Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 9_25MisS-12 Název tematické oblasti (sady) Konstrukce stavebně truhlářských výrobků Název vzdělávacího materiálu Zkoušení oken Druh učebního materiálu Materiál pro prezentaci výklad zkoušení konstrukce oken Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a je zaměřen na problematiku zkoušení oken, jejich průběh a význam. Klíčová slova okno, dvojsklo, trojsklo, zatížení větrem, vodotěsnost, průvzdušnost, technická dokumentace, notifikovaná osoba, zkoušky, zákon, vzorky, výsledky Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.-III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 896 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Září 2012 autor Míša Stanislav
Zkoušení oken Září autor Míša Stanislav

3 Zkoušení oken Zkoušení oken je vyhláškou 22/1997Sb
Zkoušení oken Zkoušení oken je vyhláškou 22/1997Sb. a nařízením vlády 163/ Zkoušení provádí notifikovaná osoba dále jen NO (státní zkušebna). Zkoušení podléhají všechny okna bez ohledu na rozměr a tvar a to i okna vyráběná na konkrétní zakázku. Zkoušení nepodléhají pouze okna, u kterých se nepředpokládá opakování konstrukce.

4 Zkoušky jsou povinné ze zákona Zkouší se jen vzorky oken v závislosti na vyráběném množství a to v počtu 1 až 3 kusy.

5 Postup ze strany NO pro malé výrobce Omezení rozsahu zkoušek podle počtu vyráběné produkce

6 Podklady nutné k provedení zkoušek Technická dokumentace výrobku Jak vyplývá z § 4 – NV č. 163/02 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb., pro posouzení shody pořizuje výrobce nebo dovozce technickou dokumentaci.

7 Technická dokumentace kusových výrobců by proto měla obsahovat minimálně následující dokumenty: -Technický list výrobku (technický popis) – specifikace použitých materiálů, konstrukci výrobku, rozměrové specifikace atd. - Výkresovou dokumentaci – základní řezy výrobkem - Technologický postup výroby - stručný - Popis systému jakosti - Montážní návod na zabudování výrobků do stavby - Návod na obsluhu a údržbu výrobku - Certifikáty nebo prohlášení o shodě od použitých polotovarů.

8 Postup zkoušení - zkoušení se postupuje podle příslušných norem
Postup zkoušení - zkoušení se postupuje podle příslušných norem. Posuzuje se zejména - shoda výrobku s výrobcem dodanou dokumentací, - odolnost proti svěšení, - odolnost proti zborcení, - odolnost proti namáhání větrem, - průvzdušnost, - vodotěsnost - rozměrové tolerance (ČSN)

9 Název sledované vlastnosti
Vymezení sledovaných vlastností a způsobu jejich posouzení pro dřevěná okna Č. Název sledované vlastnosti Zkušební postup Předmět zkoušky Počet vzorků 1 Odolnost proti svěšení ČSN EN 14608 dvoukřídlové okno 2 Odolnost proti zborcení ČSN EN 14609 3 Odolnost proti zatížení větrem ČSN EN 12211 4 Průvzdušnost ČSN EN 1026 5 Vodotěsnost ČSN EN 1027 6 Rozměrové tolerance ČSN

10  Zkušebním zařízením je zkušební komora s jednou otevřenou stranou, do které je osazen zkušební vzorek. Tato zkušební komora se používá i pro zkoušku vodotěsnosti, průvzdušnosti a zatížení větrem.

11 Spárová průvzdušnost Zkouška spárové průvzdušnosti se provádí podle normy ČSN EN Okna a dveře - Průvzdušnost - Zkušební metoda. Podstatou zkoušky je aplikace tlakových stupňů (kladných nebo záporných) a u každého tlakového stupně se provede měření průvzdušnosti odpovídajícím zkušebním zařízením.

12 Zkouška průvzdušnosti začíná před zatížením třemi tlakovými rázy
Zkouška průvzdušnosti začíná před zatížením třemi tlakovými rázy. Po provedení tlakových rázů se provede vlastní měření. Zkušební tlak působí ve stupních po 50 Pa vzestupně až do hodnoty 300 Pa, od 300 Pa ve stupních po 150 Pa. Graf  tlakových stupňů je znázorněn na následujícím obrázku.

13

14 Nejčastějším problémem při zkoušce průvzdušnosti bývají nepodtmelené zasklívací lišty na okenních křídlech, což bývá příčinou znatelného zvýšení hodnot průvzdušnosti. Tento nedostatek může mít za následek horší hodnoty průvzdušnosti a tím i horší zatřídění podle klasifikační normy.

15 Vodotěsnost Zkouška vodotěsnosti se provádí podle normy ČSN EN Okna a dveře - Vodotěsnost - Zkušební metoda. Podstatou zkoušky je trvalé postřikování vnější strany zkušebního vzorku stanoveným množstvím vody, za současného působení kladného zkušebního tlaku v podobě po sobě jdoucích stoupajících tlakových stupňů v rovnoměrných intervalech. Zaznamenají se podrobnosti o zkušebním tlaku jakož i místo průniku vody.

16 Vzdálenost trysek od vnějšího povrchu zkušebního vzorku je 250mm
Vzdálenost trysek od vnějšího povrchu zkušebního vzorku je 250mm. Vzájemná vzdálenost trysek je 400mm. Postřikování začíná při zkušebním tlaku 0 Pa a trvá 15 minut, potom v časových intervalech 5 minut se stoupající tendencí. Množství postřikované vody je 2 l/min na každou trysku. Celková délka zkoušky je závislá na vodotěsnosti zkušebního vzorku. Zkušební tlak se aplikuje vzestupně po 50 Pa až do 300 Pa, nad 300 Pa ve stupních po 150 Pa. Výsledkem zkoušky je zaznamenání místa a tlaku, při kterém pronikla voda zkušebním vzorkem a doba, po kterou působil nejvyšší tlak před průnikem vody.

17 Nejčastějším problémem při zkoušce vodotěsnosti bývá příliš brzký průnik vody přes zkušební vzorek. V některých případech dochází k průniku vody již v prvních minutách postřikování při zkušebním tlaku 0 Pa, což velmi negativně ovlivňuje výsledky zkoušky. Tyto nedostatky bývají zapříčiněny nedostatečným podtmelením okapnicové lišty a nezatmelenými koncovkami na obou koncích okapnicové lišty ve styku lišta-koncovka a koncovka-rám okna. Přes tyto slabá místa dochází k průniku vody nejčastěji v některém z dolních rohů křídel. Dalším kritickým místem bývá řešení srazu křídel u dvojkřídlového okna.

18 Odolnost proti zatížení větrem Zkouška odolnosti proti zatížení větrem se provádí podle normy ČSN EN Podstatou zkoušky je aplikace stanovené řady kladných a záporných zkušebních tlaků, při kterých je prováděno zkoušení a měření pro výpočet relativního čelního průhybu a odolnosti proti poškození při zatížení větrem. Pro účely zkoušky odolnosti proti zatížení větrem jsou stanoveny tři řady zkušebních tlaků:

19 Všechna měřidla musí být nastavena na nulovou hodnotu
Všechna měřidla musí být nastavena na nulovou hodnotu. Po působení zkušebního tlaku P1 po dobu 30 s, se zaznamenají požadovaná měření průhybu

20 Nejčastějším problémem při zkoušce odolnosti proti zatížení větrem bývá nepřesně zakované okno. Kameny a protiplechy uzavíracích segmentů jsou někdy osazeny tak, že pohyblivý uzavírací segment jde mimo přítlačný plech a tím dochází k tomu, že se při vyšších zkušebních tlacích naměří zvýšené hodnoty deformací, které mají další vliv na zatřídění okna do klasifikační třídy. Tyto závady jsou způsobeny nepřesnostmi ve výrobě.

21 Mechanické zkoušky - v současné době se provádí - svislé zatížení, kroucení - odolnost proti svislému zatížení - odolnost proti statickému kroucení

22 Závěr Zkoušení oken slouží nejen na ochranu zákazníků, ale je velkým přínosem i pro samotné výrobce. Většinou až při vlastních zkouškách výrobků se odhalí různé vady a nedostatky, které by mohly způsobit újmy jak zákazníkům, tak i výrobcům v podobě častých reklamací.

23 Použitá literatura Kol. autorů; Dřevěná okna, dveře, schody,
Hranice 2005


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google