Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové

2 2 Obsah prezentace  Výsledky realizace úvěrových programů v OPPP  Záruky a úvěry v OPPI – úspěšný start  Nabídka záruk a úvěrů v OPPI pro rok 2009

3 3 Výsledky realizace OPPP (2004- 2006)  START  přijato 998 žádostí  poskytnuto 833 úvěrů ve výši 370 mil. Kč  KREDIT  přijato 1264 žádostí  poskytnuto 798 úvěrů ve výši 1 660 mil. Kč  Nejvíce projektů bylo podpořeno v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.  V roce 2009 již započne využívání splátek úvěrů z OPPP pro další podpory formou záruk za provozní úvěry.

4 4 Úspěšné příklady využití OPPP v NUTS II Společnost DOPOS Přelouč s.r.o. využila v r. 2006 zvýhodněný úvěr z programu KREDIT ve výši 3,2 mil. Kč s pevnou úrokovou sazbou 4% p.a. na nákup nemovitosti s pozemky. Zvýhodněný úvěr pomohl firmě zejména ke zvýšení kapacity výrobních prostor pro výrobu oken a okenních doplňků. Společnost INEX SPEDITION s.r.o. využila v r. 2005 podřízený úvěr z programu KREDIT ve výši 7 mil.Kč s pevnou úrokovou sazbou 3% p.a. na rekonstrukci skladovací haly, vybudování administrativní budovy a nákup vybavení. Zvýhodněný úvěr pomohl firmě zejména k rozšíření a zkvalitnění prostor pro skladovací činnost a zároveň pomohl zlepšit pracovní podmínky pro zaměstnance. Podnikatel Milan Harčár využil v r. 2004 bezúročný úvěr START s 6 letou splatností ve výši 450 tis.Kč na profinancování strojního vybavení a zásob pro pilařskou výrobu. Program START umožnil podnikateli zlepšit technologické vybavení bez nutnosti majetkového zajištění podnikatelského úvěru.

5 5 Zkušenosti s OPPP Úvěry pro začínající podnikatele a pro firmy s krátkou podnikatelskou historií výrazně napomáhají k zahájení podnikání a prvotnímu rozvoji firmy Začínající firmy jsou ale velmi citlivé na změny ekonomických podmínek, vývoj potřeb trhu i odhad svých podnikatelských možností Aby byla omezena rizika nových podnikatelských subjektů a firem krátkodobě podnikajících při vstupu na trh, byly přizpůsobeny typy bankovních produktů, nabízené v OPPI a snížen rozsah oblastí, do kterých je možné poskytovat podpory

6 6 Podpory v OPPI (2007- 2008) Podpory v OPPI (2007- 2008)  ZÁRUKA  přijato 1956 žádostí  poskytnuto 1425 záruk ve výši 5 mld. Kč, z toho 890 žádostí ve výši 1,85 mld. Kč zjednodušeným postupem  PROGRES  přijato 262 žádostí  poskytnuto 122 úvěrů ve výši 1030 mil. Kč  START  přijato 270 žádostí  poskytnuto 98 bezúročných úvěrů a 37 záruk  Nejvíce projektů bylo zárukami podpořeno v Moravskoslezském, Olomouckém a Jihomoravském kraji.

7 7 Celkový přehled podpor v r. 2009  OPPI (území ČR bez Prahy):  ZÁRUKA: zvýhodněné záruky za investiční úvěry - 1,65 mld. Kč  PROGRES: podřízené úvěry - 850 mil. Kč  START: o vyhlášení výzvy nebylo zatím rozhodnuto  Národní programy (celé území ČR):  ZÁRUKA: zvýhodněné záruky za provozní úvěry  Celková kapacita: 13 - 15 mld. Kč podpořených úvěrů

8 8 Hlavní změny pro rok 2009 Omezení okruhu podporovaných činností: průmysl, stavebnictví, výroba energie a vybrané služby. Přechod na systém klasifikace podle CZ-NACE. Zrušení finančních příspěvků (pro malé podnikatele ve strukturálně postižených regionech, za zvýšení a udržení zaměstnanosti). Možnost kombinace záruk a dotací u jednoho projektu, který žádá o dotace u programů OPPI (Rozvoj, ICT a strategické služby, ICT v podnicích, Ekoenergie, Inovace — Projekt, Potenciál, Prosperita, Školící střediska a Nemovitosti) - potvrzení o výši veřejné podpory formou záruky či úvěru.

9 9 Program ZÁRUKA – záruky za investiční úvěry – část I  Zahájení příjmu žádostí od 23.2.2009  Projekty po celé ČR s výjimkou Prahy  Na převážně investičně zaměřené projekty, pokud i zaručovaný úvěr bude převážně investičně zaměřen.  Investice: stroje, zařízení, výstavba a nákup budov a pozemku, rekonstrukce budov. Nelze: dlouhodobý nehmotný majetek.  Doplňkově (z méně jak 50 %) lze zaručovaný úvěr použít i na pořízení zásob a drobného hmotného majetku (pokud není veden jako dlouhodobý hmotný majetek, resp. hmotný majetek) a na pořízení drobného nehmotného majetku (pokud je vykazován jako náklad/výdaj).

10 10 Program ZÁRUKA – záruky za investiční úvěry – část II  Záruky do výše až 80 % jistiny úvěru na dobu až 15 let.  Dva typy záruk:  S-záruka: univerzálně použitelná  M-záruka: pro menší úvěry se zjednodušeným vyřízením žádosti v průběhu několika dnů od jejího podání (pouze k úvěrům bank, které mají s ČMZRB smlouvu o spolupráci).  Dva použitelné režimy veřejné podpory: -podpora omezena intenzitou veřejné podpory (50% střední, 60% malí) -podpora de minimis, jednorázově záruka až do výše 40 mil. Kč (v závislosti na kursu EUR/CZK).

11 11 Program ZÁRUKA – záruky za provozní úvěry – část I  Zahájení příjmu žádostí od 9.3.2009  Na projekty na území ČR, včetně hl. města Prahy.  Pouze na pořízení zásob a drobného hmotného majetku (pokud není veden jako dlouhodobý hmotný majetek, resp. hmotný majetek) a na pořízení drobného nehmotného majetku (pokud je vykazován jako náklad/výdaj).  Výrazně jednodušší podmínky, ale i zde nutno v případě kontroly prokázat použití zaručovaného úvěru.  Nelze použít na úhradu pohledávek do lhůty splatnosti, mezd, nákladů za služby, ke splacení dříve poskytnutých úvěrů.

12 12 Program ZÁRUKA – záruky za provozní úvěry – část II  Záruky do výše až 80 % jistiny úvěru na dobu až 15 let.  Dva typy záruk:  S-záruka: univerzálně použitelná  M-záruka: pro menší úvěry se zjednodušeným vyřízením žádosti v průběhu několika dnů od jejího podání (pouze k úvěrům bank, které mají s ČMZRB smlouvu o spolupráci), příjem žádostí od 27.4.2009, až do výše 20 mil. Kč.  Může být poskytnuta pouze jako podpora de minimis, jednorázově záruka až do výše 40 mil. Kč (v závislosti na kursu EUR/CZK).

13 13 Program PROGRES (1)  Zahájení příjmu žádostí od 16.3.2009.  Pro malé i střední podnikatele.  Typ podpory: podřízený úvěr.  Parametry: Splatnost 7 let, pevná úrok. sazba 3% p.a., odklad splátek jistiny až 3 roky, max. výše úvěru do 20 mil. Kč, zajištění dle bonity klienta  Podmínka: použít k financování projektu bankovní úvěr či leasing minimálně ve výši podřízeného úvěru.  Podpora je omezena intenzitou veřejné podpory (50 % střední a 60 % malí)

14 14 Program PROGRES (2) Hlavní změny proti předchozí Výzvě:  Zkrácení doby splatnosti a doby odkladu splátek.  Snížení maximální výše úvěru.  Omezení především na průmysl a stavebnictví.  V nových parametrech program PROGRES určen především na financování technologického vybavení firem.

15 15

16 16 Za pobočku Hradec Králové se na další spolupráci těší: Ing. Zdeněk Mareš, ředitel pobočky 602 448 341 Ing. Hana Pláničková planickov@cmzrb.cz 498 774 117 Ing. Dagmar Adamcová adamcova@cmzrb.cz 498 774 104 pí. Eva Matějková matejkova@cmzrb.cz 498 774 106 infoHK@cmzrb.cz www.cmzrb.cz 498 774 111


Stáhnout ppt "Využití strukturálních fondů pro úvěry a záruky Pro regionální konferenci MPO „Úspěšné projekty OPPP“ ČMZRB, a.s., pobočka Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google