Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“ 31.3.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

INFORMACE K FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ve Zlínském kraji od roku 2015 Setkání poskytovatelů sociálních služeb ve Zlínském kraji dne , Zlín.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ve Zlínském kraji v roce 2015 Setkání poskytovatelů sociálních služeb ve Zlínském kraji dne Sál A, 15. budova.
Pravidla tvorby a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji a jejich implementace v rámci tvorby sítě 2015 – 2016 a dotačním řízení na.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Vymezení služeb pro stanovení vyrovnávací platby
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Mezinárodní spolupráce Informace o změnách v systému sociálních služeb a o zahraniční spolupráci Kraje Vysočina.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Individuální projekt Jihomoravského kraje OP LZZ Zajištění vybraných sociálních služeb na území Jihomoravského kraje pracovní seminář 3. března 2010 Tento.
Jednání MT KP Ostrava Domov na Liščině od 9:00.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje D. Vrána.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jednání Kolegia pana radního K 21 v rámci KKS dne
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Informační schůzka k podávání žádostí o finanční podporu z rozpočtu JMK v souladu s ustanovením § 105 zákona č.108/2006 Sb., o sociálních službách
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Změna systému financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji v roce 2016 v návaznosti na aplikaci pravidel veřejné podpory Ing. Jan Tuček
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Semináře pro poskytovatele sociálních služeb v rámci projektu „Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji“
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
P r o č to všechno děláme? Chceme:
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Ing. Stanislava Správková
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“

Financování sociálních služeb ve Zlínském kraji 1.Datová informační základna – jednotný systém sběru dat od poskytovatelů prostřednictvím aplikace Zlínského kraje KISSOS, ze které kraj analyzuje průměrné (obvyklé) náklady/výnosy služeb 2.Vytvořený systém vyhodnocování dat – benchmarking 3.Definovaná Síť sociálních služeb Zlínského kraje

1. Jednotná datová základna = Informační systém Zlínského kraje zapojeni jsou poskytovatelé sociálních služeb působící na území ZK, kteří mají zájem být zařazeni do Sítě sociálních služeb v kraji KISSOSdata vyplňuje poskytovatel za každou sociální službu, kterou poskytuje a to prostřednictvím aplikace KISSOS = Krajský informační systém sociálních služeb ve ZK realizováno od roku 2009

2. Hodnocení sociálních služeb hodnocení a srovnávání jednotlivých sociálních služeb probíhá dle nastavených parametrů systém parametrů je jednotný pro všechny sociální služby, hodnoty jsou stanoveny individuálně pro jednotlivé druhy služeb při stanovování hodnot v rámci parametrů se vychází ze skutečných údajů od poskytovatelů SSL = benchmarking pouze služby, které byly na základě parametrů vyhodnoceny jako efektivní, dostupné, potřebné, mohou být zařazeny do Sítě sociálních služeb a získat finanční podporu

Parametry Sítě sociálních služeb ve ZK vybrané ukazatele, které slouží jako kvantitativní indikátory služby základ hodnocení služeb je postaven na jednoduchých výpočtech a)parametru efektivity b)parametru dostupnosti a potřebnosti c)parametru předpokladů kvality d)parametru specifik

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve ZK pro období 2012 – 2015, jehož prováděcím dokumentem je Akční plán rozvoje sociálních služeb ve Zlínském kraji pro rok 2015 Akční plán obsahuje aktualizovaný finanční výhled a opatření vycházející z nastavených priorit, aktualizace příloh plánu (kategorie B,C) nezbytnou součástí je vymezení Sítě sociálních služeb kraje, která bude podporována finančními prostředky 3. Definovaná Síť sociálních služeb ZK

Další využití dat z aplikace KISSOS 1.modelová struktura financování sociálních služeb 2.specifikace parametrů Sítě sociálních služeb 3.elektronický katalog sociálních služeb 4.nastavení územního modelu sítě sociálních služeb (rozmístění a kapacity sociálních služeb na daném území na základě objemu disponibilních finančních prostředků)

Východiska k stanovení finanční podpory U každého druhu sociální služby na území Zlínského kraje, na základě analýz z dat všech poskytovatelů sociálních služeb Zlínského kraje, zpracován mechanismus způsobu výpočtu vyrovnávací platby dle modelu: Celkem 53 modelových variant v závislosti na druhu, cílové skupině a kapacitě služby. Lůžko/ úvazek v přímé péči Náklady základní činnosti Uživatelé, zdravotní pojišťovny, ostatní zdroje Lůžko/ úvazek v přímé péči dle AP Podíl veřejných zdrojů 5.definován mechanismus výpočtu vyrovnávací platby 4.stanovena maximální kapacita služby 3.stanoveny obvyklé výnosy služby 2.stanoveny obvyklé náklady / na jednotku služby 1. stanovena jednotka služby

Východiska pro stanovení finanční podpory veřejné zdroje = stát, kraj, obce Nastavení předpokladu % podílů financování sociálních služeb ze státního rozpočtu, rozpočtu ZK, rozpočtu obcí: zohledněn charakter, druh sociální služby a cílové skupiny soulad s principy financování definovanými MPSV

10% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% Průměrná výše financování sociálních služeb z USC v % z celkových nákladů služeb.. Vstupní data: 2013 skutečnost 2014 plán 2015 projektovaný podíl Kč Kč Kč Absolutní výše prostředků vynaložených z USC na financování sociálních služeb za roky Financování sociálních služeb ze strany samospráv v letech 2013 – 2015 Skutečnost v roce 2013

Zásadním dokumentem Zlínského kraje, jež vznikl v souvislosti s přechodem financování sociálních služeb na Zlínský kraj od je „METODIKA pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje z programu Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2015“ schválená Zastupitelstvem Zlínského kraje dne , usnesením č. 0364/Z13/14. METODIKOU je řešen konkrétní proces a detaily poskytování prostředků k financování poskytovatelů sociálních služeb v roce 2015, které na jejich financování Zlínský kraj obdrží ze státního rozpočtu, tj. postup pro podání žádosti, pravidla a podmínky pro čerpání, kontrolu a finanční vypořádání.

Financování sociálních služeb ve Zlínském kraji v roce 2015 – modelová struktura - příklad DRUH SLUŽBY CÍLOVÁ SKUPINA DLE PLÁNU ZÁKLADNÍ JEDNOTKA SLUŽBY OBVYKLÝ NÁKLAD/ZÁKLA DNÍ JEDNOTKA % PODÍL STÁTNÍ ROZPOČET (ZK) % PODÍL ÚSC % PODÍL UŽIVATEL É % PODÍL FZP % PODÍL OSTATNÍ VÝNOSY DOMOVY PRO SENIORY (DO 50 LŮŽEK) SENIOŘILŮŽKO %5%63%6%3% AZYLOVÉ DOMY PRO MUŽE A ŽENY BEZ PŘÍSTŘEŠÍ OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM LŮŽKO %5%25%0%5% NÍZKOPRAHOVÁ DENNÍ CENTRA OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PŘEPOČTENÝ ÚVAZEK V PP %15%0% 5% DOMOVY PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM (DO 50 LŮŽEK) OSOBY SE ZPLŮŽKO %2%50%4%3% TERÉNNÍ PROGRAMY PRO DĚTI RODINY S DĚTMI PŘEPOČTENÝ ÚVAZEK V PP %15%0% 5% TÝDENNÍ STACIONÁŘEOSOBY SE ZPLŮŽKO %5%46%0%3%

Financování sociálních služeb ve Zlínském kraji v roce 2015 Poskytovatelé sociálních služeb, kteří zajišťují Síť sociálních služeb dle Akčního plánu pro rok 2015 jsou pověřeni k poskytování služeb obecného hospodářského zájmu pro zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2015 ( pověření na 1 rok) – od –Uvedený dokument vymezuje – zjednodušeně řečeno - vztahy mezi krajem a poskytovatelem sociálních služeb. Je schvalován vždy příslušným orgánem kraje. Financování v roce 2015 probíhá vyrovnávací platbou

Vyrovnávací platba Neziskové organizace: Veřejnoprávní smlouva Odkaz na pověření Poskytnutí finančních prostředků - dotace Příspěvkové organizace Veřejnoprávní smlouva Odkaz na pověření Poskytnutí finančních prostředků – příspěvek

Kontrola v průběhu poskytování podpory Předběžná – provádí ji pracovníci Odboru sociálních věcí KÚZK před Pověřením poskytovatele SSL a uzavřením Veřejnoprávní smlouvy Průběžná – je prováděna v průběhu období trvání Veřejnoprávní smlouvy až do doby vyúčtování finanční podpory a jejího vypořádání Následná – je prováděna po vyúčtování finanční podpory a jejího vypořádání o Je prováděna jako: Administrativní kontrola Kontrola na místě

Kontrola v průběhu poskytování podpory Průběžná – je prováděna v průběhu období trvání Veřejnoprávní smlouvy až do doby vyúčtování finanční podpory a jejího vypořádání. Rozpočet sociální služby a jeho změny Poskytovatel sociální služby je povinen Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Zlínského kraje předložit: rozpočet sociální služby ve stanovené tj. náklady a výnosy dle zdrojů v souladu s účetní legislativou) 3 x promítnutí úprav rozpočtu v termínu do 30. dubna 2015, následně jeho změny v termínech do 31. července 2015 a do 10. listopadu 2015.

Témata v souvislosti s poskytovanou veřejnou podporou Obvyklé náklady služeb ? Základní činnosti služeb ? Koordinační role při poskytování veřejných podpor – role kraje ? Přiměřený zisk ?

Děkuji za pozornost Mgr. Jana Chovancová vedoucí Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Zlínského kraje tel: