Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Pohořalá.
Ekosystém pole – malé opakování Co nebo kdo vytvořil pole? příroda/člověk člověk Jak se nazývá zemina na poli? ornice K čemu na poli slouží meze a remízky? zabraňují větru a vodě odnos půdy z pole jsou vhodným prostředím pro živočichy
Jaké polní plevele znáš? vlčí mák, chrpa polní, svlačec rolní, pýr plazivý, svízel přítula Jaké polní škůdce znáš? mandelinka bramborová, hraboš polní, bělásek zelný Vysvětli pojem ekologické zemědělství. hnojí se jen přírodními hnojivy podporují přirozené nepřátele škůdců
Jak jdou po sobě polní práce? příprava půdy – orba setí nebo sázení péče o rostoucí rostliny sklizeň
Na našich polích pěstujeme tyto polní plodiny: Obiloviny Okopaniny Luskoviny Olejniny Různé druhy zeleniny Průmyslové rostliny – len setý
OBILOVINY nejrozšířenější a nejdůležitější polní plodiny zrna nazýváme obilky Pšenice Ječmen Oves Žito Kukuřice Proso
Pšenice Využití: mouka pro výrobu pečiva, těstovin suchá stébla = sláma pro výrobu např.: ošatek, košíků… odpadním produktem při mletí jsou otruby
Ječmen Využití: K výrobě sladu (pivo), krup a krupek Jako krmivo
Oves Využívá se: K výrobě ovesných vloček, krupice Sláma jako stelivo Ovesný šrot jako krmivo
Žito Využívá se : K výrobě chlebové mouky Jako náhražka kávy melta, cikorka K výrobě perníku a alkoholu Jako krmivo
Kukuřice Využívá se zejména jako krmivo pro dobytek, v menším množství jako zelenina
Proso Využívá se: Jako krmivo pro domácí ptactvo Loupáním se získávají jáhly, které neobsahují lepek
Co jsme si zapamatovali? Z čeho se vyrábí pečivo a těstoviny? pšenice Z čeho získáváme slad, kroupy a otruby? ječmen Z čeho se vyrábí ovesné vločky a krupice? oves Z čeho se vyrábí chlebová mouka, perník? žito
Internetové odkazy – obrázky Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons- na cs. wikipedia. org