Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Ekologie, nakládání s odpady a šetření energií.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Praha, květen 2006Ing. Jiří Lipenský. Zkušenosti s uplatněním ekologického hlediska při vývoji elektrických přístrojů.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Výrobek a jeho životní cyklus
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
MARKETINGOVÝ MIX.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Model strategie marketingového mixu
EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Metodika řízení projektů
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
ENV010 LCA - hodnocení životního cyklu výrobků a služeb.
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Presentation Title 1st September 2002
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse

Definice odpadu Zákon č.185/2001 Sb., o odpadech: „Odpad je každá movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost se jí zbavit a přísluší do některé ze skupin odpadů uvedených v příloze č. 1 k tomuto zákonu.“ co je a co není odpadem? je cena odpadu záporná?

Druhy odpadů Různé pohledy na rozdělení odpadů: skupina / podskupina / druh odpadu nebezpečné / ostatní odpady

Jak vzniká odpad

zařízení materiál, pomocné látky produkty odpady odpadní vody emise, znečištění Strategie ochrany životního prostředí - Strategie ochrany životního prostředí - rozptyl (60.léta) Strategie ochrany životního prostředí - koncové technologie (70.léta) Strategie ochrany životního prostředí - recyklace (80.léta)

Technologie a environment - schema hmotnostního resp. energetického toku VSTUPY lak + ředidlo VÝSTUP 1 kg lakového filmu Starý způsob lakování Nový způsob lakování

Čistší produkce - kde znečištění předcházet zařízení materiál, pomocné látky produkty odpady odpadní vody emise, znečištění

Hierarchie řešení Skládkování Energetické využití Recyklace Prevence

Cíl - čistší produkce Skládkování Energetické využití Recyklace Prevence

Prevence v životním cyklu Množství odpadu vznikajícího při výrobě spotřebního zboží: 1,5 kg odpadů / kartáček na zuby 75 kg odpadů / mobilní telefon 1500 kg odpadů / osobní počítač (Wuppertal Institut)

Základní legislativa zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech vyhláška č.381/2001 Sb., kterou se stanoví katalog odpadů, seznam nebezpečných odpadů.. vyhláška č.385/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady vyhláška č.352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky směrnice Evropského parlamentu a rady 2005/32/ES, o stanovení rámce pro určení požadavku na ekodesign energetických spotřebičů zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií Towards a thematic strategy on the prevention and recycling of waste (Commission Communication COM(2003) 301 final) …

LCA (Life Cycle Assessment) LCA = posouzení životního cyklu Získávání surovin Výroba produktu Užívání Odstranění produktu Suroviny, energetické zdroje + doprava Přeměna surovin na produkt, balení, doprava Energie a suroviny na provoz, opravy, uskladnění Odstranění, znovuvyužití, recyklace výrobků i obalů

LCA Definice: Posuzování životního cyklu je systematický přístup pro provádění hodnocení všech environmentálních dopadů spojených s výrobkem v celém jeho životním cyklu Cíl: identifikace a kvantifikace environmentálních dopadů výrobků nebo služby, podpůrný nástroj pro další rozhodování Halo halo co

Základní typy výrobků Typ A Jednorázový obal Typ B Notebook Typ C Automobily Typ D Jednorázové pleny

Fáze LCA 1. Stanovení cíle a rozsahu 2. Inventarizační analýza 3. Hodnocení dopadů 4. Výklad životního cyklu

1. Stanovení cíle a rozsahu(1) Význam: dopad ČEHO, relevantní srovnání 1) Identifikace klíčové funkce výrobku Výrobek: Natřená zeď Funkce: Natírání zdí Barvení (reklama) Izolace tepelná Izolace proti vodě Překrytí nátěru Odstranění skvrn Výběr funkcí: Pro vnitřní zeď je zbytečná ochranná vrstva, důležitá však bývá malba (barvení).

1. Stanovení cíle a rozsahu(2) 2) Identifikace funkční jednotky kvantifikuje funkci a poskytuje základ, ke kterému se vztahují vstupy a výstupy Př.: překrytí 20 m 2 zdi barvou po dobu 10 let s kryvostí předchozího nátěru 98%. 3) Určení referenčního toku určuje množství výrobku, jež je nezbytné k naplnění funkce definované funkční jednotkou Př.: na pokrytí 20 m 2 zdi barvou po dobu 10 let s kryvostí předchozího nátěru 98% spotřebuji 18 litrů barvy

2. Inventarizační analýza Popis životního cyklu jako souboru procesů. Popis procesů pomocí vstupů a výstupů. Propojení procesů pomocí materiálových a energetických toků, kdy jeden tok je zároveň výstupem z předchozího a vstupem do následného procesu. Sběr a zpracování údajů (spotřeba energie a materiálů, produkce znečišťujících látek, tuhého odpadu a dalších výstupů atd.) – SW nástroje

3. Hodnocení dopadů Výstupy z inventarizace Klasifikace Charakterizace Normalizace, vážení CO 2 NO x CH 4 CFCN2ON2OAtd. Globální oteplování Ozónová díraAcidifikaceAtd. CO 2 -eq.g CFCmol H + Atd. Normalizace, vážení

4. Výklad životního cyklu Poslední fáze, jejímž cílem navrhnout takové změny v jednotlivých fázích životního cyklu, které by zmírnily (eliminovaly) celkové dopady na životní prostředí

Ekodesign % všech environmentálních dopadů výrobku a spotřeby materiálů je určeno designem (konstrukcí) výrobku. Hlavním cílem ekodesignu je tyto dopady snížit v průběhu jeho celého životního cyklu.

Životní cyklus výrobku

Aspekty designu výrobků Návrh (design) výrobku Ergonomické aspekty Kvalita Bezpečnost Funkčnost Náklady Estetické aspekty Dopady na životní prostředí Dopady na ŽP

...neboli aktivita, která integruje environmentální aspekty do návrhu a vývoje produktu; integrace aktivit vede k neustálému zlepšování environmentálního profilu produktu prostřednictvím technologické inovace (ISO/TR 14062) začlenění environmentálních aspektů do konstrukce výrobku s cílem zlepšit vliv energetického spotřebiče na životní prostředí během celého životního cyklu (směrnice 2005/32/ES)

Proč a pro koho? (1) snížení materiálové a energetické náročnosti předcházení vzniku odpadů a emisí v celém životním cyklu (snížení nákladů na používání) zvýšení recyklace a ostatních způsobů využití snížení nákladů na budoucí shodu s požadavky právních předpisů inovace produktu pomocí multidisciplinárních metod

Proč a pro koho? (2) zlepšení image a lepší marketingové výhody lepší postavení na trhu (např. Dow Jones Sustainability Group Index) splnění požadavků na ekoznačení

Proč a pro koho? (3) podniky, výrobci vlády, státní správa, místní samospráva veřejnost, spotřebitelé, uživatelé zpracovatelé zajišťující využití/odstranění odpadů příroda a životní prostředí

Nový koncept výrobku nebo jeho části Optimalizace užitných vlastností výrobku Výběr materiálů a součástí Optimalizace výrobního procesu Optimalizace distribuce výrobku Snížení dopadů během užívání výrobku Optimalizace nakládání s výrobkem po skončení životnosti Metoda ekodesignu LCA zdroj informací a nástroj pro hodnocení

1.Nový koncept výrobku: alternativní princip funkce výrobku, sdílené užívání výrobku uživateli, nahrazení výrobku službou 2.Optimalizace užitných vlastností výrobku: integrace funkcí výrobku, optimalizace funkčnosti výrobků, zvýšení spolehlivosti a životnosti výrobku, snadná údržba a opravy modulární struktura výrobku, posílení vztahu uživatele k výrobku 3.Výběr materiálů a součástí: snížení množství a hmotnosti materiálů, snížení užití nebezpečných chemických látek, snížení počtu součástí a montážních celků výrobku, snížení počtu druhů materiálů v jednotlivých montážních celcích, značení materiálů součástí pro snadnou identifikaci, užití obnovitelných materiálů, užití materiálů s nízkými energetickými nároky na výrobu, užití recyklovatelných materiálů, užití recyklovaných materiálů 4.Optimalizace výrobního procesu: výběr alternativních výrobních procesů, zavádění inovací výrobních procesů podle zásad čistší produkce, snížení počtu výrobních operací, snížení energetických nároků výroby, snížení spotřeby pomocných materiálů 5.Optimalizace distribuce výrobku: minimalizace transportované hmotnosti, snížení množství a volba vratných a recyklovatelných obalových materiálů, značení druhu obalových materiálů, zamezení úniku nebezpečných látek během transportu, energeticky efektivní druh transportu energeticky efektivní logistika 6.Snížení dopadů během užívání výrobku: snížení spotřeby energií, zvyšování efektivity využití energií, snadná údržba a opravy výrobků, zvýšení životnosti výrobku „čistší“ zdroje energie, snížení spotřeby a množství spotřebních materiálů, „čistší“ spotřební materiály, snížení odpadů z provozu výrobku 7.Optimalizace nakládání s výrobkem po skončení životnosti: renovace, modernizace a opětovné použití výrobku, snadná demontáž výrobku, snadná identifikace a třídění materiálů a součástí výrobku, opětovné využití součástí výrobků, recyklace materiálů výrobku, energetické využití materiálů výrobku, zamezení úniku nebezpečných látek z výrobku Metoda ekodesignu

Přínosy? od výrobku ke službě opravy a údržba morální a fyzická životnost ekodesign služby …

Kontakt Centrum inovací a rozvoje Akce byla finančně podpořena Ministerstvem životního prostředí v rámci společného programu SSEV Pavučina a ČSOP Národní síť středisek ekologické výchovy.

Projekty portál pro environmentální manažery E – learning o environmentálním managementu

Projekty E – learning o životním prostředí E – learning o Společenské odpovědnosti firem (CSR) E – learning o Ekodesignu

Projekty “Development Knowledge on REACH„ – nová chemická legislativa EU – osvětová brožura – příručka