REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0895 ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_248.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Příkazy k úhradě PŘÍKAZ K ÚHRADĚ (BEZHOTOVOSTNÍ ÚHRADA)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_127 Jméno autora:Ing. Yvona Špílová Třída/ročník:2. ročník M/02 Obchodní akademie Datum vytvoření:11/2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_266.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_252.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
UC_A1_Základy účetnictví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK234.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Březen.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní procesy.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 14 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 7. Vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_10.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru Ekonomika a.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_08_PEK_431_Kop
Transkript prezentace:

REGISTRAČNÍ Č. PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ ŠABLONA KLÍČOVÉ AKTIVITY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_159 – ODPOVĚĎ NA UPOMÍNKU Škola Obchodní akademie, Plzeň, nám. T. G. Masaryka 13, Plzeň Vzdělávací obor Obchodní akademie/Ekonomické lyceum Předmět Písemná a elektronická komunikace Ročník 3. OA, 3. EL Vzdělávací oblast Písemná a ústní komunikace Tematický okruh Vady plnění Klíčová slova Dluh, závazek, pohledávka, SVJ, postavení vlastníka jednotek Autor Mgr. Milada Peštová Datum vytvoření Srpen 2014 Projekt EU peníze středním školám

Anotace, metodický pokyn Frontální práce se třídou. Pomocí cíleně kladených problémových otázek žák získává zakotvení v situaci a sám vyvozuje závěry a stylizuje text dopisu. Učitel krok za krokem řídí a usměrňuje závěry žáka. Téma rozvíjí žákovu finanční gramotnost a právní vědomí v oblasti soukromého vlastnictví. Žák postupně tvoří dopis (typově občanské podání), a to po stránce stylizační, jazykové, grafické a technické. Materiál poskytuje zpětnou vazbu, tj. nabízí vhodné řešení (jedno z možných správných) stylizace a úpravy. Žák využívá znalostí z předmětu ekonomika, účetnictví a informační technologie. Uplatní dovednost psaní na klávesnici. Z technických dovedností uplatní: meziodstavcové mezery způsoby zvýrazňování formátování odstavce Součásti materiálu  prezentace MS PowerPoint 2010 (“Odpověď na upomínku“)  zdrojový soubor = upomínka v MS Word 201 (Domy.docx)  vzorové řešení v MS Word 2010 (Odmítnutí upomínky-řešení.docx) Materiál a všechny jeho části pocházejí z vlastních zdrojů autora. Subjekty řešeného případu jsou fiktivní.

ODPOVĚĎ NA UPOMÍNKU FUNKČNÍ A TECHNICKÉ PROSTŘEDKY: MS WORD 2010

DLUŽNÍKEM SE MŮŽE STÁT NEJEN FIRMA, ALE I OBČAN, KDYŽ NEPLATÍ ZA – domýšlejte za co a kdo má za občanem pohledávku: Daně z příjmů, z nemovitostí, z převodu nemovitostí, z darů, z peněžních výnosů … Finanční úřad Zdravotní pojištění Zdrav. pojišťovna Sociální pojištění Správa sociálního zabezpečení Dodávky elektřiny, plynu, vody Dodavatelé energií Nájemné nebo fond oprav domu Vlastník domu nebo společenství vlastníků jednotek Povinné ručení za auto Kancelář pojistitelů (prostřednictvím některé pojišťovny)

 Kdo je společnost DOMY a komu spravuje majetek?  Firma, která spravuje dům = zajišťuje opravy, revize zařízení (= plynové rozvody, výtah, antény …) a provádí roční vyúčtování služeb (dodávek vody, elektřiny, plynu, tepla …)  Co si představujete pod pojmem Společenství vlastníků jednotek ?  Vlastníci bytů a společných prostor v bytovém domě (= sklepů, chodeb, půdy, komínů …)

 Kdo je pan Kvit?  Vlastník bytu (jednotek) na adrese Květnová 11, Plzeň  Jakou povinnost pan Kvit porušuje?  Dosud nezaplatil pravidelné měsíční platby do fondu oprav domu a na zálohy na služby za měsíce leden až duben

VŠIMNĚTE SI: OBCHODNÍ REJSTŘÍK – zapisuje právnické osoby ŽIVNOSTENSKÝ REJSTŘÍK – zapisuje OSVČ REJSTŘÍK SPOLEČENSTVÍ – eviduje SVJ (společenství vlastníků jednotek) Kdo vede tyto rejstříky? Příslušný krajský soud. SVJ vznikala podle zákona o vlastnictví bytů, který byl součástí občanského zákoníku (zák. č. 72/1994 Sb.), od r jejich vznik a fungování upravuje přímo občanský zákoník (NOZ)

PAN KVIT SE ZASTYDĚL A IHNED PÍŠE DOPIS (opakujeme si formu občanského podání): Otevřete si prázdný dokument Word, uložte ho jako „Odpověď na upomínku.docx“ Zvolte jednoduché záhlaví se jménem, adresou p. Kvita a kontaktním mobilem Zopakujte odvolací údaje Váš dopis zn. Ze dne Adresujte. Kdo psal upomínku? Formulujte věc. Zvolte oslovení.

STYLIZUJTE TEXT: Pak Kvit se upřímně omlouvá, že dosud … Uvádí důvod – od února tohoto roku změnil banku a teprve na základě upomínky si uvědomil, že opomněl založit trvalý příkaz k úhradě ve prospěch účtu společenství vlastníků. Vzhledem ke svému pracovnímu vytížení však nemůže provést úhradu hotově na pokladně správce. Dlužnou částku dnes uhradil bezhotovostním převodem. Jako variabilní symbol uvádí číslo své jednotky, tj (rozuměj číslo popisné domu a číslo bytu – 07).

ZMĚNÍTE PÍSMO? PROČ? ZFORMÁTUJTE, DŮLEŽITÉ ČÁSTI ZVÝRAZNĚTE. ZMĚNÍTE PÍSMO? PROČ? Od příštího měsíce (uveďte konkrétně) budou platby probíhat pravidelně. Pan Kvit bude telefonicky kontaktovat také předsedu výboru společenství a důvod prodlení mu vysvětlí. Pak Kvit děkuje za pochopení a loučí se S pozdravem. NEPODEPISUJTE - pan Kvit podepíše jen ručně.

BUĎTE I VY DOBRÝMI SOUSEDY A JEDNEJTE „NA ROVINU“. DĚKUJI ZA POZORNOST.  Jak hodnotíte postoj pana Kvita?  Považujete ho za problémového spolumajitele domu?  Psali byste podobný omluvný dopis např. dodavateli elektřiny?  Proč tedy pan Kvit investoval tolik energie do vysvětlení?