Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.02.01 – Peníze a finanční trh Autor Ing. Hana Sůvová Tematická oblast Ekonomika pro 3. ročník OA (Bankovnictví) Ročník Třetí Datum tvorby Březen – srpen 2013 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku bankovnictví včetně zvládnutí výpočtů o úrokování a propočty o valutách a devizách. Metodický pokyn Materiál obsahuje jak teoretickou část, tak i příklady k procvičování, otázky a úkoly k jednotlivým kapitolám a závěrečný opakovací test.

2 1. Peníze a finanční trh

3 Anotace: Tento materiál vysvětluje pojem, druhy a funkci peněz, druhy a význam finančních trhů.

4 Co jsou peníze? Jako peníze může sloužit cokoliv, co jsou lidé ochotni přijmout výměnou za výrobky či služby. Peníze = speciální druh zboží, který můžeme vyměnit za všechny ostatní druhy zboží (tzv. všeobecný ekvivalent), jejich prostřednictvím můžeme vyjadřovat hodnotu všeho ostatního zboží.

5 Peníze vznikají s rozvojem hospodářství a prohlubováním dělby práce jako prostředek směny – lidé si mezi sebou vyměňovali statky nebo služby, které potřebovali. Proto hledali prostředek, který směnu usnadní. Zavedením směny směna nabyla formy prodeje a koupě.

6 Požadavky kladené na peníze: a) snadná přenosnost – peníze musí být dostatečně malé a lehké, aby je lidé mohli snadno přenášet) b) snadná dělitelnost- musí být snadné rozměnit peníze na menší části (např. dvousetkorunu na padesátikoruny) c) trvanlivost – hodnota peněz by měl být přibližně stejná dnes i za měsíc, aby jim lidé věřili a byli ochotni je přijímat d) rozeznatelnost – peníze by měly být snadno rozeznatelné a těžko napodobitelné (dnes kvalitní ochranné prvky k omezení padělání)

7 Vývojové formy peněz: naturální peníze (barterové) – směna zboží za zboží zbožové (komoditní) peníze – jako prostředek směny sloužily nejvíce žádané druhy zboží (např. obilí, oleje, dobytek, kožešiny, sukno, zbraně) symbolické peníze – určitým symbolům přiřazeny určité hodnoty (např. látkové šátečky, mušličky, kamínky) drahé kovy – vhodné pro ražbu kovových mincí, zejména zlato, stříbro (razily se i z mědi či železa) u nás dříve jako peníze sloužilo plátno – od toho pochází slovo platit

8 Formy peněz v dnešní době: Mince Bankovky – tj. papírové peníze vydávané centrální bankou Depozita – představují vklady na účtech v bankách (= bezhotovostní peníze) Cenné papíry – představují určitou hodnotu, jsou směnitelné za ostatní formy peněz a některými lze i platit (např. šek) Plastikové peníze – platební karty

9 Soustava peněz stanovená zákonem, která platí na území určitého státu = měna, jejím základem je měnová jednotka, jednotkou naší měny je koruna česká (Kč). První koruny byly zavedeny roku 1858 – byly zlaté o průměru 24 mm, vážily 11,11 g. Oficiální měnou se staly až roku 1892 – mince o hodnotě 1, 2,5 raženy ze stříbra, hmotnost 5 g, průměr 23 mm, mince o hodnotě 10, 20 a 100 byly ze zlata, 1 koruna se dělila na 100 haléřů. V roce 1922 koruna československá vyrobena ze slitiny mědi a niklu, později z hliníku a hliníkového bronzu.

10 Úplně první haléř byla drobná stříbrná mince ražená původně ve 13. století v mincovně Hall ve Švábsku a byla drobnou mincí německého feniku (německy heller, česky haléř). V našich zemích dostala jméno haléř stříbrná jednostranná mince zavedená r. 1384 jako polovina tzv. penízu.

11 Funkce peněz: Prostředek směny Míra hodnot a měřítko cen – slouží k vyjádření hodnoty směňovaného zboží a služeb Oběživo – při nákupu v obchodech za hotové Platidlo – při výplatě mezd, placení daní, splácení úvěrů, placení dodavatelům Poklad – část peněz, která není momentálně použita (peníze se dají hromadit, akumulovat) Světové peníze – funkce peněz je uplatňována v mezinárodním měřítku

12 Co je finanční trh? Obchodování s peněžními prostředky se uskutečňuje na finančním trhu. Finanční trh = trh se všemi formami peněz. Základní funkce finančního trhu = umožnit tok finančních prostředků mezi jednotlivými ekonomickými subjekty (domácnosti, podniky, stát). Finanční trhy umožňují přelévání finančních prostředků v národním hospodářství. Střetává se na nich nabídka peněz s poptávkou po nich a vytváří se jejich cena.

13 Přerozdělení finančních prostředků se uskutečňuje: a) přímo – např. jeden občan půjčí peníze druhému, jeden podnik emituje akcie a druhý si je koupí b) nepřímo – pomocí zprostředkovatelů (různé finanční instituce - banky, pojišťovny, investiční společnosti, burzy cenných papírů), např. občan si uloží u banky peníze, banka je půjčí podniku – peníze od občana se dostanou do podniku

14 Na finančních trzích vystupují: a) subjekty přebytkové – nabízejí finanční prostředky (spořitelny, banky, pojišťovny, domácnosti atd.) b) subjekty schodkové – mají nedostatek finančních prostředků a chtějí je získat (podniky, veřejný sektor, domácnosti atd.) Některé subjekty podle situace vystupují na finančních trzích jednou jako přebytkové, jindy jako schodkové.

15 Nabídka peněz na trhu –subjekty, které peníze mají, je ukládají (zejména do bank) – za uložení peněz jim banky nabízejí určitou cenu = tzv. úrok. Poptávka po penězích – subjekty potřebují peníze, zejména úvěry – za poskytnutí peněz (zejména bankami) platí dlužníci cenu = tzv. úrok.

16 Členění finančních trhů Rozlišení podle typu používaných nástrojů, a to zejména z hlediska doby splatnosti Trh peněžní – na tomto trhu se získávají a používají peněžní prostředky krátkodobě, tj. do 1 roku. Předmětem obchodu jsou krátkodobé cenné papíry (směnky, šeky), krátkodobé úvěry, krátkodobé vklady a devizy.

17 Trh kapitálový – na tomto trhu jsou umísťovány střednědobé a dlouhodobé finanční zdroje a získávány finanční prostředky pro dlouhodobé investice. Předmětem obchodu jsou dlouhodobé cenné papíry (akcie, obligace, hypoteční a podílové listy), střednědobé a dlouhodobé úvěry a dlouhodobé vklady.

18 Otázky a úkoly Proč mohlo dříve plátno sloužit jako peníze? Jaké nevýhody měly zbožové peníze? Jaké výhody měly kovové mince? Téma pro referát: Mince a bankovky naší měny – nominální hodnoty a ochranné znaky bankovek.

19 Použité zdroje 1) KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2011. 239 s. ISBN 978-80-7373-002-4. 2) KLÍNSKÝ, Petr a MÜNCH, Otto. Ekonomika 3 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2002. 247 s. ISBN 80-7168-826-6. 3) PALYZOVÁ, Martina a LEŠENAROVÁ, Romana. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004. 159 s. ISBN 80-7168-897-5. 4) O penězích. Bankovnigramotnost.cz [online]. 2010 [cit. 2014-01-13]. Dostupné z: http://www.bankovnigramotnost.cz/clanky/59100/o- penezich.aspx


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google