Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016."— Transkript prezentace:

1 20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016

2 Zemědělské plodiny  rostliny dávající člověku nějaký užitek  používají se jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata  vznikly z původně planých rostlin, které člověk sbíral, později pěstoval  dělíme podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny, …)  obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina

3 Obilniny  jsou rostliny pěstované pro semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky, cereálie)  zrna slouží k lidské výživě – celé nebo rozemleté na mouku  rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata  celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 70 %  kukuřice, oves (nahý – bezpluchý oves), ječmen, žito, rýže, pšenice, špalda, proso (jáhly), pohanka, amarant, quinoa

4 Obilniny  celé zrno obsahuje škroby, cukry, bílkoviny; povrch zrna obsahuje minerály, vitamíny, vlákninu; klíčky obsahují minerály, vitamíny, tuky

5 Obilniny  POUŽITÍ – kroupy, krupky, krupice, vločky, mouka, těstoviny, extrudovaný výrobek, instantní kaše, bulgur (naklíčená pšenice), kus-kus (z pšeničné mouky), polenta (kukuřičná krupice), obilné mléko

6 Pšenice (setá, špalda)  zrno pro výrobu krupice, vloček, mouky, těstovin, bulguru, kus-kusu, pečiva, seitanu (z mouky vodou odstraníme škrob, zůstane lepek – gluten), …  potravina, krmivo, surovina k výrobě škrobu, lihu (whiskey), piva  stébla (sláma) – rohože, košíky  otruby (slupky ze semen); klíčky  vysoká výživová hodnota, dlouhá trvanlivost

7 Ječmen  mladý zelený ječmen je velmi hodnotný (např. jako nápoj)  zrno jako potravina, kroupy, vločky, mouka  výroba sladu (pro výrobu piva); součást náhražky kávy –melta (žito, kořen cukrové řepy, ječmen, čekankový kořen)  krmivo

8 Žito  zrno jako potravina, výroba chlebové mouky  součást náhražky kávy – melta  výroba alkoholu – gin  krmivo

9 Oves  nahý – bezpluchý oves, tzv. ovesná rýže  vločky, mouka, kaše  sláma pro podestýlku  krmivo pro koně

10 Kukuřice setá  zrno jako bezlepková potravina  čerstvá, mražená, konzervovaná  výroba krupice (polenta), mouky, těstovin, škrobové moučky (maizena)  ze zrn se získává kukuřičný olej  extrudovaný výrobek (kukuřičné chlebíčky), popcorn – pražená kukuřice, kukuřičné lupínky, kaše  jako krmivo se používají zrna i celé rostliny

11 Proso  loupaná semena (jáhly) jako bezlepková potravina  jáhlové vločky, kaše  krmivo pro ptactvo

12 Rýže  bezlepková  pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou  obilky se používají zbavené slupky (nehlazená rýže – NATURAL)  následným hlazením vzniká bílá rýže, ochuzená o vitamíny a minerály  vločky, mouka, těstoviny; alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy cigaretový papír  ze zrn se získává rýžový olej  bílá – dlouhozrnná, kulatá, parboiled, jasmínová, basmati, divoká – černá, červená

13 Pohanka  loupané zrno jako potravina  mouka, těstoviny, kaše, čaj

14 Amarant, laskavec  zrno, bezlepková mouka  krmivo  energetická plodina – biomasa, výroba papíru

15 Quinoa  výživná bezlepková potravina  vaříme kaši, do polévky

16 Okopaniny  řepa cukrovka  řepa krmná – její bulva se používá jako krmivo  lilek brambor  maniok  batát

17 Řepa cukrovka  sklízí se kořen – bulva  výroba cukru

18 Lilek brambor  vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá  potravina, krmivo  výroba škrobu, lihu

19 Maniok  vytváří výživné kořenové jedlé hlízy  mouka na chléb, kaše, škrob, pivo, alkohol, ocet, lupínky  mladé stonky se používají jako zelenina  škrob se využívá na výrobu plastů, lepidel a gumy

20 Batát  vytváří jedlé hlízy  výživná zelenina  vařené, pečené jsou nasládlé

21 Luskoviny  luštěniny obsahují proteiny (bílkoviny) – látky zastávající v organismu např. stavební funkci – tvoří aktivní tělesnou hmotu  vitamíny, minerály  bílkoviny je nutno přijímat v potravě pravidelně, ale přiměřeně  jíst luštěninu s obilovinou a zeleninou  nekombinovat rostlinou a živočišnou bílkovinu – např. NE fazole s párkem, NE čočku s vejcem  příloha k obilovinám, kaše, polévky

22 Hrách setý  lusky obsahují semena zvaná hrášky  hrášek čerstvý, mražený, konzervovaný  suchá semena (předem namočit, vařit)

23 Fazol zahradní  nejíme jej syrový, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže  zelené fazolové lusky čerstvé, mražené  suchá semena (předem namočit, vařit)

24 Cizrna – římský hrách  třetí nejvýznamnější luštěnina  vysoké množství polysacharidů, bílkovin a vlákniny  potravina, mouka, součást obalovací směsi

25 Čočka  různobarevná semena ukrytá v luscích  pro nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin je důležitou potravou  suchá semena (předem namočit, vařit); červená čočka se předem nenamáčí

26 Sója luštinatá  vysoký obsah bílkovin  používá se jako potravina, krmivo  sojový sýr TOFU, TEMPEH, NATTO  sojová omáčka TAMARI; MISO pasta  sojový granulát, nudličky – „maso“  olej, mouka, „mléko“

27 Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka  obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním (za studena – kvalitní PANENSKÝ olej)  používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv, k dalšímu chemickému zpracování  řepka olejka, slunečnice roční, sója, len, mák, sezam, olivy, palma kokosová, palma olejná, rýže, konopí, …

28 Pícniny Jetel lučníTolice vojtěška  rostliny jako krmivo pro hospodářská zvířata  patří sem pícní trávy a luskoviny

29 Technické plodiny Len setý Len setý - květ  z vlákna rostlin se vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy, …  bavlník, len, konopí, juta, kopřiva Konopí seté

30 (Léčivé rostliny)  příznivě působí na organismus  byliny, keře, stromy, houby  kořen, list, květ, plod, …  výroba čajů, tinktur, mastí, tablet, …  z 250 000 známých druhů rostlin se k léčení využívá asi 15 000; přibližně 500 v ČR  šalvěj – kloktadlo na bolest krku  divizna, jitrocel – kašel  topolovka, echinacea (třapatka nachová) – imunita  digitalis – srdce  hlíva ústřičná – cholesterol  ginko biloba (jinan dvojlaločný – krevní oběh)

31 (Zelenina) rozdělujeme ji do skupin, podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata, papriky, … - kořenová – mrkev, celer, … - listová – špenát, rukola, … - lusková – hrách, fazole, … - cibulová – česnek, cibule, … - košťálová – květák, brokolice, … - kořeninová (koření) – kmín, fenykl, …  jedlé části kulturních rostlin  nepatří sem obilniny, luštěniny a plodiny, které se pěstují pro semeno  jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny

32 Zemědělské plodiny - shrnutí  rostliny pěstované pro užitek – jako potrava, krmivo, k průmyslovým účelům  patří mezi ně obilniny, okopaniny, luskoviny, olejniny, pícniny, technické plodiny, léčivé rostliny, zelenina

33 Křížovka s tajenkou: 1. 2. 4. 5. 6. 7. 8. 9. V tajence se ukrývá název jedné zajímavé rostliny. Znáte ji?

34 Doplň do křížovky: 1.Oloupaná semena se nazývají jáhly. 2.Vyrábí se z ní cukr. 3.Okopanina pocházející z Ameriky. 4.Luštěnina, ale nejezte ji syrovou! 5.Hlavní potravina pro ¼ obyvatel světa! 6.Domeček pro zrníčka. 7.Koně ho milují! 8.Dětmi oblíbená luštěnina. 9.Potravina středověku, dnes zdravá výživa!

35 Vyluštění: 1.p r oso 2.ř e pa bram b or 4.f a zol 5. r ýže 6.o b ilka 7. o ves 8.h r ách 9.poh a nka

36 Rebarbora  Botanicky je pokládána za zeleninu, avšak častěji je považována za ovoce.  Jí se tepelně opracované řapíky. Listy obsahují jedovaté látky.  Kompoty, zavařeniny a koláče.


Stáhnout ppt "20. Zemědělské plodiny PŘÍPRAVA POKRMŮ Eva Malovaná 2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google