Ing. Dušan Štrauch CSc. mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Sofii 26.dubna 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
EGAP- spolehlivý partner českého exportu Tomáš Krampera Ředitel pro akvizice a koordinaci procesů.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Páteřní infrastruktura Liberec mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, priority.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Zákon o sociálním podnikání
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Inovační potenciál České republiky
Snížení nákladů na vytápění budov
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Průmysl možnosti podpory
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Národní akční plán čisté mobility
Sociální a dostupné byty
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Energetický management budov
IX. Konference Finance pro města a obce
Index Exportu Chladnoucí poptávka v zahraničí a nevyužitý potenciál některých teritorií Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Transkript prezentace:

Ing. Dušan Štrauch CSc. mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky v Sofii 26.dubna 2016

OBSAH  1. Základní ekonomické údaje  2. Rozdělení průmyslu  3. Výhled HDP  4. Oborové příležitosti  5. Doporučené kroky při vstupu na bulharský trh  6. Nejčastější rizika a kroky proti nim  7. Seznam akcí

1. Základní ekonomické údaje Administrativní a územní členění : 28 okresů a 265 obcí Oblast: ,9 sq.km. Počet obyvatel: Úřední jazyk: bulharština Náboženství: Většinou východní ortodoxní křesťané Národní měna: LEV (BGN - fixed to the Euro, 1 EUR = BGN, since 1997) Zdroj: STATISTICAL REFERENCE BOOK 2015 – Národní statistický úřad

1. Základní ekonomické údaje Zdroj: STATISTICAL REFERENCE BOOK 2015 – Národní statistický úřad HDP (mil. BGN) Růst HDP % Průměrná roční inflace % Schodek veřejných financí - % HDP Nezaměstnanost % Vývoz (mil. BGN) Dovoz (mil. BGN)

1. Základní ekonomické údaje FORECAST Real GDP (y-o-y)6,75,6-4,20,11,60,21,31,73,11,52 Zdroj:

1. Základní ekonomické údaje Source: Bulgarian National Bank

2. Rozdělení průmyslu

2. Struktura tvorby HDP v Bulharsku

4. Oborové příležitosti Bulharska Perspektivní obory pro exportKonkrétní příležitostiZdůvodnění Životní prostředí / Ekologie Dodávky technologií pro odpadové hospodářství municipalit, výroba pitné vody až po rozvody a výstavbu kanalizace, čištění odpadních vod Plánované investice do vodního hospodářství (včetně výstavby kanalizační sítě a čistíren odpadních vod), modernizace: nakládání s odpady (OP Životní prostředí – pro města s více než 10tis ob.) Doprava Ekologická veřejná doprava Operační program „růst regionů“ – plán uvolnit 1,3 mld. Eur pro rozvoj městské infrastruktury. Počítá se s rozvojem v 67 městech Bulharska DopravaŽelezniční infrastruktura vč. projekce FEU - OP doprava -plánované investice ve výši 1,6 miliardy EUR do železniční dopravy, modernizace tratí, výstavba třetí trasy metra v Sofii Stavebnictví Technologie, materiály i služby pro zateplování a renovace panelových domů V rámci OP Regionální rozvoj – Podpora energetické účinnosti v obytných budovách – realizace probíhá ve 36 městech BG EnergetikaVyspělé technologie pro generaci tepla a elektřiny Na základě směrnice EU musí být nejméně 20% energie z obnovitelných zdrojů. Bulharsko řeší a bude řešit zlepšení energetické účinnosti stávajících zařízení, výstavbu nových zařízení, vč. zlepšení životního prostředí

4. Oborové příležitosti Bulharska Vodní hospodářství, čistírny odpadních vod I.Nutnost vybudování/modernizace zařízení čistíren odpadních vod v příštích 3-4 letech v rámci splnění požadavků EU. I.Městské čistírny odpadních vod jsou plánovány ve stovkách měst a obcí s počtem obyvatel nad Pevné odpady V současné době využívá Bulharsko skládky pro likvidaci komunálního odpadu. Evropská unie vyžaduje, aby Bulharsko dokázalo snížit počet skládek a budovat regionální skládky pro skupinu obcí. Zdravotnictví - Reforma v oblasti zdravotnictví má několik složek, z nichž je: 1. Udržitelnost primárních a ambulantních pečovatelských profesí 2. Reforma nemocničního systému, tj. financování nemocničních informačních systémů. Investiční reformy - snížení počtu nemocnic, ¨optimalizace jejich funkčnosti 3. Zřízení technologické infrastruktury, provozování systému pojištění, včetně hardwaru a softwaru 4. Posílení správy a institucionální kapacity ministerstva zdravotnictví – obecně, tj. nabídka zařízení pro invazivní a neinvazivní chirurgii, ultrazvukové zařízení, in-vitro diagnostické přístroje, urologická zařízení, laboratorní a diagnostická zařízení, zařízení související s krevní bankou, veterinární stavby na klíč, IS, monitorovací systémy pacientů, nové high-tech výrobky,… Železniční sektor - finanční a restrukturalizační problémy. V 1.čtvrtletí 2015 státní podíl na trhu železniční nákladní dopravy klesl pod 50% - zvýšení nákladní železniční dopravy, snížení osobní dopravy o více než15%.

5. Doporučené kroky při vstupu na bulharský trh  Průzkum trhu – zmapování konkurence, ceny, překážky na trhu, druh vstupu na trh, kulturní zvyklosti,…  Vytipování a oslovení distributora, obch. partnera, předjednání schůzek  Založení společnosti s ručením omezeným, OOD - výhodné, není třeba předložit minimální základní kapitál na založení společnosti. Hlavními dokumenty pro registraci jsou Stanovy + Zakladatelská smlouva (v případě jednoho akcionáře) - Založení dceřinné společnosti. Dceř.s. registrovaná v Bulharsku má stejný daňový režim jako místní společnosti. DPH je třeba zaplatit měsíčně, pokud roční obrat přesahuje BGN. Proces registrace dceřinné společnosti normálně trvá pouze max. 18 dnů Více info na : Prezentace právní společnosti Konečná & Zachahttp://consultbg.weebly.com/blog/how-to-register-company-ltd-in-bulgaria  Odkaz na Agenturu pro veřejné zakázky :

6. Nejčastější rizika a kroky proti nim

7. Seznam akcí

Děkuji vám za pozornost ! Velvyslanectví České republiky v Sofii tel.: +359/2/ , G.S.Rakovski Str., 1000 Sofie