Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_5 TÉMA: Víno – Klasifikace (22 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých.
Kategorizace českých vín NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Vinařský zákon č. 321/2004 Sb., z 29. dubna 2004, stanovuje následující jakostní třídy pro česká a moravská vína: Kategorie vín Minimální cukernatost hroznů Přirozený obsah alkoholu Stolní víno 11 °NM 6,5% Zemské víno14 °NM8,3% Jakostní víno odrůdové15°NM8,9% známkové15°NM8,9% Jakostní víno s přívlastkem kabinet 19°NM11,3% pozdní sběr 21°NM12,5% výběr z hroznů 24°NM14,3% výběr z bobulí 27°NM16,1% ledové víno 27°NM16,1% slámové víno 27°NM16,1% výběr z cibéb 32°NM19,0%
NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OK9DAL.htm Stolní víno Nejnižší kategorie vín. Z kterékoliv země EU, z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných odrůd vysazených před Nesmí být označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce, viniční tratě nebo jiným zeměpisným názvem. Objem alkoholu 7-11 % méně extraktivní, vhodná k běžnému stolování Cukernatost nejméně 11°NM
JOCH, Martin. Maverick-MJ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zemské víno Vyrobeno pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos na vinici nesmí překročit 12 t/ha. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou, ze které bylo vyrobeno. Cukernatost hroznů min. 14 °NM Fotografie byly laskavě a nezištně poskytnuty autorem etiket panem Martinem Jochem
NEZNÁMÝ. Nápoje Vineta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: chParam%5Bname%5D=1&searchParam%5BproductCode%5D=1&searchParam%5Bdescriptio n%5D=1&searchParam%5Bbody%5D=1&searchParam%5BtxtParams%5D=1&txtSearchedPhra se=jakostn%C3%AD&odeslat=Hledat Jakostní víno Tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba vína ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno SZPI a to buď jako: Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu max. 3 odrůd, ze seznamu odrůd pro výrobu JV Jakostní víno známkové - víno ze směsi hroznů, rmutu, nebo moštu z hroznů z vinice pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Cukernatost hroznů min. 15 °NM
JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM Hrozny z jedné vinařské podoblasti, odrůda, původ, cukernatost a hmotnost ověřena SZPI. Nesmí se uměle zvyšovat cukernatost moštu např. přidáním řepného cukru! Víno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu max. 3 odrůd. Vína s přívlastkem se dělí na jednotlivé druhy. NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/nejlepsi-hodnota-bila-vina-do-200-kc
Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína. Cukernatost ° NM NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/kloster-eberbach-riesling-crescentia-baiken-kabinett-trocken-rheingau Kabinet
Pozdní sběr NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/rulandske-bile-pozdni-sber-flower-line-2010-mikrosvin Vína, u nichž byla sklizeň hroznů v pozdějším termínu, teprve když cukernatost hroznů dosáhne °NM. Kvalitní, extraktivní, suchá či polosuchá vína NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/rulandske-modre-pozdni-sber-dobre-pole-stare-2011-vinohrad
Víno vyrobené z hroznů, které vyzrály na 24-27°NM. Víno plné, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru. NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výběr z hroznů
XTH-FLOOR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výběr z bobulí Vína vyrobeno z vybraných hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a získaný mošt obsahoval alespoň 27 °NM. Vína velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká.
Výroba pouze po ověření cukernatosti SZPI, lisováním zmrzlých hroznů sklizeň při teplotě alespoň - 7 °C Mošt min. 27 °NM Hrozny nesmí rozmrznout, - část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů. Ledové víno NEZNÁMÝ. Global wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: wines.cz/ryzlink-vlassky-ledove-vino-2006-sedlec Ledová vína jsou velmi extraktivní, sladká a jsou poměrně vzácná a proto drahá. RIVARD, Dominic. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
CANTINI, Gabriele. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ed.jpg?uselang=cs Vína z hroznů dosoušených min. 3 měsíce na slámě či rákosu, nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Odpar vody z bobulí a koncentrace obsahu extraktivních látek. Hrozny dobře vyzrálé a nepoškozené. Většinou hrozny bílých odrůd. Mošt nejméně 27 °NM. Vína velmi extraktivní, sladká a poměrně vzácná, proto drahá. NEZNÁMÝ. Drápalovo slámové víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slámové víno
Výběr z cibéb XTH-FLOOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: YESBERG, John. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Víno velmi extraktivní, sladké, vzácné a proto i drahé. Přívlastkové víno z hroznů, které vyzrály na vinici na min. 32 °NM. Hrozny se díky extrémně dlouhé době zrání na vinici většinou změnily na hrozinky - cibéby.
NEZNÁMÝ. Vinotéka Kudrějov [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Likérové víno Obsah alkoholu 15 až 22 % obj. Celkový obsah alkoholu min. 17,5 % obj. Vyroben z částečně zkvašeného hroznového moštu nebo z vína za přídavku destilátu z vína nebo z produktů révy vinné a zahuštěného hroznového moštu. Jakostní likérové víno Likérové víno vyrobené z hroznů stejné vinařské oblasti na vinici pro jakostní víno stanovené oblasti, Výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny, nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos Víno splňuje požadavky na jakost a bylo zatříděno SZPI v této kategorii. NEZNÁMÝ, Použití Povoleno Majitelem Webu. Šaler [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Cuvée Harmonie vína = vrchol snahy každého vinaře. Nelze ovlivnit klimatické podmínky, proto scelování (mísení) několika odrůd vína dohromady = cuvée neboli kupáž CFANG. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BENOKTAN. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Košer víno Košer víno - výroba za striktního rabínského dozoru. Na jeho výrobě se mohou podílet pouze pravověrní Židé. Víno nesmí přijít do kontaktu s živočišnými produkty (bílek, želatina) Hotového košer vína se nesmí dotknout jinověrec ani nezbožný, proto dle „Halachy“ na konci výrobního procesu probíhá pasterizace. NEZNÁMÝ, Použití Povoleno Majitelem Webu. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. uvinum [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kosher
Mešní víno Mešní víno je vyrobené podle pravidel křesťanských církví. Slouží k náboženským účelům NEZNÁMÝ, Volné Použití. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
NEZNÁMÝ. Šaler [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOC - Česká sdružení Vinařské sdružení Rok povoleníCertifikované odrůdy VOC Znojmo2009Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené VOC Mikulov2011 Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré, Pálava, Svatovavřinecké VOC Modré Hory2011Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý portugal VOC Pálava2012Ryzlink vlašský Nová kategorie vín podle 321/ 2004 Sb. Právo udělit označení VOC uděluje přísl. sdružení vinařů MZ za přísných podmínek. VOC pouze z odrůd typických pro danou oblast. Vůně vína, Odrůda hroznů a Cit vinaře Vína originální certifikace
Burčák NENÍ VÍNO - částečně prokvašený zakalený mošt. Vysoké množství vitamínů skupiny B a nejméně 1 % obj. alkoholu V době vrcholu teplý, obsah cca 6 % obj. alkoholu Běžně burčák z vína bílého, vzácně burčák červený Výroba z raně dozrávajících aromatičtějších odrůd, např. Irsai Oliver Česká specialita, + Slovensko, Rakousko – Sturm, Německo Junger Wein, Neuer Wein Prodej pouze v období od daného roku Burčák NEZNÁMÝ. Zámecká vinotéka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Speciální vína popište RENATA, Monica. Wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
1. Jmenuj kategorie vín dle zákona 321/2004 Sb. 2. Jaké jsou požadavky na Jakostní víno s přívlastkem?Jakostní víno s přívlastkem 3. Charakterizuj Ledové a Slámové vínoLedovéSlámové 4. Co je to Cuvée?Cuvée 5. Co znamená zkratka V.O.C?V.O.C Co je to Burčák ?Burčák