Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NATO Severoatlantická aliance.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NATO Severoatlantická aliance."— Transkript prezentace:

1 NATO Severoatlantická aliance

2 Aliance sídlí v Bruselu v Belgii

3 Zkratka: NATO/OTAN Vznik: 4
Zkratka: NATO/OTAN Vznik: 4. dubna 1949 Typ: vojenský pakt Sídlo: Brusel, Belgie Členové: 28 zemí Úřední jazyk: angličtina, francouzština Generální tajemník: Jens Stoltenberg Hlavní orgán: Severoatlantická rada

4 Vznik Podpis Bruselské smlouvy v březnu 1948 byl projevem rozhodnutí pěti západoevropských států - Belgie, Francie, Lucemburska, Nizozemska a Spojeného království - vytvořit systém společné obrany a posílit vzájemné vztahy takovým způsobem, který by jim umožnil odolat ideologickému, politickému a vojenskému ohrožení jejich bezpečnosti.

5 Hlavní funkce Základním posláním NATO je ochrana svobody a bezpečnosti všech jeho členů politickými i vojenskými prostředky v souladu se zásadami Charty OSN. Od samého počátku své existence pracuje Aliance pro vytvoření spravedlivého a trvalého mírového pořádku v Evropě, založeného na společných hodnotách demokracie, lidských práv a právního státu.

6 V březnu 1999 byla do Severoatlantické aliance přijata Česká republika
Vedoucím Vojenské sekce u Stálé delegace ČR při NATO v Bruselu a vojenský představitel ČR ve Vojenském výboru NATO je od 1. srpna 2014 generálmajor Miroslav Žižka, který v této funkci vystřídal generálmajora Jiřího Balouna.  V současné době čeští vojáci slouží ve třech operacích NATO: ISAF v Afghánistánu, KFOR v Kosovu a Active Fence v Turecku.

7

8 Členské státy MAĎARSKO NĚMECKO NIZOZEMSKO NORSKO POLSKO PORTUGALSKO
RUMUNSKO ŘECKO SLOVENSKO  SLOVINSKO  SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ  ŠPANĚLSKO  TURECKO VELKÁ BRITÁNIE

9 ALBÁNIE  BELGIE BULHARSKO ČESKÁ REPUBLIKA  DÁNSKO  ESTONSKO  FRANCIE  CHORVATSKO ISLAND  ITÁLIE KANADA LITVA LOTYŠSKO LUCEMBURSKO

10


Stáhnout ppt "NATO Severoatlantická aliance."

Podobné prezentace


Reklamy Google