Sociální podnikání Pojem, poslání a praxe Marek Vyskočil2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
Neziskové organizace a jejich financování
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Finanční možností svépomocných skupin
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Principy sociálního podnikání
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Sociální podnikání v ČR Olomouc Mgr. Šárka Dořičáková
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
Motivační seminář Opava Východiska a zkušenosti pro vzdělávání pro sociální podnikání Karel Rychtář SČMVD Praha Tato prezentace je spolufinancována.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Jak se pozná sociální podnik
NAUKA O PODNIKU I.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Společenská odpovědnost organizací
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Výdělečná činnost občanských sdružení
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
Bc. Jitka Čechová MAS Sedlčansko
Trendy a možnosti v oblasti sociálního podnikání Petra Francová Seminář ASZ Praha
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ Mgr. Šárka Dořičáková Olomouc.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
2016 Ing. Milan Venclík, MBA předseda představenstva Sociální podnikání v praxi.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Právní subjekty v podnikání
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Subjekty a objekty veřejných politik
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Společensky odpovědné podnikání
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Festival lokální ekonomiky 2016
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Terezie Mertlíková, ředitelka
Sociální podnikání Pojem, poslání a praxe
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Sociální podnikání Pojem, poslání a praxe Marek Vyskočil2014

Obsah  Co je sociální podnik  Poslání a role sociálních podniků  Současná praxe  Začínáme podnikat, sociálně!  Financování a podpora sociálního podnikání

Co je sociální podnik?

Vybraná definice  „sociální podnikání je podnikání s primárně sociálními cíli, jehož hospodářský zisk je v prvé řadě znovu investován do podnikání za stejným účelem nebo do rozvoje místní komunity, spíše než by se jednalo o podnikání s potřebou maximalizovat zisk pro zainteresované skupiny/osoby či vlastníky.“ (DTI, 2002)  „soubor soukromých, formálně založených společností, s rozhodovací samostatností a svobodou členství, jež byly vytvořeny za účelem splnění potřeb jejích členů prostřednictvím trhu a výroby zboží a poskytování služeb, pojištění a finančních služeb, kde rozhodování a jakékoliv rozdělování zisků nebo přebytků mezi členy není přímo svázáno s kapitálem nebo poplatky zaplacenými jednotlivými členy, kteří mají každý jeden hlas.“ (Chavez, 2007)

Definice (pokračování)  Ekonomická a podnikatelská dimenze  Kontinuální produkce zboží nebo služeb  Přijetí ekonomického rizika  Minimální množství placené práce  Sociální dimenze  Jasný cíl prospět komunitě  Iniciativa spuštěná skupinou občanů nebo nestátní neziskovou organizací  Limitované přerozdělování zisku  Participativní řízení  Vysoký stupeň autonomie  Rozhodování nezaložené na vlastnictví kapitálu  Participativní povaha řízení zahrnující rozdílné zainteresované skupiny (EMES)

Intuice a názorný příklad:  Organizace a) – rozdává chudým lidem jídlo, které kupuje za peníze vybrané sbírkami a z darů  Organizace b) – provádí svoz neprodejných potravin z obchodů, které třídí a použitelné přetváří na jídlo, které rozdává chudým nebo prodává zájemcům  Odpovědi: a) i b) jsou sociální podniky, pouze a) je sociální podnik, pouze b) je sociální podnik

Přístupy k Sociálnímu podnikání  Americký přístup  Samofinancování  Škola sociálních inovací  Evropský sociální podnik „ideálního typu“  Družstevní hnutí

Rozdílnost přístupů  USA  Plnění sociálních cílů (i nepřímo)  Důraz na jedince  Důraz na tržní zdroje  Ukotven v neziskovém sektoru  EU  Plnění sociálních cílů (pouze přímo)  Důraz na kolektivní činnost a demokratičnost  Multi-financování včetně ospravedlnitelných veřejných dotací  Ukotven v hybridní sociální ekonomice

Sociální podnikání  Principy  Ne primárně ziskovost, ale společenská prospěšnost. Financování primárně z tržních zdrojů, přijetí ekonomických rizik (financování převážně z vlastních zdrojů)  Ekonomizace sociální práce  Přizpůsobení soc.služeb trhům  Komunitní práce a rozvoj místních společenstev

„Herní pole“  Občanská společnost a třetí sektor (občanské aktivity na dobrovolné bázi, nestátní, neziskové a organizované činnosti)  SP ve třetím sektoru, nebo na jeho okraji  Trh  Podnikatelské příležitosti, konkurence, možnosti zisku  Sociální stát  Rostoucí, nové smýšlení o sociálních službách, vyšší standard, nové problémy  Sociální ekonomika  Část NH oslovující společenské problémy

Sociální ekonomika  Trojí prospěch  Tři P: People, Planet, Profit

Organizace dle zaměření na sociální prospěch  Hybridní spektrum:  Tradiční NNO (max)  NNO s podnikatelskými aktivitami  Sociální podnik  Sociálně odpovědná firma/podnik (CSR)  Podnik realizující aktivity v duchu CSR  Tradiční komerční podnik (min)

Česká praxe  Sociální podnik je:  Ten co chce dělat věci jinak (jiná hodnotová motivace)  Umí podnikat, podnikání je základem příjmů  Většina zisku se vrací zpět do podniku  Respektuje zájmy a potřeby svých zaměstnanců  Zaměstnává znevýhodněné osoby (není podmínkou)  Je nezávislý  Spolupracuje s místní komunitou, chová se partnersky  Sociální podnik není:  Podnik, který se za sociální označí  Není to každý společensky odpovědný podnik (CSR)  Není to NNO co si přivydělává prodejem výrobků  Není to sociálně-terapeutické pracoviště  Nemusí jím být každý zaměstnavatel s více jak 50% zaměstnanci se zdravotním postižením

Dva typy sociálních podniků  A) Integrační (WISE, work integration social enterprise)  Nejvíce v ČR rozšířené podniky  B) Ostatní / neintegrační  Souvisí více se školou sociálních inovací

Příklady:  SENZA družstvo – Zaměstnavatel zdravotně postižených osob, poskytující služby dietní jídelny, drobné montážní práce, kompletace výrobků, praní a žehlení prádla.  ONZA a.s. – zaměstnavatel sociálně vyloučených (Romové, osoby po výkonu trestu), udržovatel zeleně, založeno městem Jirkov (jediný akcionář)  Modrý domeček (o.s. Náruč) – zaměstnavatel osob s mentálním postižením poskytující služby kavárny, kopírovací služby a žehlení prádla  Pragulic o.s. – prohlídky města Prahy z pohledu bezdomovců

Trh práce a politika zaměstnanosti  Hlavně WISE podniky  Doplňky k politice zaměstnanosti  V některých zemích její součástí (např. SK)  Zákon o VZ (15% zlepšení ceny podniků s více jak 50% zdravotně postiženými zaměstnanci)  Příspěvek na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Problém ostatních skupin (etnické menšiny, osoby po výkonu trestu, dlouhodobě nezaměstnaní atd.) Převis zaměření SP na jednu skupinu

Než začneme podnikat  Proč (mít správnou motivaci)  Co (najít správnou příležitost)  Kdy (časový plán)  Kde (provozovnu)  Jak  Podnikatelský plán  Způsob a organizace práce  Právní forma  Atd.. Doporučené: Manuál: jak založit sociální podnik (KURKOVÁ, FRANCOVÁ)

Právní formy Právní formaVýhodyNevýhody s.r.o.Důvěryhodná forma (už tolik ne), snadné řízení Dříve vklad Kč, dneska není. a.s.Důvěryhodná formaVklad 2 mil Kč DružstvoKolektivní, demokratizované, Horší pozice v očích bank, vklad 50 tis Kč. Sociální družstvoForma přímo pro sociální podnikání Větší regulace, nezažitá právní forma o.p.s.Transparentní s pojistkami proti zneužití Bez důvěry bank, složitější, už nejde zakládat ÚstavNástupce o.p.s., zjednodušení Bez zkušeností s formou o.s. / spolekSnadné založení a vysoká volnost Bez důvěry bank, nevhodné k podnikání

Financování SP  Vlastní prostředky  Granty (z EU, OP LZZ a IOP, obtížné, hrozí sankce)  Půjčky a úvěry (málo pro SP)  Příspěvky ze zákona o zaměstnanosti (na zdrav. postiž.)  Jiné zdroje  Poradenství a hmotné dary od firem  Zlevněné nebo půjčené majetky od obcí  Dobrovolnická práce od občanů

Podpora SP  Soukromý sektor  NNO (TESSEA, Ashoka)  Ziskové (programy bank KB, ČSOB, UniKredit)  Veřejná správa  Podpora zaměstnavatelů zdravotně postižených  Nový zájem VS o SP  Nový zákon (možná)

Nový zákon o SP  Zpracovává MPSV, MPO a Agentura pro sociální začleňování  Snad definice (možná pouze pro WISE podniky)  Posílení podpory SP zákonem o veřejných zakázkách (nejenom zdravotně postižení)  ???

Literatura:  KURKOVÁ, Gabriela a Petra FRANCOVÁ. Manuál: jak založit sociální podnik. Praha: P3 - People, Planet, Profit, 2012, 41 s. ISBN  DOHNALOVÁ, Marie a Petra FRANCOVÁ. Sociální ekonomika, sociální podnikání: podnikání pro každého. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012, 131 s. ISBN  MALÍK HOLASOVÁ, Věra a Petra FRANCOVÁ. Sociální práce v kontextu sociálního podnikání: podnikání pro každého. Vyd. 1. Editor Vendula Gojová. Ostrava: Marionetti press, 2013, 130 s. ISBN