Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
ENERGETIKA V ČR Petr Sobotka Obsah 1. Energetika v ČR – vymezení energetiky 2. Zákon č.458/2000Sb. – energetický zákon 3. Zákon č.180/2005 Sb.
Změny energetické legislativy z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ENERGETIKA V EU JE OVLIVŇOVÁNA PŘIJATÝMI BALÍČKY, KDYŽ SE AKTUÁLNĚ NACHÁZÍME VE FÁZI JEJICH IMPLEMENTACE DO NÁRODNÍ LEGISLATIVY … Klimaticko-energetický.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou konference DONE 2. listopadu 2010 – Praha Josef Fiřt předseda ERÚ

2 I.Nová legislativa A.Novela EZ B.Nový zákon na podporu výroby energie z OZE + další novely tohoto zákona II.Dopady na fungování trhu s energií A.Cena elektřiny B.Fungování trhů

3 I.Nová legislativa A. Novela EZ Hlavní oblasti implementace 3. balíčku Unbundling TSO a certifikace Transparentnost – TSO + velkoobchodní trhy Kompetence ERÚ Ochrana zákazníků

4 Unbundling TSO a certifikace Elektroenergetika  připouští se pouze vlastnické oddělení Plynárenství  připouští se varianta ITO (nezávislého provozovatele přepravní soustavy) a varianta vlastnického oddělení  povinnost splnit přísné podmínky certifikace do  v případě ITO rozsáhlá ingerence ERÚ do fungování společnosti schvalování poloviny členů dozorčí rady schvalování veškerých smluv s ostatními společnostmi holdingu schvalování investičního plánu ukládání provedení vybraných investic možnost výrazných sankcí za neplnění

5 Transparentnost Povinnosti pro TSO zveřejňovat maximum informací pokud jde o dostupnost kapacit, reálný provoz soustav, změny kodexů, apod. Povinnost pro obchodníky uchovávat záznamy o všech obchodních transakcích u komodit elektřiny a plynu a jejich finančních derivátech po dobu 5 let a předložit je na vyžádání orgánům dozoru

6 Posílení kompetencí ERÚ sledování a posuzování investičních plánů TSO sledování úrovně transparentnosti trhů s elektřinou a plynem sledování stupně a účinnosti otevřenosti trhu a stupeň hospodářské soutěže na velkoobchodní i maloobchodní úrovni včetně burz s elektřinou  Spolupráce s ÚOHS a ČNB možnost ukládání provedení opatření vedoucích k nápravě stavu (např. povinné odprodeje plynu, aukce apod.) sledování výskytu omezujících smluvních podmínek povinnost provádět a dodržovat rozhodnutí Komise a Agentury

7 B.Nový zákon – podpora výroby energie z OZE Hlavní změny v novém zákoně o podpoře (OZE, KVET, DZ) Změna systému podpory výroby elektřiny z OZE  návaznost na Národní akční plán Investiční podpora výroby tepla z OZE Vysokoúčinná KVET – přesun z EZ Druhotné zdroje – přesun z EZ Likvidace panelů FVE – změna zákona o odpadech

8 Hlavní důvody pro změnu podpůrného schématu množství „obnovitelné elektřiny“ povinně vykupované provozovateli sítí v jednotlivých hodinách může být výrazně vyšší než ztráty těchto provozovatelů sítí  vznikaly by zbytečné vícenáklady stávající systém podpory nedostatečně reaguje na vývoj ceny nových technologií výroby elektřiny z OZE (fotovoltaika – dále jen „FVE“)

9 stávající systém „zbytečně“ zatěžuje celkovou cenu za elektřinu stávající systém neobsahuje možnost zastavení vyplácení podpory pro určitý druh OZE při dosažení limitů elektrizační soustavy absorbovat výrobu elektřiny z OZE nebo při dosažení požadovaného podílu daného druhu OZE na celkové mixu OZE při dalším rozvoji výroby elektřiny z OZE by se enormně navyšovaly požadavky na podpůrné služby (zajištění Systémových služeb) a platby konečných zákazníků za dodávky elektřiny

10 Změna systému podpory výroby elektřiny z OZE Povinný výkup přechází z distributora na vybraného obchodníka Používá stejný zdroj financování – tvoří konečnou cenu elektřiny Peněžní vypořádání přes OTE Při dosažení limitů z NAP úřad nestanoví cenu  zdroje, které by byly nově uváděny do provozu ztrácejí nárok na podporu

11 Opatření v novém zákoně o OZE V oblasti využití biomasy budou nově podporovány pouze technologie splňující požadovanou konverzní účinnost Zavedení maximálního cenové stropu – Kč/MWh FVE jen na budovách Zavedení záporných cen elektřiny na denním trhu s elektřinou Podpora jen do limitů stanovených v NAP Zastavení podpory pro ostrovní provozy

12 II.Dopady na fungování trhu s energií Vývoj absolutního podílu jednosložkovéceny elektřiny pro KZ na úrovni NN

13 Srovnání: složky ceny elektřiny pro domácnosti (uvažovaná roční spotřeba 2,5 – 5 MWh) Pozn. Některé hodnoty Eurostav neuvádí, některé jsou označeny jako odhadnuté

14 Srovnání: složky ceny elektřiny pro průmysl (uvažovaná roční spotřeba 0,5 – 2 GWh)

15 Vývoj regulované a neregulované složky ceny za dodávku elektřiny

16

17 Composition of total electricity prices for households in the second semester of 2009 ( Consumer band Dc; 2, ,000 kWh/year; source: Eurostat)

Děkuji za pozornost