Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0497.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Výroba vína II.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednice Vína originální certifikace Bakalářská práce Vedoucí práce bakalářské páce: Vypracoval: Doc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Eva Procházková
Vinohradnictví a vinařství v ČR
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_5 TÉMA: Víno – Klasifikace (22 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/

Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.

Kategorizace českých vín NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Vinařský zákon č. 321/2004 Sb., z 29. dubna 2004, stanovuje následující jakostní třídy pro česká a moravská vína: Kategorie vín Minimální cukernatost hroznů Přirozený obsah alkoholu Stolní víno 11 °NM 6,5% Zemské víno14 °NM8,3% Jakostní víno odrůdové15°NM8,9% známkové15°NM8,9% Jakostní víno s přívlastkem kabinet 19°NM11,3% pozdní sběr 21°NM12,5% výběr z hroznů 24°NM14,3% výběr z bobulí 27°NM16,1% ledové víno 27°NM16,1% slámové víno 27°NM16,1% výběr z cibéb 32°NM19,0%

NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OK9DAL.htm Stolní víno  Nejnižší kategorie vín.  Z kterékoliv země EU, z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných odrůd vysazených před  Nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem.  Objem alkoholu 7-11 % méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování  Cukernatost nejméně 11°NM

JOCH, Martin. Maverick-MJ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zemské víno  Vyrobeno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd.  Výnos na vinici nesmí překročit 12 t/ha.  Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno.  Cukernatost hroznů min. 14 °NM Fotografie byly laskavě a nezištně poskytnuty autorem etiket panem Martinem Jochem

NEZNÁMÝ. Nápoje Vineta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: chParam%5Bname%5D=1&searchParam%5BproductCode%5D=1&searchParam%5Bdescriptio n%5D=1&searchParam%5Bbody%5D=1&searchParam%5BtxtParams%5D=1&txtSearchedPhra se=jakostn%C3%AD&odeslat=Hledat Jakostní víno  Tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti.  Výroba vína ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny.  Výnos max. 12 t/ha.  Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno SZPI a to buď jako:  Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu max. 3 odrůd, ze seznamu odrůd pro výrobu JV  Jakostní víno známkové - víno ze směsi hroznů, rmutu, nebo moštu z hroznů z vinice pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.  Cukernatost hroznů min. 15 °NM

JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM  Hrozny z jedné vinařské podoblasti, odrůda, původ, cukernatost a hmotnost ověřena SZPI.  Nesmí se uměle zvyšovat cukernatost moštu např. přidáním řepného cukru!  Víno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu max. 3 odrůd.  Vína s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy. NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/nejlepsi-hodnota-bila-vina-do-200-kc

 Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína.  Cukernatost ° NM NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/kloster-eberbach-riesling-crescentia-baiken-kabinett-trocken-rheingau Kabinet

Pozdní sběr NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/rulandske-bile-pozdni-sber-flower-line-2010-mikrosvin  Vína, u nichž byla sklizeň hroznů v pozdějším termínu, teprve když cukernatost hroznů dosáhne °NM.  Kvalitní, extraktivní, suchá či polosuchá vína NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/rulandske-modre-pozdni-sber-dobre-pole-stare-2011-vinohrad

 Víno vyrobené z hroznů, které vyzrály na 24-27°NM.  Víno plné, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výběr z hroznů

XTH-FLOOR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výběr z bobulí  Vína vyrobeno z vybraných hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a získaný mošt obsahoval alespoň 27 °NM.  Vína velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká.

 Výroba pouze po ověření cukernatosti SZPI, lisováním zmrzlých hroznů sklizeň při teplotě alespoň - 7 °C  Mošt min. 27 °NM  Hrozny nesmí rozmrznout, - část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledové víno NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/ryzlink-vlassky-ledove-vino-2006-sedlec  Ledová vína jsou velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto drahá. RIVARD, Dominic. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

CANTINI, Gabriele. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ed.jpg?uselang=cs  Vína z hroznů dosoušených min. 3 měsíce na slámě či rákosu, nebo zavěšených v dobře větraném prostoru.  Odpar vody z bobulí a koncentrace obsahu extraktivních látek.  Hrozny dobře vyzrálé a nepoškozené.  Většinou hrozny bílých odrůd.  Mošt nejméně 27 °NM.  Vína velmi extraktivní, sladká a poměrně vzácná, proto drahá. NEZNÁMÝ. Drápalovo slámové víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slámové víno

Výběr z cibéb XTH-FLOOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: YESBERG, John. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Víno velmi extraktivní, sladké, vzácné a proto i drahé.  Přívlastkové víno z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM.  Hrozny se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změnily na hrozinky - cibéby.

NEZNÁMÝ. Vinotéka Kudrějov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Likérové víno  Obsah alkoholu 15 až 22 % obj.  Celkový obsah alkoholu min. 17,5 % obj.  Vyroben z částečně zkvašeného hroznového moštu nebo z vína za přídavku destilátu z vína nebo z produktů révy vinné a zahuštěného hroznového moštu.  Jakostní likérové víno  Likérové víno vyrobené z hroznů stejné vinařské oblasti na vinici pro jakostní víno stanovené oblasti,  Výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny, nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos  Víno splňuje požadavky na jakost a bylo zatříděno SZPI v této kategorii. NEZNÁMÝ, Použití Povoleno Majitelem Webu. Šaler [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Cuvée Harmonie vína = vrchol snahy každého vinaře. Nelze ovlivnit klimatické podmínky, proto scelování (mísení) několika odrůd vína dohromady = cuvée neboli kupáž CFANG. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BENOKTAN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Košer víno  Košer víno - výroba za striktního rabínského dozoru.  Na jeho výrobě se mohou podílet pouze pravověrní Židé.  Víno nesmí přijít do kontaktu s živočišnými produkty (bílek, želatina)  Hotového košer vína se nesmí dotknout jinověrec ani nezbožný, proto dle „Halachy“ na konci výrobního procesu probíhá pasterizace. NEZNÁMÝ, Použití Povoleno Majitelem Webu. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. uvinum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kosher

Mešní víno  Mešní víno je vyrobené podle pravidel křesťanských církví.  Slouží k náboženským účelům NEZNÁMÝ, Volné Použití. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

NEZNÁMÝ. Šaler [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOC - Česká sdružení Vinařské sdružení Rok povoleníCertifikované odrůdy VOC Znojmo2009Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené VOC Mikulov2011 Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Pálava, Svatovavřinecké VOC Modré Hory2011Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý portugal VOC Pálava2012Ryzlink vlašský  Nová kategorie vín podle 321/ 2004 Sb.  Právo udělit označení VOC uděluje přísl. sdružení vinařů MZ za přísných podmínek.  VOC pouze z odrůd typických pro danou oblast.  Vůně vína, Odrůda hroznů a Cit vinaře Vína originální certifikace

 Burčák NENÍ VÍNO - částečně prokvašený zakalený mošt.  Vysoké množství vitamínů skupiny B a nejméně 1 % obj. alkoholu  V době vrcholu teplý, obsah cca 6 % obj. alkoholu  Běžně burčák z vína bílého, vzácně burčák červený  Výroba z raně dozrávajících aromatičtějších odrůd, např. Irsai Oliver  Česká specialita, + Slovensko, Rakousko – Sturm, Německo Junger Wein, Neuer Wein  Prodej pouze v období od daného roku Burčák NEZNÁMÝ. Zámecká vinotéka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Speciální vína popište RENATA, Monica. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

1. Jmenuj kategorie vín dle zákona 321/2004 Sb. 2. Jaké jsou požadavky na Jakostní víno s přívlastkem?Jakostní víno s přívlastkem 3. Charakterizuj Ledové a Slámové vínoLedovéSlámové 4. Co je to Cuvée?Cuvée 5. Co znamená zkratka V.O.C?V.O.C Co je to Burčák ?Burčák