Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí."— Transkript prezentace:

1 Vinařství na Slovácku

2 Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí vinařské oblasti Morava najdete na Slovácku hned tři z nich. Mikulovská Velkopavlovická Slovácká

3 Vinařská podoblast Mikulov Je největší ze všech podoblastí a také největší v ČR (skládá se z 30 vinařských vesnic) Nejvíce se tu pěstují bílé vína např. Ryzlink vlašský(tato odrůda je nejtypičtejší), Veltlínský zelený, Rulandský bílý,Chardonnay, kterýma je známý.

4 Vinařské obce podoblasti Mikulova Mezi největší z nich jsou: Dolní Dunajovice-(Ořechová hora, Pod Slunným vrchem, Růžový kopec atd..)-největší vinařská vesnice u nás. Mikulov-(Pod Svatým kopečkem I, Pod Svatým kopečkem II, Valtická, Pod Valtickou atd..) Valtice-(Kamenné hory, Hůrka, Pod Sluneční horou, Soneberg, Nad Mlýnem, Pánský kopec atd..) Perná-(Věstonsko, U Spálené hospody, Purmice, Goldhammer, Železná, Kotelná atd..)

5 Velkopavlovická podoblast Tato krajina je srdcem produkce červených vín na Moravě.Kromě červených vín jako jsou Modrý Portugal, Tramín červený nebo odrůda André se zde pěstují i bílá vína Veltlínské zelené,Rulanské šedé a také se zde daří i různým aromatickým odrůdám- Pálava a také Muškát Moravský. Mezi vinařské vinické obce sem patří Velké Bílovice,Hustopeče,Velké Pavlovice, a Čejkovice které jsou vyznamné templářskýmy sklepy.

6 Vinařská podoblast Slovácko Slovácko je nejen proslulé bílými víny-Ryzlinku rýnském, Rulandskému bílému, Rulandskému šedému, Müller Thurgau (milerka) a červenými víny-Frankovce, Zweigeltrebe (cvajgl), ale také je známé šlechtěním nových odprůd. Cabernet Moravia z Moravské Nové Vsi, Muškát moravský z vinařských výzkumných stanic Mutěnice a Polešovice. Zde bylo také vyšlechtěno i několik stolních odrůd.

7 Vinařské obce podoblasti Slovácka Bzenec-Ve Bzenci vzniklo kdysi jedno z prvních vinařských družstev, které vešlo do obecného povědomí hlavně vínem z Ryzlinku rýnského nazvaným Bzenecká lipka a každoročníma burčákovýma slavnostma. Blatnice pod Sv. Antonínkem- vzniklo zde známkové víno Blatnický roháč spojením vín odrůd Ryzlink Rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Petrov-nachází se chráněná lokalita zajímavých staveb vinných sklepů zvaná "Plže". Strážnice- Strážnické zámecké sklepy V roce 1417 dostala Horenské právo- právo na obchodování s vínem.

8 SvatoMartínské vína: 11.11 se každý rok koná na Slovácku prezentování a prodávání Svatomartinského vína. Bílé- Moravská muškát,Veltlínské červené rané,Milerka Červené- Portugal modrý, Svatovavřinecké červené.

9 Konec Zpracoval Ondřej Svoboda,zdroje:wineofczechrepublic.cz, wikipedia.cz, slovacko.cz, google.cz


Stáhnout ppt "Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí."

Podobné prezentace


Reklamy Google