ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zkoušky pro účely udělení státního občanství České republiky
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Další vzdělávání učitelů češtiny na UK ÚJOP Praha Hloubětín
Systém výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince jako jedné z podmínek pro udělení trvalého pobytu.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
CV FHS Fakultní setkání, Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
KA 03/9 Metodická setkání „Vzdělávací tržiště“ Mgr.Jaroslava Vaverková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Metodická pomoc realizátorům MAP zejména v oblasti podpory kvalitního a společného vzdělávání dětí a žáků.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Lenka Herčíková,
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
TTnet (Training of Trainers Network)
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Co je program Mládež v akci?
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovské fórum kraj Vysočina
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK

ÚJOP UK a zahraničí  Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze  tradice - zkušenosti - inovace  kontinuální vývoj výuky a metodiky čjcj (od 50. let)  mnoho odborníků, autorů a autorek učebnic  přes 1000 studentů ročně  ČJCJ v různých kontextech  příprava na VŠ, letní školy, američtí studenti  spolupráce na projektech – výuka žadatelů o azyl, dětí, studentů se specifickými potřebami  tvorba učebnic, testování, účast na vytváření elektronických nástrojů (např. platforma Merlin,Euromobil, Heuropa a další)  nejnověji ZAS – ( – projekt pro předškolní vzdělávání; spolupráce mimo jiné s Mateřídouškou Berlín, Okénko Londýn a dalšími; konference Liberec)  jediná VŠ instituce systematicky a dlouhodobě pracující na podpoře metodického vzdělávání v zahraničí

STANDARDIZOVANÉ KURZY  bohaté zkušenosti s vlastní výukou + spolupráce našich odborníků s dalšími institucemi = zkušenosti ze široké škály kurzů  možnosti našich kurzů:  ZKUČ (zdokonalovací kurz metodiky češtiny jako cizího jazyka) /od 2007  zahraniční _zkuč – v současné době připravujeme variantu pro účastníky ze zahraničí  Metodické setkání k výuce češtiny jako cizího jazyka (platforma pro vyučující působící v zahraničí) /od 2008  realizace Metodického kurzu výuky čjcj pro vyučující u krajanských komunit /od 2006  od roku 2012 speciální skupina zaměřená na výuku dětí v ČŠBH a podobných typech škol  CERTIFIKACE

ZPĚTNÁ VAZBA  přímá komunikace s účastníky  komunikace a spolupráce s institucemi doma i v zahraničí  zájem o kurzy a metodickou podporu  evaluace naší činnosti prostřednictvím dotazníků (pozitivní zpětná vazba a náměty)  průzkum pomocí on-line dotazníků  výsledky zkoušek CCE a pro mládež

DALŠÍ SPOLUPRÁCE  kurzy na míru  v posledních dvou letech zahraničí: Daruvar (Chorvatsko), Okénko Londýn, Kyjev V ČR: týdenní kurz pro lektorky ČC Kyjev  individuální podpora a konzultace – osobní i elektronické konzultace a zasílání materiálů  snažíme se o větší formalizaci (konzultanti podle regionů)  metodické audity  další instituce  smlouva s ČŠBH a jednotlivými školami v zahraničí  spolupráce s DZS, MŠMT, MZV, ČC, CIC, Meta, NUV, NIDV, individuálními ZŠ učícími cizince a další  účast na výročních konferencích českých škol v USA  metodická podpora, letos seminář

ZKOUŠKY  CERTIFIKACE – platnost po celém světě  zkoušky na úrovních CCE - A1, A2, B1, B2, C1 podle SERRJ  tvorba, pilotáž a evaluace standardizovaných zkoušek z češtiny pro cizince  Zkouška z jazyka a reálií pro účely udělování státního občanství ČR (ZKOBČ) – vývoj, pilotáž, zkoušení - B1 podle SERRJ  podíl na tvorbě zkoušky k udělení trvalého pobytu - A1 podle SERRJ  zastoupení Univerzity Karlovy v mezinárodních testovacích organizacích (ALTE, EALTA apod.).  certifikovaná zkouška pro mládež CCE – A1 PRO MLÁDEŽ a CCE – A2 PRO MLÁDEŽ

PRACOVIŠTĚ – kontakty  MOC – Metodické a odborné centrum ÚJOP UK  vznik nového pracoviště srpen 2015  pracoviště pro spolupráci se zahraničím  metodické kurzy  konzultace  VTC – Výzkumné a testovací centrum ÚJOP UK  od 2006  zkoušky  konference  zkoušky pro mládež ( (zkoušky pro mládež)  CDV – Centrum distančního vzdělávání ÚJOP UK  od 2004  on-line kurzy 

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Dana Hůlková Nývltová, Ph.D. Prezentovala:PhDr. Zuzana Vlasáková