přitom k sobě nemít ani špetku úcty.“ 13) Lord Byron u Messolonghi

stal se inspirací pro mnoho autorů vynikal především v nebojácnosti vyjádřit nesouhlas pesimismus x víra v možnost lepšího života působil „protiproudově“, i přesto neopomínal etiku, slušnost Inspirace = A. S. Puškin, E. A. Poe, K. H. Mácha - Máj „Nikde nevidím nikoho, kdo by si manželstvím polepšil. Všichni moji ženatí vrstevníci jsou plešatí a nespokojení.“

jeden z nejvýznamnějších romantických autorů Evropy rebelský život – promiskuita, výstřednost, extravagance morálně špatné dětství, vrozená nemoc nohy v mládí absolvoval cestu po Evropě = inspirace pro jeho tvorbu angažoval se v politice, mezinárodních vztazích v dílech – boj za práva člověka, svobodu; hledá klid přátelství s P. B. Shelleym dílo: Childe Haroldova pouť, Don Juan, Manfréd, Džaur, Kain „Noc ukazuje hvězdy a ženy v lepším světle.“

Bibliografické: POLÁŠKOVÁ, Taťána. Literatura pro 2. ročník středních škol. Vyd. 1. Brno: Didaktis, ISBN str. 42, 43 Internetové: George Gordon Byron. [online] [cit ] Dostupné z: history.sweb.cz/byronz.htmlhttp://royal- history.sweb.cz/byronz.html [online] [cit ] Dostupné z: [online] [cit ] Dostupné z: [online] [cit ] Dostupné z: byron/ byron/

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) 10) 11) 12) 13) Lord_Byron_at_Missolonghi.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/Lord_Byron_at_Missolonghi.jpg/300px- Lord_Byron_at_Missolonghi.jpg

Vojtěch Kunc, „Nic nás nepřibližuje víc k nebi než láska.“