Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská."— Transkript prezentace:

1 Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská oblast ČR nejdůležitější zemědělská oblast ČR s významným zastoupením vinařství s významným zastoupením vinařství

2 Hospodářství: NS: na jihu ložiska ropy, zemního plynu a lignitu Z: vysoké výnosy obilovin, ovoce, zeleniny a vinné révy P: potravinářský navazuje na Z ve Znojmě, Mikulově a Hodoníně Brno nejvýznamnější centrum stojírenského (ZETOR – traktory, Zbrojovka), textilního a oděvního průmyslu, chemického (LACHEMA) Brno nejvýznamnější centrum stojírenského (ZETOR – traktory, Zbrojovka), textilního a oděvního průmyslu, chemického (LACHEMA)

3 Cestovní ruch: zámek Vranov nad Dyjí zámek Vranov nad Dyjí Lednicko – valtický areál – UNESCO Lednicko – valtický areál – UNESCO vila Tugendhat v Brně od německého architekta Ludviga von der Roheho z konce 20.let 20.st. vila Tugendhat v Brně od německého architekta Ludviga von der Roheho z konce 20.let 20.st. Věstonická venuše – nejstarší keramická lidská soška na světě (stáří 20-30tisíc let) – Mikulčice a Dolní Věstonice Věstonická venuše – nejstarší keramická lidská soška na světě (stáří 20-30tisíc let) – Mikulčice a Dolní Věstonice městské památkové rezervace: Brno, Znojmo, Mikulov městské památkové rezervace: Brno, Znojmo, Mikulov vinařské obce – Mutěnice,.. vinařské obce – Mutěnice,.. folklor – Kyjov, Slavkov (památník bitvy 3 císařů 1805) folklor – Kyjov, Slavkov (památník bitvy 3 císařů 1805) hrad Špilberk v Brně hrad Špilberk v Brně

4 NP Podyjí NP Podyjí Moravský kras Moravský kras Pálava a Novomlýnské nádrže Pálava a Novomlýnské nádrže

5 V Jihomoravském kraji najdeme tyto památky: a) Hrad Špilberk v Brně b) Lednicko – valtický areál c) Zámek Vranov nad Dyjí d) Vila Tugendhat v Brně Přiřaď názvy k obrázkům a podtrhni 2 které jsou v UNESCU 1. 2. 3. 4.

6 Zdroje obrázků: z galerie www.google.cz


Stáhnout ppt "Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská."

Podobné prezentace


Reklamy Google