Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Organizace soudnictví v ČR
15. Moc soudní a výklad práva
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Soudnictví Pojem, právní úprava, druhy, organizace a činnost soudů, obsazení soudů, právní postavení soudců a přísedících.
Kontrola veřejné správy
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
Subjekty trestního řízení
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Organizace soudů v ČR a základní principy soudní organizace
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_06.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_06.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zákon o svobodném přístupu k informacím
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05 Soustava soudů Téma sady:Člověk a právo Obor, ročník:Obchodní akademie, 3. ročník, Ekonomické lyceum 3. ročník Datum vytvoření:únor 2013 Anotace:Soustava soudů, úloha soudů, základní charakteristika. Metodický obsah:Výklad nového učiva

Soustava soudů, základní principy Ústavní soud – zvláštní postavení Soudy civilní - občanské Soudy trestní Soudy správní Ochrana práv Svobodný přístup k soudu Nezávislost soudů Nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci Rozhodování senátem a samosoudcem

Soustava soudů Nejvyšší soud ČR Vrchní soudy Krajské soudy Okresní soudy

Soudní řízení Občanské soudní řízení (civilní řízení) soudy rozhodují o právech a povinnostech osob v občanském, pracovním právu (upravuje občanský soudní řád), přímé řešení sporu o právu jeho rozhodnutím, stát má pouze funkci řešení právního konfliktu (vystupuje zde jako nezávislý třetí subjekt). Trestní řízení soud vydává rozhodnutí o trestu a vině; stát tak plní funkci nejen řešení právních konfliktů, ale i ochrany společnosti proti kriminalitě.

Správní soudní řízení zrušení nezákonných právních aktů; rozhoduje o žalobách osob, které se domáhají ochrany před nezákonným rozhodnutím nebo postupem orgánu veřejné moci; zrušení nezákonných správních aktů. Nejvyšší správní soud dále rozhoduje ve věcech volebních, ve věcech rozpuštění politických stran a politických hnutí, pozastavení nebo znovuobnovení jejich činnosti.

Okresní soudy Řízení prvního stupně ve věcech trestních i civilních. Činnosti Provádí soudní řízení v prvním stupni ve věcech trestních, občanskoprávních, exekučních, dědických, věcech opatrovnictví. Přijímá žádosti o informace podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v podmínkách resortu Ministerstva spravedlnosti. Řízení probíhá: senátem, (složený z 1 soudce a 2 přísedících u trestního řízení) v ostatních případech samosoudcem.

Krajské soudy Pokud v prvním stupni rozhodoval okresní soud, rozhoduje v druhém stupni. V prvním stupni (např. ve věcech ochrany osobnosti a ochrany proti uveřejňování informací, o nárocích vycházejících z autorského zákona). Řízení probíhá: ve 2.stupni řízení senátem, (senát složený ze 3 soudců); v trestním řízení, (senát složený z 1 soudce a 2 přísedících); civilní řízení (samosoudce).

Vrchní soudy Sídlo v Praze a v Olomouci. Předseda soudu, místopředsedové soudu, předsedové senátů a další soudci. Rozhodují v senátech (předseda senátu, dva soudci). Přezkoumávají zákonnost rozhodnutí jiných orgánů, zaujímají stanoviska k výkladům zákonů a jiných právních předpisů, rozhodují o řádných a mimořádných opravných prostředcích v případech stanovených zákony o řízení před soudy.

Nejvyšší soud ČR Sídlo v Brně V trestním řízení zajišťuje jednotu a zákonnost rozhodování: o mimořádných opravných prostředcích, v jiných právních případech stanovených právním předpisem. Předseda soudu, místopředseda soudu, předsedové kolegií, předsedové senátů a další soudci. Trestní kolegium, občanskoprávní a obchodní kolegium – podle úseku své činnosti. Velké senáty kolegií (9) Soudcovská rada – poradní orgán (volený na 5 let).

Prameny a literatura Občanský soudní řád 2013 (zákon č. 99/1963 Sb.) ve znění pozdějších předpisů RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škola školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.