Projekty přeshraniční spolupráce v oblasti dopravy Petr Šenk Divize lidského faktoru v dopravě a modelování dopravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize: Dopravní infrastruktura a životní prostředí.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
O33 – Oblast průzkumů v dopravě, statistiky a analýzy dopravních nehod
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 ENVIRONMENTÁLNÍ ŘÍZENÍ MĚST se zaměřením na energetický management PORSENNA o.p.s.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Problematika IDS na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice doc. Ing. Pavel Drdla, Ph.D. Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Plán udržitelné městské mobility Olomouce z pohledu zpracovatele
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Výbory a pracovní skupiny
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Role SVAZU při podpoře městské mobility
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Zkušenosti s efektivním řízením provozu v úsecích s dočasným omezením
Transkript prezentace:

Projekty přeshraniční spolupráce v oblasti dopravy Petr Šenk Divize lidského faktoru v dopravě a modelování dopravy

Obsah prezentace 1.Specifika dopravního plánování v příhraničních regionech 2.Příklad spolupráce v příhraničních regionech CZ-SK- AT-HU 3.Příležitosti pro české a slovenské příhraniční regiony 4.Představení dalších aktivit Centra dopravního výzkumu, v.v.i.

Specifika dopravního plánování v příhraničních regionech

Dopravní plánování v příhraničí Dopravní plánování v příhraničních regionech je aktuální výzvou dopravního výzkumu. Současné nástroje pro dopravní plánování (dopravní modely) jsou z administrativních a finančních důvodů vymezeny hranicemi regionu nebo státu Přeshraniční dopravní vztahy jsou modelovány velmi zjednodušeně a nepřesně Mnohé důležité fenomény typické pro příhraniční regiony zůstávají opomíjeny

Specifika příhraničních regionů Nekonzistentní nebo chybějící data o dopravní nabídce a poptávce Vliv státní hranice na prostorovou hybnost obyvatel  Pozitivní, např. rozdíl v příjmech / cenách  Negativní, např. jazyková bariéra, administrativní bariéra, neznalost prostředí (atraktorů) za hranicemi, atd.

Důsledky Systematické podhodnocení každodenní přeshraniční mobility obyvatel příhraničních oblastí Nižší investice státu do rozvoje infrastruktury v příhraničních oblastech Úbytek obyvatel v příhraničních oblastech se zhoršenou dopravní dostupností

Příklad spolupráce v příhraničních regionech CZ-SK-AT-HU

Dopravní model AT-SK-HU-CZ Multimodální přeshraniční dopravní model regionu CENTROPE (AT-SK-HU-CZ) Financování: + národní zdroje

Dopravní model AT-SK-HU-CZ Cíle projektu: 1)Iniciace spolupráce při přeshraničním plánování

Dopravní model AT-SK-HU-CZ Cíle projektu: 2)Iniciace spolupráce mezi odborníky z oblastí dopravního plánování a modelování dopravy, politiky, správci infrastruktury a veřejnými dopravci 3)Transfer know-how a dobré praxe 4)Výzkum v oblasti modelování přeshraniční dopravní poptávky 5)Vytváření příležitostí k získávání prostředků k financování navazujících synergických projektů

Modelovaná oblast AT-SK

Modelovaná oblast AT-SK-HU

Modelovaná oblast AT-SK-HU-CZ

Další projekty přeshraniční spolupráce BRAWISIMO – Studie dopravního chování v regionu Bratislava-Vídeň Rozsáhlý průzkum dopravního chování zaměřený na přeshraniční mobilitu ERRAM - Prostorová analýza dostupnosti území pomocí rastrového modelu Vytvoření jednotného formátu sdílení prostorových dat pro územní plánování

Příležitosti pro české a slovenské příhraniční regiony

Témata Přeshraniční dopravní model CZ-SK Studie dopravní dostupnosti a ekonomického rozvoje příhraničí SUMP – plány udržitelné městské mobility

Představení dalších aktivit Centra dopravního výzkumu, v.v.i.

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. NAŠE ZNALOSTI VAŠÍM ZDROJEM

Základní informace veřejná výzkumná instituce od roku 2007 rok založení: 1954 sídlo: Brno, Líšeňská 33a NAŠE ZNALOSTI VAŠÍM ZDROJEM

Činnost organizace výzkumná a vývojová činnost s celostátní působností pro všechny druhy dopravy spolupráce s Ministerstvem dopravy, Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem vnitra, … mezinárodní spolupráce (VB, USA, Norsko, Čína, Slovensko, Německo) přínos pro rozvoj dopravního sektoru Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Organizační struktura Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Vedení instituce Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., prof. Ing. Karel Pospíšil, Ph.D., MBA ředitel instituce Ing. Rudolf Cholava ředitel pro výzkum a vývoj Ing. Jiří Kudláček ředitel pro ekonomiku a správu Ing. Martin Pípa ředitel divize rozvoje dopravy Ing. Jiří Jedlička ředitel divize dopravní infrastruktury a životního prostředí Ing. Jindřich Frič, Ph.D. ředitel divize bezpečnosti a dopravního inženýrství Ing. Petr Šenk, Ph.D. ředitel divize lidského faktoru v dopravě a modelování dopravy

Divize rozvoje dopravy ředitel: Ing. Martin Pípa Hlavní činnost divize: rozvoj dopravního sektoru zpracování expertních posudků pro Ministerstvo dopravy poskytování podpory orgánům, zajišťující státní odborný dozor GIS (geografické informační systémy) a ITS (inteligentní dopravní systémy) podpora nemotorové dopravy problematika udržitelné dopravy ve městech Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí ředitel: Ing. Jiří Jedlička 1.Oblast dopravní infrastruktury problematika systému hospodaření s vozovkami, diagnostika vozovek výzkum materiálů a technologií využívaných na stavbách dopravní infrastruktury testování betonů a malt, zemního tělesa dopravních staveb, především testování konstrukcí a materiálů Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

2. Oblast dopravy a životního prostředí problematika nadměrného hluku z dopravy a opatření vedoucí k jeho snížení. hodnocení zátěže životního prostředí a zdraví člověka v důsledku působení škodlivých látek z dopravy a v důsledku zavádění a využívání alternativních paliv. modelování dopravy a emisí. vytváří podmínky pro zachování potřeb současné generace bez ohrožení potřeb generací příštích. Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí

akreditovány pro zkoušení zemin, kameniv, betonů a malt, podkladních vrstev a vozovek pozemních komunikací v roce 2012 prošly laboratoře recertifikací dle normy ČSN EN ISO/TEC 17025:2005 Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., Divize dopravní infrastruktury a životního prostředí 3. Laboratoře dopravní infrastruktury a životního prostředí

Divize bezpečnosti a dopravního inženýrství ředitel: Ing. Jindřich Frič, Ph.D. Hlavní činnost divize: řešení bezpečnosti silničního provozu a zklidňování dopravy dopravně bezpečnostní expertízy a analýzy audity bezpečnosti a bezpečnostní inspekce řešení nehodových lokalit koncepce dopravních systémů podpora pěší a cyklistické dopravy ekonomické analýzy Od června roku 2012 nabídka Akreditovaného školení auditorů bezpečnosti pozemních komunikací, více na Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Divize lidského faktoru v dopravě a dopravního modelování ředitel: Ing. Petr Šenk, Ph.D. Hlavní činnost divize: bezpečnost dopravy z pohledu účastníka dopravy dopravní plánování a modelování dopravy řízení dopravy urbanismus a sociologie měst Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Systém managementu kvality ISO zaveden systém managementu kvality pro základní (výzkumnou a servisní) činnost podle mezinárodních kritérií ČSN EN ISO 9001:2009 platnost stávajícího certifikátu do Kontaktní informace: Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.,

Děkuji vám za pozornost! Kontaktní informace: Ing. Petr Šenk, PhD. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Líšeňská 33a, Brno telefon: