Strukturální fondy EU na zdravotnictví v rozpočtovém období 2007-2013 Ministerstvo zdravotnictví ČR Tisková konference, 17.10.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Priority a možnosti v programovém období a hlavní změny oproti programovému období prosince 2014, Liberec JUDr. Olga Letáčková.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Setkání se starosty měst a obcí MSK, Využití strukturálních fondů v Moravskoslezském kraji v roce 2009 Zpracovala: Ing. Silvie Szwedová útvar.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Integrovaný operační program (IOP) Oblast intervence 3.2 Služby v oblasti veřejného zdraví Programové období
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Kroky realizace Národní strategie elektronického zdravotnictví Jiří Borej PSP ČR – 26. schůze Výboru pro zdravotnictví Praha 3. prosince 2015.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Čerpání prostředků z fondů EU na území Jihočeského kraje Ing. Petr Maroš vedoucí Odboru evropských záležitostí.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Tvorba Národní strategie elektronického zdravotnictví České Republiky 2015 – 2020 Prezentace pro Zdravotní výbor PSP ČR 27. ledna
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Tento Projekt technické pomoci 6.1 Ministerstva zdravotnictví je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Služby v oblasti.
Struktura financování VVŠ RNDr. Alexander Černý Výjezdní zasedání managementu UTB ve Zlíně dne 20. března 2013.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Úřad práce České republiky
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Aktuální informace o KAP a MAP
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Inovační potenciál České republiky
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evropská územní spolupráce
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Základní informace o programu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ministr práce a sociálních věcí
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Strukturální fondy EU na zdravotnictví v rozpočtovém období Ministerstvo zdravotnictví ČR Tisková konference,

▪ Evropská unie 1. Strukturální fondy alokované do jednotlivých členských států 2. Přímé financování z Bruselu /např. 6. rámcový program, 7. rámcový program, komunitární programy/ ▪ Finanční mechanismus EHP/Norsko Finanční zdroje poskytované ze zdrojů Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Izraele a Švýcarska Zdroje financování ze zahraničí

 Financovatelnost z pohledu EU Strategické obecné zásady Společenství (SOZS)Strategické obecné zásady Společenství (SOZS)  Politická vůle na úrovni vlády Národní rozvojový plán (NRP)Národní rozvojový plán (NRP) Národní strategický referenční rámec (NSRR)Národní strategický referenční rámec (NSRR)  Meziresortní negociace Řídící a koordinační výbor (RKV), Pracovní skupinyŘídící a koordinační výbor (RKV), Pracovní skupiny Operační programyOperační programy Rozhodování o oblastech podpory ze SF EU

below 75% in EU25 statistical effect below 75% in EU15 above in EU25 "naturally" above 75% because of growth other regions Index EU 25 = 100 Source: Eurostat Geographical concentration Regions below or close to 75% threshold GDP/head average

 Zdravotnictví jako takové nepatří mezi priority Evropské unie  Rozhodnutí o prioritě zdravotnictví je ponecháno na členských státech  Je tedy na České republice jakou prioritu zdravotnictví přidělí.  Priority formulované minulou vládou ČR zdravotnictví za prioritu nepovažovaly! Strukturální fondy rozděluje vláda ČR

 Čerpání v minulém programovacím období 2004 – 2006 ČR = 0 Eur Kontrast s Portugalskem (700 mil. EUR) nebo i Polskem (200 mil. Eur)Kontrast s Portugalskem (700 mil. EUR) nebo i Polskem (200 mil. Eur)  Nenavržen samostatný OP pro zdravotnictví Kontrast např. se Slovenskem - OP ZdravotníctvoKontrast např. se Slovenskem - OP Zdravotníctvo Zdravotnictví součástí Integrovaného OP (IOP)Zdravotnictví součástí Integrovaného OP (IOP)  Alokace podle návrhu vlády ČSSD byla v hrubém nesouladu se situací a potřebami zdravotnicví v ČR Celkově v období : 2,17 mld Kč, Celkově v období : 2,17 mld Kč, (cca 300 mil. Kč ročně)! (cca 300 mil. Kč ročně)! Strukturální fondy rozděluje vláda ČR

ŘKV - 1. jednání , zatím se sešel 7x ŘKV - 1. jednání , zatím se sešel 7x SOZS - poslední verze z SOZS - poslední verze z NRP - vládou vzat na vědomí NRP - vládou vzat na vědomí NSRR - připraven k předložení vládě NSRR - připraven k předložení vládě  Opy - meziresortního připomínkového řízení – projednání vládou ČR do konce října !  Schválení Operačních programů Evropskou komisí  Vláda a resorty měly pouze 1 měsíc na úpravu priorit a alokací Strukturální fondy rozděluje vláda ČR - harmonogram

 Klíčovým operačním programem zůstává Integrovaný operační program (v gesci MMR)  Vytvoření samostatné oblasti intervence – Služby v oblasti veřejného zdraví  Identifikace a zakomponování e-health aktivit v rámci priority Modernizace veřejné správy v IOP  Vyjednaná alokace v rámci IOP: 12 mld. Kč Strukturální fondy pro zdravotnictví – návrh vlády ČR

IOP – Služby v oblasti veřejného zdraví 1. Modernizace a inovace infrastruktury pro veřejné zdraví (zejména obměna přístrojů v síti zdravotnických zařízení) 2. Prevence zdravotních rizik, rehabilitace a následná péče (centra zdravého životního stylu, standardy kvality a rovnoměrná dostupnost následné péče a rehabilitací) 3. Řízení kvality a nákladovosti v systému veřejného zdraví (kontrola efektivity vynakládaných prostředků v oblasti veřejného zdraví, standardy kvality poskytované zdravotní péče)

 Implementace elektronického identifikátoru zdravotnického profesionála  Implementace elektronického identifikátoru pojištěnce  Zavedení elektronické preskripce;  Zavedení „bezpapírového“ zdravotnického zařízení, včetně potřebné míry digitalizace  Projekty pro umožnění sdílení elektronické dokumentace  Rozšíření využívání bezdrátových a vysokorychlostních komunikačních technologií  Vytváření národních referenčních center;  Vytváření, modernizace a standardizace národních registrů s napojením na registry EU  Projekty předpokládající využívání telemedicíny  národní portály (Public Health Portal)  projekty standardní komunikace poskytovatelů a plátců zdravotní péče s laickou veřejností IOP – Modernizace veřejné správy – Elektronické zdravotnictví (e-health)

Ostatní operační programy s projekty zdravotnictví 1. OP Výzkum, vývoj pro inovace (MŠMT ČR)  Zefektivnění vzdělávání a zpřístupnění znalostí  Podpora ekologických a netechnických inovací Typové podporované oblasti ve zdravotnictví:  Podpora uplatnění inovací  Produkce a transfer poznatků výzkumu a vývoje ve zdravotnictví 2. OP Rozvoj lidských zdrojů a zaměstnanost (MPSV ČR)  Posílení integrace osob ohrožených sociálním vyloučením, rozvoj institucí a kvality služeb zaměřených na sociální integraci a kvality služeb zaměřených na sociální integraci  Bezpečnost práce a ochrana zdraví při práci Typové podporované oblasti ve zdravotnictví:  Integrace zdravotně postižených osob do pracovního procesu  Podpora poskytování zdravotní a sociální péče seniorům  Podpora ošetřovatelské péče

3. OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (MŠMT ČR) OP Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV ČR) OP Lidské zdroje a zaměstnanost (MPSV ČR)  Zvyšování odborné kvalifikace pracovní síly v průběhu produktivního věku  Rozvoj lidských zdrojů Typové podporované oblasti ve zdravotnictví:  Vzdělávání zdravotnických pracovníků  Kvalifikační programy pro zdravotnické pracovníky  Vzdělávací programy podpory veřejného zdraví a prevence nemocí  Vzdělávání manažerů v oblasti zdravotnictví Ostatní operační programy s projekty zdravotnictví

4. OP Životní prostředí (MŽP ČR)  Ochrana vod a ovzduší, udržitelné využívání přírodních zdrojů  Průmyslové znečištění a nakládání s odpady (Odpady a staré ekologické zátěže, Snižování enviromentálních rizik a omezování průmyslového znečištění) Typové podporované oblasti ve zdravotnictví:  Problematika nemocničních odpadů  Opatření v oblasti ochrany proti hluku  Čističky odpadních vod zdravotnických zařízení  Energetické úspory (zateplování, výměna oken apod.)  Očekávaná alokace v ostatních OP: 8 – 10 mld. Kč Ostatní operační programy s projekty zdravotnictví

Regionální operační programy (ROP) – zdravotnictví  Zdravotnictví na úrovni území kraje je jednou s intervencí ROPu;  V gesci krajů je připraveno celkem 7 ROP – ve všech je umožněno čerpat prostředky pro témata zdravotní a sociální péče;  Spolupráce Ministerstva zdravotnictví se všemi účastníky systému v rámci aktivit v oblasti veřejného zdraví, včetně aktivit realizovaných v rámci ROPů (např. oblasti ICT, řízení kvality, nákladovosti, IZS atd.)

20 2 Celková alokace centrálních OP na zdravotnictví v Ročně 2,5 – 3 mld Ročně 2,5 – 3 mld Bez ROP Bez ROP Roční výdaje na investice kapitoly MZ: 2,4 mld Roční výdaje na investice kapitoly MZ: 2,4 mld Prostředky na kofinancování v návrhu SR 2007 Prostředky na kofinancování v návrhu SR 2007 (v mld. Kč)