Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 2VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 2VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 2VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16 24. 5. 20131.B 5. 4. 2013

2 Jihomoravský kraj Jméno autora (vč. titulu): Škola – adresa: Ročník: Předmět: Anotace: 1. ročník Zeměpis Mgr. Vladislava Buriánková OA a VOŠE Tábor, Jiráskova 1615 Základní informace, obrázky známých míst, procvičení formou otázek Tematická oblast: Česká republika

3 Obecné informace Patří k větším krajům a je třetí co do počtu obyvatel. Na jeho území se nacházejí úvaly - Dyjskosvratecký a Dolnomoravský, Drahanská vrchovina s Moravským krasem a Pálava. Většina kraje leží v povodí Dyje, na které jsou vodní nádrže Vranov a Nové Mlýny, dalšími řekami je Morava, Svratka, Svitava a Jihlava. Největším rybníkem Moravy je Nesyt. Kraj je nejteplejší a nejsušší. U Hodonína se těží ropa a zemní plyn, v krasové oblasti vápenec, kolem řek štěrkopísky. Průmysl strojírenský v Brně a Blansku, gumárny v Břeclavi, textilní v Brně a potravinářský v celé jižní oblasti. Pro zemědělství jsou v úvalech ideální podmínky, jedná se o ovocnářství (meruňky, broskve), vinařství a zelinářství, pěstování pšenice a kukuřice. Nutné jsou závlahy. Na území se nachází NP Podyjí, dále památky UNESCO - Lednicko-valtický areál a vila Tugendhat v Brně. Navštěvován je Moravský kras s jeskyněmi Punkevní, Kateřinská, Balcarka a propast Macocha. Hrad Bítov, Pernštejn nebo Špilberk, zámky Mikulov, Jevišovice, Bučovice, Moravský Krumlov. Petrovské Plže je komplex historických vinných sklepů u Strážnice (Slovácko-folklór), Baťův kanál je vodní cesta podél Moravy. Brno-sídlo Nejvyššího soudu, vysokých škol, výzkumných ústavů a známé výstaviště.

4 Okresní města Blansko Brno – město Brno – venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo

5 Pojmenuj obrázky 1. 2. 3. 4.

6 Pojmenuj obrázky 7. 5. 6.

7 8. 9. 10. 11.

8 Řešení 1. Nové Mlýny 2. Mohyla míru 3. Katedrála sv. Petra a Pavla – Brno 4. Hrad Bítov nad Vranovskou přehradou 5. Vila Tudendhat – Brno 6. Mikulov 7. Lednicko-valtický areál 8. Moravský kras – Punkevní jeskyně 9. Moravský kras – Balcarka 10. Baťův kanál 11. Petrov - Plže

9 Odpověz na otázky 1.Názvy jeskyní Moravského krasu a jméno nejznámějšího speologa. 2. Nejdůležitější střediska vinařství. 3. Charakteristika Slovácka a jejich nejznámější místa. 4. Mohyla míru. 5. Nejslavnější rodáci kraje (Nivnice 1592, Hodonín 1850).

10 Řešení 1. Jeskyní je přes 1000, ale pouze 5 je přístupných veřejnosti. Jsou to: Balcarka, Punkevní, Kateřinská, Výpustek a Sloupsko-šošůvské jeskyně. Areálu patří i propast Macocha. Na objevení některých jeskyní se značně podílel speleolog Karel Absolon. 2.Na jihu Moravy rozeznáváme 4 vinařské podoblasti: 1.znojemskou se známou vinicí Šobes, 2.mikulovskou se středisky Dolní Dunajovice a Valtice, 3.velkopavlovickou – Zaječí, Hustopeče, Pavlovice, 4.slováckou – Kyjov, Bzenec, Strážnice, Mutěnice. 3.Slovácko má několik podoblastí: Strážnicko, Veselsko, Kyjovsko, Uherskohradišťsko, Uherskobrodsko. Lidové zvyky a tradice mají nezastupitelné místo, lidové kroje, stavění máje, besedy u cimbálu, vinobraní, malované kapličky, vinné sklepy. 4.Mohyla míru je památník, historicky spojen s bitvou u Slavkova-v roce 1805, bitva tří císařů skončila vítězstvím Napoleona nad vojsky spojenců Ruska a Rakouska. 5.Jan Amos Komenský – narozen v Nivnici u Uherského Brodu, Tomáš Garrigue Masaryk – narozen v Hodoníně.

11 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Lednicko-valtick%C3%BD_are%C3%A1l http://cs.wikipedia.org/wiki/Moravsk%C3%BD_kras http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_d%C3%ADlo_Nov%C3 %A9_Ml%C3%BDnyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_d%C3%ADlo_Nov%C3 %A9_Ml%C3%BDny http://cs.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A5%C5%AFv_kan%C3%A1l http://cs.wikipedia.org/wiki/Vila_Tugendhat http://cs.wikipedia.org/wiki/Petrov_(okres_Hodon%C3%ADn)http://cs.wikipedia.org/wiki/Petrov_(okres_Hodon%C3%ADn http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikulov http://cs.wikipedia.org/wiki/Brno http://cs.wikipedia.org/wiki/Mohyla_m%C3%ADru http://www.hajduch.net/cesko/jihomoravsky-kraj


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0199 2VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16."

Podobné prezentace


Reklamy Google