Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb 28. 2. a 1. 3. 2011 Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Zákon o sociálních službách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
OSN OSN= organizace spojených národů
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Vznik mezinárodní smlouvy
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Integrationsfachdienst Úmluva OSN o právech lidí se zdravotním postižením.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Evropská charta místní samosprávy
Všeobecná deklarace lidských práv
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Občanská práva a povinnosti
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Občanská práva a povinnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Severoatlantická aliance
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb je součástí individuálního projektu Podpora transformace sociálních služeb.

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením a její Opční protokol Mgr. Stanislava Makovcová, MPSV

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením přijata Valným shromážděním OSN dne 13. prosince 2006 současně s ní byl přijat i Opční protokol otevřena k podpisu dne 30. března 2007 vstoupila v platnost dne 3. května 2008, tj. 30 dnů poté, co byla uložena její dvacátá ratifikační listina

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením ke dni 28. února 2011 podepsalo 147 států (90 Opční protokol) ratifikovalo 98 států (60 Opční protokol) Evropa ratifikovalo 25 států, s výjimkou Dánska, ČR, Moldávie, Rumunska a Turecka také Opční protokol Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Moldávie, San Marino, Srbsko, Turecko, Ukrajina EU (17): Belgie, ČR, Dánsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie + EU

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením ČR ratifikovala Úmluvu 28. září 2009 na základě článku 10 Ústavy se stala po svém vyhlášení 12. února 2010 součástí právního řádu ČR (10/2010 Sb. m. s.) k ratifikaci Opčního protokolu ČR zatím nepřistoupila

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením doplnila stávajících sedm základních lidskoprávních úmluv OSN nezavádí žádná nová práva, je založena na principu rovnoprávnosti, zaručuje osobám se zdravotním postižením plné uplatnění všech lidských práv a podporuje jejich aktivní zapojení do života společnosti

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením nejrychleji sjednaná úmluva poprvé se jednání na úrovni OSN účastnily po celou dobu nevládní organizace poprvé jsou v textu Úmluvy názvy článků poprvé je smluvní stranou lidskoprávní úmluvy také Evropská Unie

Článek 1 – Účel podpora, ochrana a zajištění plného a rovného uplatnění práv osobami se zdravotním postižením „Osoby se zdravotním postižením zahrnují osoby, které mají dlouhodobé fyzické, duševní, mentální nebo smyslové postižení, které v interakci s různými překážkami může bránit jejich plnému a účinnému zapojení do společnosti na rovnoprávném základě s ostatními.“

Článek 2 – Definice obsahuje definice „komunikace“, „jazyka“, „diskriminace na základě zdravotního postižení“, „přiměřené úpravy“ a „univerzálního designu“ definice diskriminace na základě zdravotního postižení stanoví, že za diskriminaci je považováno i odmítnutí provedení přiměřené úpravy („reasonable accommodation“)

Článek 3 – Obecné zásady základní principy: respektování důstojnosti a nezávislosti, nediskriminace, plné zapojení do společnosti, respektování odlišnosti, rovnost příležitostí, přístupnost, rovnoprávnost mužů a žen, respektování rozvíjejících se schopností dětí a jejich práva na zachování identity

Článek 4 – Obecné závazky stanoví v obecné rovině povinnosti států zajistit a podporovat plné uplatnění všech lidských práv a svobod všem osobám se zdravotním postižením bez jakékoliv diskriminace hospodářská, sociální a kulturní práva – realizace opatření v maximálním rozsahu dostupných prostředků postupná realizace těchto práv

Článek 4 – Obecné závazky zapojení osob se zdravotním postižením prostřednictvím jejich reprezentativních organizací do přípravy a realizace legislativních i jiných opatření a rozhodovacích procesů ve věcech, které se jich dotýkají vztah příznivější vnitrostátní úpravy s ustanoveními Úmluvy neposkytujícími tak vysoký standard ochrany předmětných práv

Článek 12 – Rovnost před zákonem uznání způsobilosti osob se zdravotním postižením mít práva a povinnosti – „recognition as a person before the law“ uznání právní způsobilosti osob se zdravotním postižením - „legal capacity“ - podpora při jejím uplatnění, záruky zamezující zneužití posun od modelu zastupování osob se zdravotním postižením k novému modelu jejich podpory při rozhodování – přístup k asistenci

Článek 12 – Rovnost před zákonem Mental Capacity Act 1995 – pět principů presumpce způsobilosti - každá dospělá osoba je způsobilá rozhodovat, pokud se neprokáže opak právo na podporu při rozhodování právo činit i „nerozumná“ rozhodnutí v případě „náhradního“ rozhodování musí být brán v potaz nejlepší zájem a zvolena alternativa co nejméně omezující práva a svobody

Článek 16 – Ochrana před vykořisťováním, násilím a zneužíváním v souladu s mezinárodním právem upravuje povinnosti států ve vztahu k ochraně osob se zdravotním postižením před vykořisťováním, násilím a zneužíváním pravidelné a účinné monitorování zařízení, kde tyto osoby žijí nebo kde jsou jim poskytovány služby, a to nezávislými orgány služby pro oběti vykořisťování, násilí a zneužívání

Článek 19 – Nezávislý způsob života a zapojení do společnosti právo osob se zdravotním postižením žít v rámci společenství začlenění do společnosti rovnoprávná možnost volby místa pobytu přístup k sociálním službám, včetně osobní asistence přístupnost komunitních služeb a zařízení určených veřejnosti

Článek 22 – Respektování soukromí upravuje zákaz svévolného nebo nezákonného zasahování do soukromého života, rodiny, domova nebo korespondence osob se zdravotním postižením zachování důvěrnosti osobních informací, včetně zdravotní a rehabilitační péče

Článek 23 – Respektování obydlí a rodiny práva a povinnosti ve vztahu k adopcím a jiným formám náhradní rodinné péče právo dětí se zdravotním postižením na život v rodinném prostředí včasné a komplexní informace, služby a podpora dětem i rodinám