Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Advertisements

Ghana – Anglie – Čechy projektový den, , skupina Afrika Anna Koupalová ZŠ Dr. Peška, VI.B.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Zvířata na farmě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_13_Zvířata na farmě Téma: Člověk.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
14 Kilogram – jednotka hmotnosti VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Jana Kobylková identifikace:B2- 14 třída:2. předmět:M anotace:Seznámení s jednotkou hmotnosti.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Český jazyk – 3.ročník, Spojky.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Psychologie práce a organizace Otázky na pracovním pohovoru a CV Matěj Stříteský
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Andrea Kolářová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Něco, co mohou napsat jen děti
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Základní škola Moravičany 2015/2016
POPIS Shrnutí učiva.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Československá republika-demokratický stát
Něco, co mohou napsat jen děti
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Wolfgang Amadeus Mozart
Co nás obklopuje?.
Transkript prezentace:

Melien Tehi Ghana Čaj v Anglii Tereza Vodičková 6. B

Mel se narodila v Ghaně, která leží v západní Africe. Je jí let (nechtěla nám to prozradit přesně) a v Čechách žije 3 roky. Před tím žila 6 let v Anglii, proto mluví perfektně anglicky. Česky téměř neumí. V Pardubicích má jazykovou školu, kde vyučuje. Se svým manželem se seznámila v letadle. Mel tam pracovala jako letuška a on tam byl jako cestující. Mel pochází z velké rodiny. Má 3 bratry a 2 sestry.

Ghana Ghanu obývá asi 26 milionů lidí. Nachází se v západní Africe. Ghana je jedním z největších dodavatelů kakaa, které se používá k výrobě světových značek čokolád. Také se tam ve velkém množství vyskytuje zlato, stříbro a diamanty. Ghaně vládne král Otumfu Osei Tutu II., ale Ghana má i prezidenta. V Ghaně je stále léto. Obyvatelstvo tvoří z 60% křesťané, ze 30% muslimové a z 10% voodoo. (voodoo- místní náboženství)

Tradiční pokrmy Tradiční pokrmy jsou kenkey, jolof a fufu. Kenkey se podobají houskovým knedlíkům, ale jsou z kukuřičné mouky. Jolof se skládá z rýže, rajčat a spousty ovoce- hlavně banánů. Fufu si můžete představit, jako guláš. Podává se se skopovým masem. KenkeyJolofFufu

Turistické zajímavosti V Ghaně je krásná příroda. Najdete tu mnoho zajímavostí, které vás určitě zaujmou. Mezi skvělé zážitky patří procházky po lávkách, které vedou nad lesem i ve výšce 60 metrů, pohled na kakaové plantáže obrovských rozměrů nebo projížďka na slonovi.

Sport Protože je v Ghaně stále léto, lidé nemůžou hrát žádné zimní sporty. Nejpopulárnějším sportem je fotbal, který chce hrát každý Ghaňan. Národní tým Ghany jsou Černé hvězdy. Mají ve znaku černou hvězdu jako je na státní vlajce.

Čaj Mel nám vyprávěla, že 6 let byla v Anglii a proto nám pověděla, jak se tam pije čaj. Čaj se v Anglii pije jako u nás káva- intenzivně. A to hlavně s mlékem. Kultura čaje je pro Angličany důležitá. Když se neumíte správně chovat u pití čaje, použijí pro vás výraz křováci. Čaj s mlékem pije i anglická královna.

Jak se čaj podává Většinou se podává s mlékem. Designové hrnečky jsou častokrát malé. Cukr a mléko se dává do nádobek, které nesmí být stejné jako je hrneček. Cukru a mléka si můžete dát, kolik chcete. Ubrousek byste si měli dát na klín, protože když vám čaj nebo mléko ukápne, nezašpiníte si oblečení.

Správné chování u stolu Chování u stolu je pro Angličany moc důležité. Můžete třeba zacinkat lžičkou a už vás mají za křováky. Cinkání lžičkou je neslušné. Lžička by se měla pohybovat pomalu, asi tak ve středu hrnečku. Když je stůl v poměru s židlí vysoký, podšálek se nemá zvedat. Pokud je však nízký oproti židli, měl by se zvednout. Lokty nesmí být na stole. Mluvení u pití čaje je nevhodné.

Celkové hodnocení Projektový den s Mel se mi moc líbil. Mel byla velice milá. Celou dobu mluvila anglicky, takže jsme jí rozuměli jen zčásti. Dozvěděli jsme se něco o Ghaně, ale také o pití čaji v Anglii. Podobný projektový den bych si ráda určitě zopakovala.