Výroční konference MH SR k OP HKR Implementace Operačního programu Podnikání a inovace v ČR a zkušenosti s využitím strukturálních fondů k částečnému zmírnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální stav operačních programů implementovaných MPO 25. května 2009 Hradec Králové JUDr. Ing. Břetislav Grégr Ředitel odboru koordinace SF.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Východiska pro administraci ROP Střední Morava Semináře: Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Dokumentace k výzvě č.02/ Olomouc Zlín Uherské Hradiště Velké Losiny.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
Výroční konference Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Palác Lucerna, Praha 14. prosince 2016.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
T I S K O V Á K O N F E R E N C E K O N F E R E N C E
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Dosavadní přínosy Kohezní politiky pro ČR
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Evropský návratový fond (ENF)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
Kalamitní situace - opatření
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Ochrana osobních údajů ve firmách v době účinnosti Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) - Podpůrné aktivity MPO pro podnikatele Ing. Pavel.
Život bez střeva , Praha.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Aktivity Olomouckého kraje v oblasti podpory podnikání v roce 2016
Transkript prezentace:

Výroční konference MH SR k OP HKR Implementace Operačního programu Podnikání a inovace v ČR a zkušenosti s využitím strukturálních fondů k částečnému zmírnění dopadů současné ekonomické krize na české podnikatele , Hotel City Bratislava JUDr. Ing. Břetislav Grégr, ředitel odboru koordinace strukturálních fondů Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Navazuje na OPPP, EK schválen Globálním cílem Operačního programu Podnikání a inovace je zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy Finanční alokace z ERDF činí EUR, při započítání 15% národního spolufinancování je to celkem EUR

P 1 Vznik firem (2,6 %) 1.1 START Fin.n./JEREMIE P 3 Efektivní energie (8,0 %) 3.1EKO-ENERGIE P 4 Inovace (22,4 %) 4.1 INOVACE POTENCIÁL P 5 Prostředí pro podnikání a inovace (35,4 %) 5.1 SPOLUPRÁCE PROSPERITA 5.2 ŠKOLICÍ STŘEDISKA 5.3 NEMOVITOSTI P 7 Technická pomoc (2,9 %) 7.1TP OPPI 7.2TP OPPI

 v rámci 15 programů podpory již vyhlášeno 34 výzev k předkládání projektů v celkové hodnotě 57 mld. Kč  celkem předloženo 5213 plných žádostí o dotace v celkové hodnotě 45 mld. Kč a 2797 žádostí o zvýhodněné úvěry a záruky  v rámci schválených dotací již vyplaceno 2,6 mld. Kč a na úvěrech poskytnuta více než 1 mld. Kč  v řízení je certifikace výdajů na částku 197,8 mil. € OBLAST STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU V PŮSOBNOSTI MPO

HLAVNÍ PROBLÉMY ŽADATELŮ O PODPORY ZE STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ nedostatek finančních prostředků na profinancování schválených projektů (zdrženlivost bank při poskytování úvěrů) změny v preferencích podniků (omezování investičních výdajů, zajištění provozu) zhoršování finanční situace firem – dopad na ratingové hodnocení neplnění stanovených podmínek u dříve zahájených projektů DOPADY HOSPODÁŘSKÉHO POKLESU NA PODNIKATELE Výsledek: 101 projektů odstoupených po přiznání dotace v hodnotě 612 mil. Kč.

OPATŘENÍ MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ SF EU řešení problému nedostatku finančních zdrojů - výrazné navýšení prostředků pro podporu MSP formou finančních nástrojů (navýšení prostředků pro program ZÁRUKA) + Záruka státní – přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku - umožnění kombinace záruky s poskytnutím dotace (při zápočtu hrubého ekvivalentu podpory do celkové výše poskytnuté veřejné podpory) DOPADY HOSPODÁŘSKÉHO POKLESU NA PODNIKATELE

OPATŘENÍ MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ SF EU řešení problému „cash flow“ firem - nadále neposkytujeme zálohové platby (ex ante) – špatné zkušenosti, nesrovnalosti - urychlujeme výplaty dotací za zrealizované projekty nebo jejich etapy - volnější nastavování etapizace projektu samotnými podnikateli - externí pomoc při přípravě žádostí o platby resp. pomoc při odstranění nedostatků DOPADY HOSPODÁŘSKÉHO POKLESU NA PODNIKATELE

OPATŘENÍ MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ SF EU zrychlení ve vyhlašování výzev, posilování finančních zdrojů na nejžádanější programy podpory, hledání zjednodušujících postupů - dřívější vyhlášení výzev (oproti původním předpokladům (ROZVOJ II, NEMOVITOSTI II aj.) - připravují se EKOENERGIE (III. výzva), ŠKOLICÍ STŘEDISKA (II. výzva), PROSPERITA (II. výzva), START (II. výzva), SPOLUPRÁCE (II. výzva), POTENCIÁL (III. výzva), PROGRES (III. výzva), MARKETING (II. výzva) - projekt ICT V PODNICÍCH pro mikropodniky, projekt Společné veletrhy a výstavy DOPADY HOSPODÁŘSKÉHO POKLESU NA PODNIKATELE

OPATŘENÍ MINISTERSTVA PRŮMYSLU A OBCHODU V OBLASTI VYUŽÍVÁNÍ SF EU prevence vracení prostředků z důvodu nesplnění stanovených podmínek - sledujeme rizikové projekty a firmy, na které je vyhlášeno insolvenční řízení – ihned kontrola - nabízíme externí metodickou pomoc příjemcům dotací - požádali jsme o souhlas s využitím dočasného zjednodušeného rámce podpory (do 500 tis. €) - realizovali jsme vysvětlující osvětovou kampaň formou konferencí ve všech krajích, kde jsme upozorňovali na hlavní problémy v realizaci podpořených projektů DOPADY HOSPODÁŘSKÉHO POKLESU NA PODNIKATELE

REGIONÁLNÍ KONFERENCE První ze série regionálních konferencí se konala v Karlových Varech. Zúčastnilo se jí 52 zájemců z 37 firem. Následovala řada akcí v dalších regionech, kde se účastnilo od 74 do 136 podnikatelů (průměr 98 přítomných) a kde se řešily vysoce aktuální problémy čerpání fondů EU.

ZMĚNY OPPI PŘIJATÉ NA 6. JEDNÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU ( ) finanční realokace mezi prioritními osami a na to navazující změny sledovaných indikátorů - využití prostředků plánovaných na JEREMIE k posílení zdrojů záručního fondu ČMZRB a k posílení regionálně orientovaného Rozvoje - posílení zdrojů na investičně zaměřené programy na úkor Poradenství, Spolupráce - zvýšení prostředků na podporu Eko-energií tlak na úpravu národní legislativy brzdící rychlejší čerpání ÚPRAVA OPERAČNÍHO PROGRAMU - REALOKACE

V návaznosti na zkušenosti z auditů Evropského účetního dvora a Evropské komise byla posílena kontrolní činnost a pomoc: Transparentnost při veřejných zakázkách:  řádný výběr dodavatele z konkrétních (reálných) nabídek, zda-li tyto nejsou uměle vytvořené  nediskriminační podmínky (např. povinnost vzájemného zápočtu);  správný výběr vítězné zakázky (porovnání cen s DPH a bez DPH, jednotný kurz při přepočtu zahraničních cen) Správné posouzení uznatelnosti výdajů:  důsledné kontroly na místě Zajištění vedení analytického účetnictví:  vazba na čl. 60 odst. d) Nařízení Rady (ES) č – povinnost vést oddělený účetní systém nebo odpovídající účetní kód pro všechny transakce související s operací

Na co se auditoři EÚD v rámci auditu OPPP zaměřili: - veřejné zakázky (resp. výběr dodavatelů) - přiměřenost doby vyřizování ŽoPl - důsledné provádění kontrol na místě, resp. následné odhalování problémů, které kontrola nezachytila „GRILOVÁNÍ“ v EÚD

ORIENTACE NA PROJEKTY VaV A INOVACE Úspěšné výsledky realizace Operačního programu Podnikání a inovace v České republice Vědeckotechnologický park v Plzni Nanospider – světově vyspělá nanotechnologie využitá v průmyslové výrobě firmy ELMARCO S podporou evropských fondů směřuje Česká republika k naplňování lisabonské strategie.

Děkuji za pozornost aktuální informace: Děkuji za pozornost aktuální informace: