Evropský správní prostor Veřejná správa v EU 1. Evropský správní prostor 2  Souhrn všech evropských institucí a jejich aktivity  (EK, EIB, Europol,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Veřejná moc a veřejná správa
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Evropský správní prostor
MANAGEMENT VE VS Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
 Soubor obecných standardů pro činnost veřejné správy  Obsažený v právu i praxi  Jsou postupy a mechanismy opírajíci se o odpovédnost  neformalizované.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Evropský správní prostor
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Evropské správní právo
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Dobré vládnutí Správa věcí veřejných ( Podklad ke kursu Veřejná politika, témata 9 a 10.) Za patnáct let se ledacos změnilo k lepšímu. Dnes máme: fungující.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Institut ochránce práv dětí
Mezinárodní a nadnárodní aspekty veřejné politiky
Regionální politika EU v období
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Právo na dobrou správu.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Teorie fiskálního federalismu
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Evropský správní prostor Veřejná správa v EU 1

Evropský správní prostor 2  Souhrn všech evropských institucí a jejich aktivity  (EK, EIB, Europol, Eurojust ….)  Systém správních institucí na jednotlivých národních úrovních členských států EU  Harmonizace výkonu správy  Společná pravidla a principy pro výkon státoprávních a samosprávných funkcí

Problém harmonizace: diference systémů VS 3  Systémy státní služby (kariérní systém, systém merit, smíšený systém)  Míra centralizace a decentralizace, postavení regionálních celků  Země s tradicí správního práva (Fra, N, Rak)  Země s tradicí správní kultury (IR, UK)  Skandinávské země, středoevropský model … & Napoleonský systém, anglosaské země…  Federální státy x unitární státy  Postavení prezidenta, volba starostů apod.  Sídelní struktura: role obcí a měst v systému správy

Evropský správní prostor EAS – European Administrative Space 4  EAS: sbližování v činnosti jednotlivých národních správ  Příčina vytváření EAS:  Potřeba kontaktu mezi úředníky státní správy členských států a úředníky Evropské unie  Požadavky na zpracování a dodržování práva EU (aquis communautaire)  Postupný vývoj evropského systému správního soudnictví  Koordinovaná politika EU  unijní orgány dělí své pravomoci s členskými zeměmi  státy obvykle tyto politiky provádějí a unijní orgány pak pracují na jejich slaďování  Těžiště rozhodování o politice je na úrovni národních států  Stále větší tlak – Evropa 2020

Význam budování Eas  EU právní subjektivita, ekonomická a politická unie  Právní i správní společenství  Proto snaha o koordinaci správních systémů  Zavádění společných prvků s cílem podpory demokratizace systému správy – demokratizace evropské společnosti  Nadčasové zákony a pravidla, záruka lidských práv (Rada Evropy)  Zásada oddělení výkonné, zákonné a správní moci  Garance svobody občana, ochrana práv (bezpečnost, majetek), zákonnost správy, právní jistota, volby  Snaha o modernizaci VS, efektivita VS (hospodářský růst) 5

Konvergence národních a evropských správních politik 6  sbližování základních zásad VS, obecné standardy pro činnost VS,  Evropské principy VS: - Právní stát - Technické a manažerské kompetence - Organizační kapacita - Účast občanů na rozhodování, zapojení veřejnosti - Standardy pro chování správních úředníků - Právo na soudní přezkum spr. rozhodnutí - Spravedlivý přístup ke správním rozhodnutím

EAS ve světle rozšiřování EU 7  Turecko  Ukrajina  Chorvatsko (práva homosexuálů)  Srbsko, Černá hora  aj.

EAS: neformalizované evropské správní právo 8  Obecný předpoklad: členské země přijímají automaticky principy EAS - ty jsou pouze zřídka formalizovány v písemné právní podobě, ani nejsou předmětem kodifikací  eticky a legálně závazné  evropeizace národních veřejných správ a správního práva členských zemí EU při respektu národních odlišností  1 z podmínek vstupu do EU pro kandidátské země: transformace a modernizace VS (ČR program Phare, ESF)  Požadavkem na vstup je i existence a účinné fungování institucí, které zajistí aplikaci komunitárního práva a komunitární politiky

Konvergenční správní prostor: základní předpoklady 9  Spolehlivost jednotlivých systémů veřejné správy  Schopnost těchto systémů vhodně a včas reagovat na požadavky implementace legislativních a správních opatření  Souladnost a konvergence národních a evropských správních politik  „Dobré“ zákony  Vhodné, vyhovující správní instituce  Soubor právních a dalších hodnot zakotvených ve státní službě

Principy evropského správního práva 10  princip správy prostřednictvím práva,  Princip legality  princip proporcionality,  princip právní jistoty,  princip legitimního očekávání,  princip nediskriminace,  princip práva na slyšení v procesu správního rozhodování,  princip předběžného opatření,  princip spravedlivých podmínek přístupu k správním soudům,  princip nesmluvní odpovědnosti orgánů veřejné správy.

4 hodnotové pilíře ESP  Spolehlivost a předvídatelnost správního práva (právní stát, právní jistoty, správa prostřednictvím práva, přiměřenost výkonu správní agendy – zatížení občana, profesionalita státních úředníků)  Otevřenost a transparentnost (vnější kontrola výkonu VS)  Odpovědnost za výkon VS za přijatá rozhodnutí  Účinnost a efektivnost (kvalita řízení VS, náklady x prospěch veřejné akce, úspěšnost v dosahování cílů definovaných ve VEP)  Doporučující pilíře EU k moderní evropské veřejné správě 11

Základní rysy správních reforem v EU  Naplňování základních principů ESP  Demokratizace (subsidiarita)  Decentralizace  Dekoncentrace  Transformace VS + Reforma VS + Modernizace VS  Cíle: - Zlepšení poskytování služeb, standardizace služeb - Informační technologie - Posilování transparentnosti,finanční efektivity - Etika ve VS - Personální politika (vzdělávání, posilování počtu žen ve VS, integrace zájmů zdravotně postižených, etnických menšin apod.) 12

Implementace principů EAS v legislativě ČR 13  Evropská charta místní samosprávy  zákon o správním řízení  zákony organizační povahy, jimiž se zřizují ministerstva a jiné správní úřady i orgány územních samospráv  zákon o svobodném přístupu k informacím  zákon o státní službě  Územní samosprávy

Proces modernizace VS v ČR v souvislosti se vstupem do EU (Výběr projektů) 14  Racionalizace procesů v ústřední státní správě  Efektivní horizontální komunikace a podpora tvorby celostátních strategií  Zavádění a rozvoj řízení kvality v ústřední státní správě  E-government  Využití soukromých zdrojů pro veřejné investice  Sjednocení a prohloubení kontroly v ústřední státní správě  Koordinace a komunikace mezi jednotlivými úrovněmi VS  Vytvoření nejvyššího správního soudu (2002)

15 Zkvalitnit vládnutí je pro Českou republiku mimořádně důležité, a to především při:  stanovení a realizaci strategických cílů pro celou zemi  zlepšování výkonu veřejné správy na úrovni centra, krajů i obcí  řešení střetu různých zájmů hledáním, přijetím a realizací rozumných kompromisů zohledňujícího veřejné zájmy  rozvíjení produktivního dialogu mezi politiky, úředníky a občany zkvalitnění veřejné politiky posílením strategického řízení, meziresortní koordinace a hodnocení politika přijetím etického kodexu chování politiků zlepšení veřejné správy zavedením celoživotního vzdělávání a průběžného hodnocení úředníků, jejich lepším výběrem, uplatněním cílově programového řízení a financování, svobodného přístupu k informacím, účinnou kontrolou zvýšení kompetence politických stran a jejich zatraktivnění pro občany zprůhledněním jejich financování, rozvíjením systému politického vzdělávání, zlepšením personální práce a spolupráce se sympatizanty - nestraníky růst míry občanské angažovanosti občanskou výchovou ve školách, otevřením prostoru pro neziskové organizace v legislativní tvorbě a správním rozhodování, vtahováním občanů do dialogu o veřejných záležitostech s politiky a úředníky

16 Horizontální, vertikální a participativní koordinace a slaďování politik, strategický přístup k otázkám s dlouhodobým dopadem, rovnovážné zahrnutí ekonomického, sociálního a environmentálního pilíře – stav na počátku 21. století standardní součást tvorby a realizace politik obecné přijetí uvedených přístupů a jejich cílené posilování snahy o uplatnění daných přístupů nemají širší podporu

Místní a regionální správa v zemích EU 17  Posilování role samosprávy jako jednoho z pilířů ESP  Přibližování VS občanům  Podpora partnerství a participace  Debyrokratizace – opět přiblížení správy – posilování role územní správy  Možnost blízkých kontaktů s občany a jejich problémy  Filozofie decentralizace: podpora efektivity místní ekonomiky – plánování, podpora MSP, zajištění infra a služeb  Diference mezi postavením a velikostí měst v zemích EU: podobné rysy  Programy podpory místního občanství: 2013 Evropa pro občany

 Zajištění vybraných veřejných služeb – obligatorní, fakultativní  Srovnání kompetencí územních samospráv  Realizace dalších rozvojových opatření dle požadavků občanů (komunitní centra, bezpečnost, sportovní plochy apod.)  Snaha o udržení či zlepšení stávající kvality života obyvatelstva vyžaduje a často se i odráží ve spolupráci obcí při zajištění veřejných služeb  Podobně mohou obce spolupracovat při prosazování svých cílů u služeb garantovaných státem či krajem.  Efektivita služeb-potřeby místa – potřeba zjistit zájmy a potřeby populace  Finanční nároky na služby – zapojení různých typů partnerů do realizace projektů Role obcí, měst a regiionů v ESP 18

Reprezentace územních samospráv se podílí na přípravě dokumentů Rady Evropy  Evropská rámcová úmluva o přeshraniční spolupráci  Evropská charty místní samosprávy  Nejdůležitější novou legislativní iniciativou Kongresu evropských místních a regionálních orgánů je návrh Evropské charty regionální samosprávy 19

Evropská charta místní samosprávy  nutnost ústavního a zákonného zakotvení místní samosprávy  vytyčuje zásady týkající se povahy a rozsahu působnosti a pravomocí místní samosprávy  požaduje samostatnost v záležitostech utváření vlastních organizačních struktur, získávání kvalifikovaných pracovníků a určení podmínek pro výkon volených funkcí  vymezuje správní dohled nad činností místní samosprávy a pravidla pro získávání finančních prostředků, která vylučují ohrožení samostatnosti místní samosprávy  opravňuje místní samosprávy ke spolupráci a vytváření vlastních sdružení  právo na samosprávu je chráněno možností nápravy soudem v případech jeho porušení 20

Evropská charta regionální samosprávy  přijat v červnu 1997 jako Doporučení Kongresu místní a regionální samosprávy  navazuje na zásady obsažené v Evropské chartě místní samosprávy, ale rozšiřuje jejich obsah a celý koncept decentralizace  některé členské státy Rady Evropy zatím nemohou takovýto rozšířený koncept přijmout vzhledem k velké diversifikaci nebo naopak nedostatku vyšších stupňů samosprávy (důsledek značně odlišných geografických, ale i politických a hospodářských podmínek 21