Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Advertisements

Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční trh Peníze. PENÍZE  PROSTŘEDEK SMĚNY  MÍRA HODNOT  UCHOVATEL HODNOT  MÍRA INFLACE.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Který druh bydlení je nejlepší a jeho výhody a nevýhody Období: září – prosinec.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
PENÍZE MGR. MICHAL OBLOUK. PENÍZE -zvláštní druh majetku -uspokojují naše potřeby nepřímo: vyměníme je za něco, co právě potřebujeme -můžeme si za ně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Dětský účet Předmět: Finanční gramotnost Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 8 ročník základní.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_23 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Obchod, trh Základy hospodaření.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Finanční gramotnost: Platební karty.
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomie 1 Bakaláři Druhá přednáška Peníze
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Měnová soustava, měnová politika
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička.
Kód vzdělávacího materiálu:
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Peníze – hotovostní a bezhotovostní
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK I.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
VY_62_INOVACE_ – Bezhotovostní platební styk
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-6)
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze

Chechtáky, prachy, prašule, mergle, škvára, tintili-vintili, šupy, kačky, many, love … tak slangově říkáme penězům. A k čemu je potřebujeme? Jejich prostřednictvím uspokojujeme naše potřeby. Slouží k nákupu nebo prodeji zboží a služeb. Jsou všeobecně přijímaným prostředkem směny, kterým můžeme vyjádřit hodnotu jakéhokoliv zboží nebo služby.

VZNIK A VÝVOJ PENĚZ Naturální směna Zbožní peníze Kovové peníze Papírové peníze Bezhotovostní peníze

výměnný obchod/barterový obchod/ NATURÁLNÍ SMĚNA výměnný obchod/barterový obchod/ ZBOŽÍ – ZBOŽÍ Směna předpokládala oboustranný zájem – musím najít toho, kdo nabízí zboží, které potřebuji, a zároveň je ochotný vyměnit toto zboží za moje zboží. Pohádka O kohoutkovi a slepičce Obrázek 2 Obrázek 1

ZBOŽNÍ PENÍZE Jako peníze sloužil určitý druh zboží, který měl na daném území všeobecně uznávanou hodnotu. Např. Čína – mušličky, Slované – plátěné šátečky/plátno = platit/, Etiopie – solné tyče, jinde dobytek, obilí, jantar … Špatně se dělily, přechovávaly a přepravovaly. Obrázek 3

Mince ražené většinou z drahých kovů. KOVOVÉ PENÍZE Mince ražené většinou z drahých kovů. Byly vzácné, přenosné, trvanlivé, dělitelné bez ztráty hodnoty, skladné, v malém kousku byla velká hodnota. Při větších částkách byly objemné a těžké, nevýhodou bylo i omezené množství drahých kovů. Obrázek 4

PAPÍROVÉ PENÍZE Vznikly původně jako stvrzenky, které vydávaly banky lidem, kteří si v nich ukládali své bohatství. Měly tzv. zlaté krytí – byly směnitelné za odpovídající množství zlata. To dnes již neplatí – dnešní bankovky jsou neplnohodnotné. Snadné přenášení a používání. Možnost padělání. Obrázek 5

BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Peníze, které jsou uloženy na účtech finančních ústavů. Používáme je k bezhotovostnímu placení zboží a služeb prostřednictvím platebních příkazů, inkasa, platebních karet … Možnost využití tzv. elektronického bankovnictví /ovládání účtu z domova přes internet, mobil/. Možnost zneužití a podvodů. Obrázek 6

Prostředek směny Měřítko cen Uchovatel hodnoty FUNKCE PENĚZ Prostředek směny Měřítko cen Uchovatel hodnoty Za peníze kupujeme nebo Vyjadřujeme hodnotu Forma majetku, můžeme prodáváme zboží. a porovnáváme ceny. je uschovat a použít později. Obrázek 7 Obrázek 8 Obrázek 9

SOUČASNÉ PENÍZE A JEJICH FORMY Hotovostní peníze /cash/ mince bankovky Bezhotovostní peníze vklady na účtech šeky směnky akcie dluhopisy plastikové peníze /platební karty/

PLATEBNÍ KARTY USA – 1950 – první kreditní karta na světě. První platební kartu u nás vydala v roce 1988 Živnostenská banka. Obrázek 10 Obrázek 11

Debetní karty Umožňují čerpat vlastní peníze uložené na účtu v bance. PLATEBNÍ KARTY Debetní karty Umožňují čerpat vlastní peníze uložené na účtu v bance. Kreditní karty Umožňují čerpat úvěr poskytnutý bankou. Výška úvěru je stanovená při vydání karty. Obrázek 12 Použití platební karty je možné po zadání PIN = osobní identifikační číslo.

Zdroje: Obrázek 1: http://www.maru.estranky.cz/clanky/zviratka/ovecky.html Obrázek 2: http://www.seed-test.cz/index.php?strana=onas Obrázek 3: http://nase-penize.eu/ Obrázek 4: http://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/stare-bankovky-a-mince-pripadly-narodni-bance.html Obrázek 5: http://finance.idnes.cz/prvni-prvorepublikove-papirove-penize-navrhoval-i-alfons-mucha-pxd-/bank.aspx?c=A081027_093344_bank_hru Obrázek 6: http://www.itmag.cz/tag/privydelek-na-internetu/ Obrázek 7: http://krasna.nova.cz/clanek/lolaj/kdyz-nakupujeme-v-supermarketu.html Obrázek 8: http://www.expertcr.cz/novinky/expert-klub-0.aspx Obrázek 9: http://www.komplus.cz/cenik Obrázek 10: http://www.penize.cz/platebni-karty/18777-jak-dosly-platebni-karty-do-ceskych-zemi-aneb-historie-karet-plna-zajimavosti Obrázek 11: http://finance.idnes.cz/zavzpominejte-si-na-tuzex-vkladni-knizky-a-novomanzelske-pujcky-pyb-/bank.aspx?c=A071115_125527_fi_osobni_fib Obrázek 12: http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jak-koupit/-3580/ Finanční gramotnost pro učitele 2. stupně ZŠ. Nakupování a práva spotřebitelů. Obchodní akademie Prostějov. Finanční gramotnost pro učitele 2. stupně ZŠ. Peníze. Obchodní akademie Prostějov. Skořepa, M., Skořepová, E.: Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia. Manuál pro učitele. Praha, Scientia 2008.