Asociace občanských poraden Projekt: Otevřené dveře na trh práce v oboru sociálních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ Registrační číslo: CZ /0.0/0.0/16_053/
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Úřad práce České republiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Společenská odpovědnost ve školství
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Projekt CESTA KE ZMĚNĚ II
Profesionalizace sociální práce v ČR
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Asociace občanských poraden Projekt: Otevřené dveře na trh práce v oboru sociálních služeb

Realizátor a partneři projektu Realizátor: Asociace občanských poraden Partneři: Univerzita Karlova v Praze Česká asociace pečovatelské služby Zahraniční partneři: Vysoká škola zdravotnictva a sociálnej práce sv. Alžbety Scottish Association of Citizens Advice Bureaux – Citizens Advice Scotland

Důvody vzniku projektu Obecný problém se zaměstnaností absolventů škol, nutnost zaměření studia budoucích sociálních pracovníků přímo na posilování pracovních dovedností a kompetencí reagujících na konkrétní potřeby trhu práce, posílení zaměstnavatelnosti absolventů sociálních škol, potřeba zlepšení komunikace a mezi vzdělavateli, studenty/absolventy a zaměstnavateli a její ideální nastavení.

Cíle projektu Řešení situace absolventů sociálně orientovaných škol, jejichž znalosti a dovednosti mnohdy nereagují na potřeby zaměstnavatelů v sociálních službách, vypracování a otestování metodiky práce s mladými absolventy sociálních škol při maximálním využití pozitivních přístupů ze zahraničí, nalezení ideálního způsobu propojení institucí vzdělávání a zaměstnávání v sociálních službách v ČR, nastavení spolupráce relevantních organizací a propojování subjektů různého typu k řešení problémů mladých absolventů sociálně orientovaných škol.

Výstupy projektu Výměna zkušeností a vytváření dobré praxe: -zapojení českých i zahraničních partnerů -identifikační, analytická a hodnotící fáze -organizace kulatých stolů, workshopů -setkání partnerů v zahraničí -analýza shromážděných materiálů a podkladů -dotazníkové šetření -zapojení expertů v dané problematice, vytvoření strategie a její uplatnění v praxi

Výstupy projektu Tvorba modelu spolupráce a metodiky zaměstnávání absolventů: -metodika bude řešit způsob zapojení absolventů na trh práce a postupy zaškolování při jejich nástupu do zaměstnání ve vybraných sociálních službách -model spolupráce se bude týkat nastavení ideální spolupráce mezi sociálními školami a zaměstnavateli ve vybraných regionech

Výstupy projektu Pilotní ověření a zavedení nových nástrojů do praxe: -pilotáž bude probíhat na úrovni 3 vybraných krajů – Moravskoslezský, Vysočina, Ústecký -pilotní testování metodiky zaměstnávání absolventů v oboru pečovatelská služba a odborném sociálním poradenství -organizace semináře pro zástupce cílové skupiny organizací pro 30 osob – práce mentor-absolvent v sociálních službách

Analýza zaměstnanosti Jedním z výstupů také analýza zaměstnatelnosti cílové skupiny ve Skotsku a na Slovensku Obor sociální práce je na úrovni vysokého školství ve Skotsku definován společnými standardy, určují rozsah znalostí nutných pro získání vysokoškolského diplomu, rozsah studiem získaných dovedností diplomovaných absolventů a rozsah kompetencí, které musí diplomovaný absolvent prokázat.

Analýza zaměstnatelnosti Tyto tři stupně standardů jsou součástí šesti okruhů oboru sociální práce. Rozsah teoretických znalostí diplomovaného studenta Znalost sociálních jevů a handicapů jako jsou například rasismus, chudoba, nezaměstnanost, zdravotní postižení, nízké vzdělání, nezaměstnanost, bezdomovectví atd.

Analýza zaměstnatelnosti Důsledky špatné sociální situace spojené s trestnou činností, sociálním vyloučením a izolací. Diplomovaný student musí ovládat právní základ v oblasti sociálních služeb, zejména v oblasti bydlení, vzdělávání, zdravotní péče, trestního práva a služeb poskytovaných organizacemi na bázi dobrovolnictví. Je požadována znalost modelů a metod hodnocení různých situací v praxi. Student získá dovednost v účinném navazování kontaktů s jednotlivci a organizacemi k dosažení cílů prostřednictvím písemné, telefonické komunikace nebo mailem. Osvojení účinných metod vyhledávání informací

Analýza zaměstnatelnosti prostřednictvím internetu. Schopnost posoudit relevantnost nashromážděných informací z jednotlivých zdrojů. Student získá dovednosti v posouzení faktorů, které mohou být rizikem v sociální práci jako jsou kulturní, rasové a etnické rozdíly, jazykové rozdíly atd. Po úspěšném dokončení studia musí student prokázat tyto kompetence: Schopnost vyhledávat zdroje informací pro řešení

Analýza zaměstnatelnosti konkrétního případu či situace. Schopnost spolupracovat s dalšími odborníky pro efektivní práci s klienty Schopnost vyhodnotit informace pro určení nejlepšího postupu Schopnost analyzovat situaci a rizika s ní spojená

Analýza zaměstnatelnosti Schopnost práce s jednotlivcem, rodinami, pečovateli, skupinami, tak aby molo dojít k identifikaci jejich očekávání a možnosti činit informovaná rozhodnutí. Absolvent musí prokázat kompetenci v naslouchání lidem, kterým je poskytována služba a jejím opatrovníkům. Musí respektovat jejich zkušenosti a zohledňovat jejich názory.

Analýza zaměstnanosti Plánování, realizace, evaluace sociální práce s jednotlivci a rodinami, opatrovníky, skupinami, komunitami a dalšími odborníky psychologických a fyziologických teorií individuálního a sociálního rozvoje identity od dětství až po stáří. Znalost teoretických myšlenek z mezinárodních výzkumů v oblasti sociální

Analýza zaměstnatelnosti práce ve vztahu k uvedení do praxe efektivní sociální práce. Znalost konceptů vycházejících z výzkumů teorií sociální práce a dalších oborů, které souvisejí se sociální prací včetně spolehlivosti při uplatňování v praxi. Znalost sítě sociálních služeb, zejména v oblasti vzdělávání, bydlení, zdravotní péče, trestního práva.

Analýza zaměstnatelnosti Znalost sociologických a kriminologických hledisek pro pochopení společenských a strukturních vlivů na lidské chování na individuální, skupinové i komunitní úrovni. Znalost role sociálních pracovníků jako státních zaměstnanců s povinnostmi a odpovědností na ochranu veřejnost

Analýza zaměstnatelnosti Rozsah dovedností získaných studiem - Student získá schopnost identifikovat možné překážky vyplývajících z rozdílů např. v kultuře, jazyku, schopností a věku. - Student bude umět použít znalosti rozsahu intervencí a hodnotících procesů. Dokáže navazovat partnerství s organizacemi a lidmi v komunitním kontextu.

Analýza zaměstnatelnosti Je schopen plánovat, tak, aby dosáhl efektivně cíle s ohledem na důsledky pro všechny zúčastněné. Při stanovování cílů a konkrétních plánů k jejich dosažení zohledňuje všechny relevantní faktory včetně etických zásad a platné legislativy. Student získá schopnost navazovat partnerství s dalšímí organizacemi a

Analýza zaměstnatelnosti jednotlivci k dosažení plánovaných výsledků. získá dovednost v pomáhání lidem při získání a udržení kontroly nad vlastními záležitostmi Rozsah kompetencí - schopnost spolupracovat s jednotlivci, rodinami, opatrovníky, skupinami, komunitami za při respektování jejich

Analýza zaměstnatelnosti rozmanitosti, důstojnosti, a soukromí. schopnost strukturované práce, tak aby se při řešení problémů a konfliktů předešlo krizím. schopnost použít metody sociální práce za účelem dosažení změny, udržení stability, podpory nezávislosti. schopnost revidovat a přizpůsobovat plány. Při výkonů své práce monitoruje plnění

Analýza zaměstnatelnosti plánuje, koordinuje ostatní zapojené subjekty a dohlíží na uvedení plánů do praxe. V své práci rozvíjí a udržuje podpůrné sítě služeb. Je schopen přijmout okamžitá opatření k řešení chování nebo situací, které představují riziko pro klienty. Plánuje, řídí a přijímá intervence ke změně zjištěného rizikového chování.

Analýza zaměstnatelnosti Slovensko Společenské změny po roce 1989 vyvolali potřebu nových legislativních norem v oblasti sociálního zabezpečení, jejichž plnění vyžadovalo odborně erudované sociální pracovníky. Další okolností, která ovlivnila zvýšený zájem uchazečů o studium sociální práce byla skutečnost vyplývající ze zákona NR SR č. 312/2001 o

Analýza zaměstnatelnosti státní službě, podle kterého zaměstnanec státní správy musel v rámci výkonu svých odborných činností splnit minimálně minimálně podmínku ukončeného prvního stupně vysokoškolského studia. Jednalo se zejména o zaměstnance okresních úřadů, později úřadů práce, sociálních věcí a rodiny s podmínkou začít studovat dle zákona do konce roku 2005.

Analýza zaměstnatelnosti V současnosti slovenské univerzity a vysoké školy využívají systém kreditů ECTS, který je považován za vhodný prostředek na podporu široké studentské mobility. Podpora nevyhnutelné evropské dimenze ve vysokoškolském vzdělávání, zvláště s ohledem na přípravu studijních plánů, spolupráci mezi institucemi, mobilní

Analýza zaměstnatelnosti schémata a integrované programy studia, výcviku a výzkumu, je podle našeho názoru stále nedostatečně reflektována výzvou v oblasti vzdělávání sociálních pracovníků. Nezbytnou součástí přípravy sociálních pracovníků je definování profilu absolventa sociální práce.Slovensko se chce ubírat cestou, tak jak ji formulovala formulovala

Analýza zaměstnatelnosti Ústřední rada pro vzdělávání a výcvik sociálních pracovníků ve Velké Británii - CCETSW, která reguluje minimální standardy a kompetence, které absolvent musí získat. Profil absolventa dle CCETSW Sociální pracovník je připraven provádět následující odborné činnosti :

Analýza zaměstnatelnosti A. komunikovat a angažovat se B. posuzovat a plánovat C. podporovat a pomáhat k soběstačnosti D. zasahovat a poskytovat služby E. pracovat v organizaci F. rozvíjet profesionální sociální kompetence Uvedené činnosti sociálního pracovníka vyžadují různé úrovně vzdělání.

Důležité informace o projektu Období realizace projektu: 1.prosince 2012 – 31. května 2014 Rozpočet projektu: Kč Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.