Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB 18. 4. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Lidské zdroje a zaměstnanost
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Evropská unie.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Organizace sociální správy
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Proč jsem si vybrala toto téma?
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
FONDY EU Programové období
Ekonomika pivovarského průmyslu
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regionální politika EU v období
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Ladislav P r ů š a Praha, 30. října 2014
Transkript prezentace:

Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB Ekonomická fakulta 3. ÚFŘP

Obsah  Politika zaměstnanosti (PZ) o Aktivní PZ a její nástroje o Pasivní PZ a druhy podpory  Institucionální zabezpečení veřejných služeb zaměstnanosti  EURES  Regionální politika EU a její cíle  ESF a OP LZZ o Výdaje na jednotlivé prioritní osy  Vzdělávejte se pro růst o Vzdělávejte se pro růst – ADAPTABILITA o Vzdělávejte se pro růst - REKVALIFIKACE

Politika zaměstnanosti  vytváří stát ve spolupráci s dalšími organizacemi Státní politika zaměstnanosti usiluje o: rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po pracovních silách rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po pracovních silách produktivní využití pracovních sil produktivní využití pracovních sil zabezpečení práva občanů na zaměstnání zabezpečení práva občanů na zaměstnání

Česká republika7,8 % Belgie8,0 % Bulharsko10,1% Dánsko7,5 % Německo6,3 % Estonsko13,6 % Irsko13,5 % Řecko12,4 % (září) Španělsko20,3 % Francie9,9 % Itálie8,5 % Kypr7,4 % Lotyšsko18,0 % (září) Litva17,1 % Lucembursko5,0 % Maďarsko11,5 % Malta6,2 % Nizozemsko4,0 % Rakousko4,1 % Polsko9,6 % Portugalsko11,3 % Rumunsko6,9 % (září) Slovinsko7,9 % Slovensko14,6 % Finsko7,9 % Švédsko7,4 % Velká Británie7,6 % (listopad) Nezaměstnanost v prosinci 2010 v členských zemích EU Zdroj:

Aktivní PZ Úkoly: o vytváření nových pracovních míst, o zvýšení flexibility pracovní síly, o předcházení nezaměstnanosti. Nástroje APZ o Rekvalifikace o Investiční pobídky o Veřejně prospěšné práce o Společensky účelná pracovní místa o Příspěvek na zapracování o Příspěvek při přechodu na nový podnikatelský program

rokrekvalifikaceVPPSÚPM Výdaje uvedené v tis. Kč Výdaje na nástroje APZ v ČR Zdroj: MPSV

Pasivní PZ - Systém státní sociální podpory (SSP) V závislosti na příjmu rodiny jsou poskytovány: o přídavek na dítě, o sociální příplatek, o příspěvek na bydlení, o porodné. Bez ohledu na příjem rodiny se poskytují: o rodičovský příspěvek, o dávky pěstounské péče, o pohřebné.

Institucionální zabezpečení veřejných služeb zaměstnanosti  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky  Úřad práce České republiky Generální ředitelství krajské pobočky kontaktní pracoviště

EURES (EURopean Employment Services) - Vznik 1993 Účel: poskytovat informace, poradenství a služby v oblasti náboru a vyhledávání a služby v oblasti náboru a vyhledávání pracovních míst. pracovních míst. Služba EURES v ČR - prostřednictvím EURES poradců, manažerů - na každé pobočce ÚP je kontaktní osoba EURES v přeshraničních regionech - Více než lidí žijících v jedné zemi EU pracují v jiné zemi EU. - Cílem je uspokojit poptávku po informacích a koordinaci v souvislosti s mobilitou v hraničních regionech. v souvislosti s mobilitou v hraničních regionech.

Regionální politika EU = politika Hospodářské a sociální soudržnosti HSS a sociální soudržnosti HSSÚkoly: o podpora harmonického a udržitelného rozvoje ekonomických činností, o vysoká úroveň zaměstnanosti, o ochrana a zlepšování životního prostředí na území EU. Cíle regionální politiky:  Cíl 1 - Konvergence  Cíl 2 - Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost  Cíl 3 - Evropská územní spolupráce

Cíl 1 - KONVERGENCE - Zahrnuje podporu hospodářského a sociálního rozvoje regionů na úrovni NUTS II. - HDP na obyvatele < 75 % průměru HDP na obyvatele pro celou EU. - Financovaný z ERDF, ESF a FS. - V České republice spadají pod tento cíl všechny regiony soudržnosti s výjimkou Hl. m. Prahy.

Rozdělení prostředků fondů EU mezi cíle politiky HSS v období 2007—2013: Cíl Fondy pro ČR Konvergence25,88 mld. € (cca 647,00 mld. Kč)96,98% Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 0,419 mld. € (cca 10,475 mld. Kč) 1,56% Evropská územní spolupráce 0,389 mld. € (cca 9,725 mld. Kč)1,46% Celkem26,688 mld. € (cca 667,2 mld. Kč)100,00% Přepočet euro 25,00 CZK, Zdroj:

Evropský sociální fond (ESF) a Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) Evropský sociální fond ESF - existuje více než 50 let - nejstarší z fondů EU Hlavní úkoly: snižování nezaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, rozvíjení zaměstnanosti, rozvíjení zaměstnanosti, podpora sociálního začleňování. podpora sociálního začleňování.

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) - více cílový operační program - zaměřen na odstraňování bariér na trhu práce - Z fondů EU je pro OP LZZ vyčleněno 1, 84 mld. €. OP LZZ obsahuje 6 prioritních os: o Prioritní osa 1 - Adaptabilita o Prioritní osa 2 - Aktivní politika trhu práce o Prioritní osa 3 - Sociální integrace a rovné příležitosti o Prioritní osa 4 - Veřejná správa a veřejné služby o Prioritní osa 5 - Mezinárodní spolupráce o Prioritní osa 6 - Technická pomoc

Výdaje na jednotlivé prioritní osy OP LZZ, období Zdroj: 1

- Celková částka vyčleněná pro výzvu je Kč. - Termín výzvy (všech dílčích výzev) je od do do 12 hodin. - nástroj zaměřený na růst a podporu ekonomiky v ČR Cílové skupiny: o Zaměstnanci o Zaměstnavatelé o Uchazeči o zaměstnání o Zájemci o zaměstnání Průřezová výzva k předkládání individuálních projektů OP LZZ: – VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST

Dílčí výzvy:  VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST – ADAPTABILITA (výzva č. 71)  VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST – REKVALIFIKACE (výzva č. 72) VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST – ADAPTABILITA - vybraným podnikům bude poskytnut příspěvek na: o vzdělávání určitého počtu zaměstnanců, o aktivity související s aplikováním všech forem vzdělávání zaměstnanců, o poskytování doplňkových služeb, aj.

Pro tuto dílčí výzvu je vyčleněna 1, 3 miliardy Kč. o Kč (15%) - národní zdroje o Kč (85%) – z ESF Rozdělení prostředků mezi vybraná odvětví: odvětvíčástka Sociální služby (ambulantní a terénní) Kč Strojírenství Kč Stavebnictví Kč Nezávislý maloobchod (pouze malé a střední podniky) Kč Ubytování, stravování a pohostinství Kč Odpadové hospodářství Kč Cestovní ruch Kč Energetika Kč

VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST – REKVALIFIKACE - pro uchazeče a zájemce o zaměstnání bude možné získat: o Rekvalifikace zaměřené na získání klíčových dovedností. dovedností. Pro tuto dílčí výzvu je vyčleněna 1 miliarda Kč. o Kč (15%) - národní zdroje o Kč (85%) – z ESF Tyto prostředky budou opět čerpány v rámci odvětví uvedených výše.

Zdroje o KOTÝNKOVÁ, M., Trh práce na přelomu tisíciletí, 2006 o KOTÝNKOVÁ, M., NĚMEC, O., Lidské zdroje na trhu práce, 1. Vydání 2003 o MACELA, M., SSP, Obecné informace [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI V ZEMÍCH EU [online]. [ ]. Dostupný z WWW: z WWW: o MPSV, ESF A OP LZZ [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o MPSV, ESF A OP LZZ [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o PAVELKA, T., Makrokenomie, základní kurz, III. Vydání, 2007 o PTÁČNÍKOVÁ, N., VÝDAJE NA NÁSTROJE APZ V ČR [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o PTÁČNÍKOVÁ, N., VÝDAJE NA NÁSTROJE APZ V ČR [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o VÝDAJE NA JEDNOTLIVÉ PRIORITNÍ OSY [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o ZÁKON O ÚP ČR [online]. [ ]. Dostupný z WWW: o ZÁKON O ÚP ČR [online]. [ ]. Dostupný z WWW: