SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ 2014+ Mgr. Šárka Dořičáková 18.8.2015 Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
Sociální podnikání v ČR Lenka Šebelová
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
Sociální podnikání v ČR Olomouc Mgr. Šárka Dořičáková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Sociální podnikání ve Zlínském kraji Mgr. Šárka Dořičáková
Jak se pozná sociální podnik
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Bc. Jitka Čechová MAS Sedlčansko
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Mgr. Šárka Dořičáková. Proč sociálně podnikat? vztah k práci je deformován nezaměstnanost přináší sociální problémy uchazečů,
Trendy a možnosti v oblasti sociálního podnikání Petra Francová Seminář ASZ Praha
SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Zápatí prezentace1 Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Podané ruce, družstvo Zubří 2016.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Společensky odpovědné podnikání
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Ing. Stanislava Správková
Nové trendy v politice zaměstnanosti: sociální podnikání - srovnání poptávky trhu práce a nabídky cílových skupin Mirka Wildmannová ESF MU Brno Zápatí.
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Zákon o sociálním podniku Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel odboru podnikatelského.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ Mgr. Šárka Dořičáková Olomouc

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Sociální služby financovány zejména z prostředků MPSV závislost na dotacích Sociální podnikání společenský prospěch ekonomická prosperita životní prostředí

PYRAMIDA FINANCOVÁNÍ

PROČ PODNIKAT SOCIÁLNĚ? vztah k práci je deformován – hledají se cesty smysluplnosti pracovní činnosti pro pracovníky i společnost rostoucí nezaměstnanost přináší sociální problémy SP se snaží o zapojení lidí do práce a tím snížení finanční závislosti na společnosti, vytváření nabídky služeb a zboží využití místních zdrojů šetří životní prostředí snižování dotačních zdrojů

SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ - KONCEPT TROJÍHO PROSPĚCHU

PRINCIPY SOCIÁLNÍHO PODNIKU Sociální prospěch provozování aktivity prospívající společnosti, či specifické skupině lidí účast zaměstnanců a členů na směrování podniků důraz na rozvoj pracovních kompetencí znevýhodněných zaměstnanců

PRINCIPY SOCIÁLNÍHO PODNIKU Ekonomický prospěch případný zisk je použit pro rozvoj SP, nebo naplnění veřejně prospěšných cílů, nezávislost v manažerském rozhodování a řízení je na zadavatelích, zřizovatelích schopnost zvládat ekonomická rizika minimální podíl tržeb z prodeje výrobků a služeb vykonávání soustavné ekonomické aktivity omezení nakládání s majetkem trend směrem k placené práci

PRINCIPY SOCIÁLNÍHO PODNIKU Enviromentální prospěch a místní prospěch přednostní uspokojování potřeb místní komunity a místní poptávky využívání přednostně místních zdrojů zohledňování enviromentálních aspektů výroby i spotřeby spolupráce podniků s místními aktéry

CO JE SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ? Je činnost firem a komerčních společností, které vedle tvorby zisku usilují o dosažení sociálních cílů. Definice sociálního podnikání: jsou to podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním nebo společenským znevýhodněním zisk je z větší části použit pro rozvoj sociálního podniku pro SP je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu

CO JE SOCIÁLNÍ PODNIK? Subjekt sociálního podnikání, právnická, nebo fyzická osoba, která splňuje principy sociálního podniku a má příslušné živnostenské oprávnění (TESSEA). chce dělat věci jinak a lépe umí podnikat, je to základ finančních zdrojů většinu z případného zisku vrací zpět do podniku respektuje individuální potřeby zaměstnanců zpravidla zaměstnává osoby znevýhodněné je nezávislý, spolupracuje s místní komunitou, chová se partnersky

CO NENÍ SOCIÁLNÍ PODNIK? sociálním podnikem není každý zaměstnavatel, který se tak označí není to každý společenský odpovědný podnik, ten bývá založen za účelem zisku není to sociálně terapeutické pracoviště, jde o službu a ne o zaměstnání integračním SP nemusí být automaticky každý, kdo zaměstnává nad 50% OZP

LEGISLATIVA sociální podnik není zatím v legislativě ukotven Úřad vlády pro lidská práva a rovné příležitosti ve spolupráci s MPSV, MPO, MMR, odborná veřejnost přípravu zákona garantuje vládní Odbor pro sociální začleňování (Agentura)

ZÁKON O SOCIÁLNÍM PODNIKÁNÍ statusový zákon – bez nároků na benefity vymezení sociálního podniku + registr obchodní firmy, OSVČ (se zaměstnanci), ústav? Struktura zákona: preambule - prohlášení o smyslu pojmy – společenský prospěšný, společenský dopad… status – definiční znaky, indikátory typy SP – obecný, integrační, A,B benefity – veřejné zakázky, daňové úlevy transparentnost

JAKOU ZVOLIT PRÁVNÍ FORMU? fyzická osoba (OSVČ)- se zaměstnanci veřejná obchodní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným akciová společnost družstvo sociální družstvo ústav?

Kde získám informace

P3 – People, Planet, Profit vede a koordinuje činnost Tematické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA (transformace na spolek) organizuje semináře na zakládání sociálních podniků 19.8, a Praha poskytuje poradenství a konzultace v oblasti sociálního podnikání spolupracuje s MPSV spolupracuje s ČSOB

PROPAGAČNÍ KAMPAŇ P3 web 8 ambasadorů v celé ČR propagace sociálního podnikání prostřednictvím videí a rozhovorů dokumentární filmy o sociálním podnikání v ČR, Rakousku, Belgii a 16 medailonků o soc. podnikatelích přenos dobré praxe z Rakouska a Belgie publikace Příklady dobré praxe manuál Jak založit sociální podnik publikace Podnikejte pomalu

ADRESÁŘ SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ seznam na údaje z telefonického průzkumu + hlásí se sami nyní 213 podniků (moravskoslezský 18, olomoucký kraj 17, zlínský 16) třídění podle oborů, krajů, společenské prospěšnosti a cílových skupin v seznamu jsou ti co se vnímají jako sociální podniky

MPSV – LOKÁLNÍ KONZULTANTI konzultace ZDARMA v rozsahu max. 10 hodin seznamuje s praktickým chodem sociálního podniku sdílí praxi zpřístupňuje základní vhled do tématu SP vysvětluje principy sociálního podnikání pomáhá s nastavením podnikatelského plánu poskytuje informace k založení sociálního podniku informuje o specifikách zaměstnávání osob se znevýhodněním předává kontakty na relevantní subjekty v regionu, tzn. pomáhá se síťováním

MPSV - EXPERTI/KOUČI poskytují bezplatné poradenství v oblasti: marketingu gastropodnikání krizového řízení a to výhradně pro sociální podnikatele

MPSV - STÁŽE stážista může být na stáži u jednoho poskytovatele max. 10 dní (jednotlivě, nebo souvisle) poskytovatel může poskytnout stáž v max. rozsahu 25 dní/projekt poskytovatel stáže, tzn. přijímací sociální podnik obdrží jednorázovou částku 2000 Kč/osobu/den, tato částka zahrnuje náklady přijímajícího podniku (zejména odborný personál)

MPSV - SEMINÁŘE Jak připravit dobrý podnikatelský plán? , , Martin Fojtíček Jak začít podnikat v gastronomii? , František Korál Semináře září – říjen 2015: podnikani.cz/cz/kdo-poradi/chci-zalozit-socialni- podnik/seminare-mpsvhttp:// podnikani.cz/cz/kdo-poradi/chci-zalozit-socialni- podnik/seminare-mpsv

PORADENSTVÍ MPSV – síť konzultantů a koučů, stáže v sociálních podnicích TESSEA P3 – People, Planet, Profit Svaz českých a moravských výrobních družstev Klastr sociálních inovací a podniků SINEC Ostrava Asistenční centrum pro podporu podnikání žen ve Zlíně Centrum sociálně orientovaných inovací Šumperk Fond dalšího vzdělávání Fokus Praha – pro sociální firmy Nadace Via

FINANCE Vlastní zdroje – vytvoření finanční rezervy Půjčky a úvěry - Nadace České spořitelny – pilotní půjčkový projekt pro rozjezd sociálního podnikání, ČMZRB – program ZÁRUKA Příspěvky ze zákona o zaměstnanosti - ÚP Jiné zdroje – firmy (konzultace, vybavení), obce (nájmy), známí, studenti (dobrovolnictví) Mikrofinance – OCCASIO o. p. s Praha – projekt Šance pro rozvoj Konto bariéry Granty 2015 – 2020 vyhlášení výzev v novém programovém období srpen – říjen 2015, pol. 2016

NEŽ ZAČNEME PODNIKAT založení sociálního podniku je dlouhodobý proces, potřebuje zdravou organizaci, správné lidi, peníze, velkou zásobu energie podmínkou pro získání grantů je dobře zpracovaný podnikatelský plán na začátku si nejprve položte základní otázky: PROČ, CO, KDY, KDE, JAK?

ROZPOZNÁVACÍ ZNAKY - INDIKÁTORY společensky prospěšný cíl sociální prospěch ekonomický prospěch enviromentální prospěch místní prospěch

STATISTIKY ÚNOR 2014 k sociálnímu podnikání se hlásilo 143 podniků, nyní % zaměstnává OZP, 28% dlouhodobě nezaměstnané, 12% etnické menšiny právní formy: 45% s.r.o., 24% o.p.s., 16% o. s., 8% OSVČ, 5% družstva, 1% a. s oblast podnikání: 23% zahradnické práce, údržba zeleně a úklid, údržba nemovitostí 19% pohostinství, ubytování, 18% potravinářská výroba, prodej geografické rozdělení: 26% Praha, Olomoucký 12% Moravskoslezský kraj a Ústecký 10%

DĚKUJI ZA POZORNOST Mgr. Šárka Dořičáková konzultantka MPSV Tel: