Dveře požárně odolné Značení dveří a požadavky ČSN EN 13 501 ČSN EN 13 501 Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb. Symboly, kterými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární odolnost betonových konstrukcí
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Obecné požadavky na výstavbu
Bezpečnost práce z elektřinou
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
3- střelkový zámek MACO používaný ve dveřích PROPLAST K s.r.o.
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Dokumentace k zajištění BOZP
Úvod do předmětu Technologie
Manipulace s výrobky a vázaní břemen
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Výroba dveří Dveře se skládají z nosné nebo vodící zárubně a otočného nebo posuvného dveřního křídla. Hlavní funkcí dveří je komunikační a vizuální propojení.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39) - vrata
Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
BHP – el. zařízení Revize a kontrola.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
Požární uzávěry –zkoušení, klasifikace, použití v praxi Ing. Zdeňka Stará PK Bohemia, s. r. o. kontakty:  ; 
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Profesní Komora Požární Ochrany / František Kregl, Vladimír Raušer červený kohout České Budějovice duben 2009.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP při práci ve výškách
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Účel a přehled přestaveb budov
Posuzování shody stavebních výrobků
Interní předpisy hotelu
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Osazování oken
Speciální konstrukce –
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální izolace BJ13.
Defektoskopie a zkušebnictví
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-13
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PŘEJÍMKA PRACOVIŠTĚ_Z2
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Požární prevence v bytových domech
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Izolace na stavbě RADON.
Montáž oken a tepelně technické souvislosti
Transkript prezentace:

Dveře požárně odolné Značení dveří a požadavky ČSN EN ČSN EN Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb. Symboly, kterými se dveře označují a jejich význam Vyhláška č. 202/1999 Sb. Vyhláška č. 202/1999 Sb. stanoví technické podmínky požárních dveří, kouřotěsných dveří a kouřotěsných požárních dveří k zabezpečení požární ochrany staveb a technologií. Vyhláška č. 246/2001 Sb. Vyhláška č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) montáž a provozování požárního uzávěru

EI 15, 30, 45 (minut) výrobky požárně bezpečné EW 15, 30, 45 (minut) výrobky požárně odolné E označení celistvosti konstrukce (doba, po kterou během zkoušky nedojde k porušení celistvosti, tedy například k vytvoření trhlin, děr, vypadnutí části konstrukce, atd.) I IZOLACE označení pro konstrukce s požárně izolačními vlastnostmi (doba, po kterou jsou na neohřívané straně vzorku teploty nižší než mezní, které stanoví zkušební norma ČSN EN , dále se rozlišuje I 1 a I 2 ( nárůst teploty dveří a zárubně) EI bránící šíření tepla W RADIACE označení pro konstrukce, omezeně propouštějící sálavé teplo (doba, po kterou je hustota tepelného toku ve stanovené vzdálenosti nižší než mezní, kterou stanoví zkušební nebo projektová norma ČSN EN či zkušební předpis) EW omezující šíření tepla, dveře vyhovující klasifikaci I se hodnotí jako vyhovující požadavku W Značení výrobků dle ČSN EN Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb Jednotlivé údaje na štítku:

Značení výrobků dle ČSN EN Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb DP1 konstrukce, které obsahují pouze nehořlavé hmoty, například ocelový požární uzávěr - dříve D1 DP2 požární uzávěr z nehořlavých hmot (jak dřevěný, tak ocelový) - dříve D2 DP3 dřevěný požární uzávěr - dříve D3 S kouřotěsný požární uzávěr označuje schopnost zkoušené konstrukce zabránit proniku zplodin hoření v množství, které je zdraví nebezpečné, dále dělí na Sa – kouřotěsnost při okolní teplotě a Sm – kouřotěsnost při 200°C C uzávěr opatřený samozavíracím zařízením R označení pro únosnost konstrukce, zkouška bez ztráty konstrukční stability

Třídy samozavíračů dle ČSN EN C – bez požadavků C1 – 500 cyklů C2 – cyklů C3 – cyklů C4 – cyklů C5 – cyklů

Vyhláška č. 202/1999 Sb. Která stanoví technické podmínky požárních dveří k zabezpečení požární ochrany staveb § 5, odst. 4 této vyhlášky - V § 5, odst. 4 této vyhlášky je uveden systém jednotného značení požárních dveří a kouřotěsných požárních dveří (včetně zárubní). Značení se provádí přímo na každém jednotlivém výrobku v místech, která jsou pro kontrolu přístupná i po zabudování dveří ve stavbě Značení se provádí přímo na každém jednotlivém výrobku (tj. na dveřích a rámech) v místech, která jsou pro kontrolu přístupná i po zabudování dveří ve stavbě. Značení musí být viditelné, trvale čitelné a nesmazatelné po celou dobu stanovené nebo obvyklé životnosti těchto výrobků. V případě použití skleněné výplně ve dveřní sestavě se provede stanovené značení v ploše skla této výplně. To může být doplněno značkou výrobce nebo dovozce.

MONTÁŽ A PROVOZOVÁNÍ Vyhláška č. 246/2001 Sb. o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Spojením požárně odolných dveří a zárubně vznikne požární uzávěr, jeho montáž může podle vyhl. 246/2001 Sb § 10 odst.1. – 5. provádět jen osoba prokazatelně proškolená výrobcem. O montáži se vypracuje Protokol o montáži a kontrole provozuschopnosti požárního uzávěru – ten má 3 části

MONTÁŽ A PROVOZOVÁNÍ potvrzení o montáži – podle §6 vyhlášky musí být montáž provedena podle platné projektové dokumentace a osoba, která montáž provádí splňuje požadavky §6 odst.1 ( proškolení) potvrzení o provozuschopnosti – podle §7 odst.3 se musí provést zkouška provozuschopnosti požárního uzávěru (funkčnost) Datum následující kontroly – podle §7 odst.4 se musí provést kontrola nejdéle rok od montáže. Kontrolu zajišťuje provozovatel, majitel nebo nájemce požárního uzávěru. Kontrolu můýe provést odborně způsobilá osoba, technik požární ochrany, preventista, nebo osoba určená organizační směrnicí. O kontrole se musí vystavit Doklad o kontrole podle §10 odst.2 vyhlášky 246/2001 Sb.

Kroky kontroly: Vizuální kontrola uzávěru Při vizuální kontrole pověřená firma provádí následující úkony: kontrola stavu plochy dveří - zde se hodnotí, jestli plocha není poškozená (naražení, proražení) nebo zda nevykazuje jiné defekty např. puchýře nebo nedovolené zásahy (vrtání, dlabání, řezání, apod.) kontrola stavu bočních dveří - zde se kontroluje stav a přítomnost požární pásky, zda je po celém obvodu a nepoškozená, dále celkový stav hran, zda nejsou mechaniky poškozené nebo zda nemají stopy nedovolených úprav (vrtání, dlabání, řezání, apod.) kontrola rovinnosti dveří - rovinnost křídla je důležitá ve vztahu k zárubni, zda nevznikají nestandartní, nepovolené spáry, Obzvláště obezřetně je toto důležité posuzovat u kouřotěsných výrobků. kontrola stavu zárubně - při kontrole je nutné se zaměřit i na zárubeň, kde se opět zjišťuje, zda nedošlo k poškození některých jejích částí, nebo nedovoleným úpravám. Pokud je možní, tak se doporučuje provést kontrolu způsobu zapěnění a případně i druhu použité pěny (DPO montážní pěna má jinou barvu než běžná) kontrola vztahu křídla a zárubně - posouzení zda nedochází ke kontaktu dveřního křídla se zárubní (nedrhne) nebo s podlahou a zda je obvodová spára mezi dveřním křídlem a zárubní rovnoměrná a v předepsaných tolerancích. kontrola dveřního a vrchního kování a doplňků - mezi funkční prvky požárních a kouřotěsných uzávěrů patří závěsy, zámky, zástrče, mechanické prahy, samozavírače, protiplechy, paniková kování, koordinátory. Hodnotí se vizuálně, zda jsou kompletní a nevykazují nějaké poškození nebo defekty.

Kontrola funkčnosti Dalším krokem při provádění revize je kontrola funkčnosti. Zde se kontrolují následující body: stav funkčních prvků a kování - mezi funkční prvky požárních a kouřotěsných uzávěrů patří závěsy, zámky, zástrče, mechanické prahy, samozavírače, protiplechy, paniková kování, koordinátory. Hodnotí se jejich funkčnost a bezproblémový chod, především se zkoumá funkce: – závěsů - opotřebení, seřízení, hlučnost – zámků - funkce zámku, otevírání – protiplechů - pevnost držení (zda není uvolněn), deformace – závírání, zamykání, hlučnost – zástrčí - pevnost držení, funkčnost – mechanických prahů - funkčnost, seřízení (dosádání na podlahu) – samozavíračů - pevnost držení, funkčnost – paniková kování - pevnost držení, funkčnost – koordinátorů - pevnost držení, funkčnost – kliky - pevnost držení, funkčnost

provede seřízení nebo oprava pokud to prvek umožňuje možné provést výměnu celého prvku V případě zjištění závady (nadměrné opotřebení, špatná funkčnost, apod) se provede seřízení nebo oprava pokud to prvek umožňuje. V případě, že závada je neopravitelná, je možné provést výměnu celého prvku (např. kování, či dveřního doplňku), ale pouze tehdy, pokud nedojde k zásahu do konstrukce částí požárního uzávěru. Pokud závadu není možné za uvedených podmínek odstranit, je nutné seznámit provozovatele uzávěru s nutností výměny dveří, zárubní nebo celého požárního uzávěru. O prohlídce je nutné provést zápis viz. vzor